|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koji su darovi štetni za dijete?

Uredništvo Ringeraje, 9.12.2022
Možemo li prosinačkim poklonom naštetiti djetetu ili mu porućiti nešto što zapravo ne želimo? Provjerite tipične zamke u koje roditelji često nesvjesno upadaju.
Ključne riječi:

image
Mora li Djed Božićnjak doista slijediti djetetovu želju ili ga može iznenaditi drugačijim poklonom? (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Čak i ako samo jedan od prosinačkih dobrih ljudi posjeti vašu obitelj, djetetovo iščekivanje Nikole, Djeda Mraza i/ili Božićnjaka za njega je poseban doživljaj. Trenutak kada dijete puno uzbuđenja i veselja napokon dočeka jutro, kada ga ispod božićnog drvca ili u božićnoj čarapi čeka poklon, za roditelje je obično neprocjenjiv.

 

Zato svoju djecu volimo razveseliti božićnim poklonom u prosincu. Zato što volimo svoju djecu i želimo ih usrećiti na tako čaroban način. No kada su darovi u pitanju, roditelji nesvjesno mogu upasti u razne zamke kada darom komuniciramo nešto sasvim drugo od onoga što smo htjeli i planirali.

 

Iskupljenje

Božićni darovi (i darovi za djecu općenito) vrlo su često način da se roditelji iskupe za sav nedostatak vremena za dijete, nedostatak pokazivanja ljubavi, nedostatak dobrog kontakta... Za sve to, zbog čega nas kao roditelje u tihim noćnim satima grize grižnja savjest, možemo se pokušati iskupiti na ovaj vrlo lak način, odnosno kupnjom djetetu jako skupog poklona, što više darova ili ispunjavanjem barem većine njegovih želja iz djetinjstva.

Ovo je, naravno, vrlo prirodan način da pokažemo da nam kao roditelju nije svejedno za sve greške koje činimo kao roditelji. Ali dobro je biti svjestan da to jednostavno ne funkcionira. Djetetu možemo kupiti sve igračke svijeta, ostvariti mu sve želje, ali ono ipak neće dobiti ono što zaista želi i treba: našu roditeljsku prisutnost, prihvaćanje i ljubav.

 

Vaša želja, moja zapovijed!

Kad birate božićni dar za dijete, mora li to zaista biti po principu: Tvoja želja, moja zapovijed? Mora li Djed Božićnjak doista slijediti djetetovu želju ili ga može iznenaditi drugačijim poklonom?

“Ali ako on baš tu igračku toliko želi”, tješe se roditelji, zaboravljajući da svom djetetu vjerojatno ne bi kupili ni pušku ni helikopter, ma koliko to željeli.

Naravno, to ne znači da djetetove želje treba potpuno zanemariti. No prije nego što mu ih ispunite, provjerite u sebi je li to doista dar koji mu bez grižnje savjesti možete kupiti jer je ipak u okvirima vaših odgojnih vrijednosti.

 

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO - Jednostavne ideje za zamatanje poklona

 

Količina bez sadržaja

Kupovina poklona može biti vrlo stresna. Pogotovo ako nam nedostaje vremena, novca, energije i ideja. Tako se i mi roditelji često nađemo u situaciji da djetetu kupimo „bilo kakvu igračku“ koja nema neki poseban sadržaj. Jer možda nemamo dovoljno novca za onu koju on želi ili nam je jednostavno ponestalo vremena za traženje prave igračke.

Budući da smo toga nekako svjesni, ovoj „krivoj“ igrački obično dodamo još jednu. I još jedna sitnica. Kako poklon ne bi bio preveliko razočaranje za dijete. Kao da nekako pokušava prikriti taj nedostatak sadržaja ili poruke poklona za koji nam je jednostavno ponestalo vremena, novaca ili ideja.

U tom slučaju, naravno, bilo bi bolje da djetetu poklonite novac u čestitki. Ali naravno Djed Božićnjak ne može ostaviti novac ispod božićnog drvca! Svakako nešto moramo kupiti.

Zateknete li se u takvoj ludnici kupnje poklona za dijete, radije odvojite vrijeme za kavu, gdje pokušate suosjećati s djetetom i zamisliti njegov svijet u kojem trenutno živi. Što bi ga najviše veselilo u ovom trenutku ili u njegovom razdoblju razvoja? Ponekad je to stvarno sitnica - tri kutije plastelina koje uvijek ponestane, ili ona haljina princeze koju moja kći uvijek pokazuje u trgovinama, ali prilika jednostavno nikad nije prava.

 

PROČITAJTE JOŠ: Božić može biti i ekološki!

 

Kupovanje mira

Roditelji si također darovima mogu kupiti mir od svoje djece. Tablet, mobitel, igrice za računalo... dijete će se jako razveseliti poklonima, a mi ćemo imati zagarantirano vrijeme za sebe. Želimo li to stvarno?

Stoga, kada kupujete dar za dijete, razmislite o tome kako će dar utjecati na život djeteta i na život vaše obitelji. Primjerice, mačić ili psić s crvenom mašnom oko vrata jako bi razveselio dijete. Ali što kada prođu praznici? To se odnosi i na kućne ljubimce i na igračke koje kod djeteta mogu razviti ovisnost.

 

Sada kada znate koje su najčešće zamke, odabir božićnog poklona za vaše dijete može biti malo teži, ali ćete i vi i dijete zasigurno biti zadovoljniji poklonom.

 

Izvor. Helena Primic, Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Odgoj djece u prirodi
Odgoj djece u prirodi stvara empatične i samostalne ljude
6
Stroge majke doista odgajaju uspješniju dj...
Strogoća pomaže djetetu da se bolje pripremi za život, napominju neki stručnjaci. Prema istraživanjima, za djecu čije su...
5
Kako odgojiti nenasilno dijete?
Istraživanja su pokazala da se nasilno i agresivno ponašanje uči u ranim godinama života. Roditelji, članovi obitelji i ...
5
Kako razvijati samopouzdanje djeteta
Imati samopouzdanja znači imati dobro mišljenje o sebi i svojim sposobnostima odnosno prihvatiti se i voljeti onakvim ka...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!