|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Božić može biti i ekološki!

Uredništvo Ringeraje, 30.11.2022
Koje su to ekološke mjere kojima obiteljske božićne i novogodišnje blagdane možemo učiniti prihvatljivijim prema prirodi, a time i svim živim bićima.

image
Božićne ukrase i poklone možemo izraditi sami. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Plastični božićni ukrasi i božićna drvca, sječa pravih jelki, hrpe papira za zamatanje i ostaci vatrometa, velike količine otpada od hrane... Božićno je vrijeme doista čarobno vrijeme, ali može i jako opteretiti prirodu.

 

Kojim se ekološkim mjerama može ekološki osvijestiti obitelj tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana?

 

Naravno, pametnu bismo potrošnju stavili na prvo mjesto. Darivanje nam ne bi trebalo predstavljati teret, ali često jest, jer primatelji uglavnom već imaju sve što im je potrebno. Rješenje ove zagonetke je i ekološko darivanje. Možemo pokloniti svoje vrijeme ili iskustva, primjerice ulaznice za kino, poziv na večeru i slično. Naravno, svojim najdražima možemo pokloniti i nešto u fizičkom obliku. Ovdje se držimo principa da najprije kupujemo rabljene stvari ili ih sami izrađujemo (primjerice, domaću kozmetiku), pri čemu pazimo da pri tim pokušajima ne stvaramo još više otpada. Ako ništa od navedenog ne dolazi u obzir, pravi su poklon i novi proizvodi, ali oni trebaju biti kvalitetni i za što dužu upotrebu. Budimo oprezni i kod zamatanja darova – koristimo ekološke alternative poput novinskog papira i stare odjeće.

 

Blagdani će također biti puno ljepši ako svoju pažnju usmjerimo na sprječavanje stvaranja bačene hrane. Pametno je birati takvu hranu koja može stajati i do nekoliko dana. Trudimo se da ne pripremamo previše hrane, ali ako nam je slučajno ostalo, ponudimo je gostima ili susjedima, koji će sigurno biti zadovoljni domaćim obrokom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Papirnati Djed Božićnjak!

 

Vječna dilema - prirodna ili umjetna, plastična jelka? Koja i zašto?

Ova dilema je zapravo jako stara :). Imamo mnogo više mogućnosti na raspolaganju od pukog odlučivanja između prirodne ili umjetne jelke. Najbolje je da ste malo kreativni i sami napravite jelku - primjerice od otpadnog materijala ili od suhih grana drugog drveća. Ili također možete ukrasiti drvce koja raste u šumi ili u vašem dvorištu. Naravno, koristite ukrase od prirodnih materijala i uklonite ih nakon blagdana. Tako su radili nekada, kitili jelke koje rastu u šumi. Osim spomenutih alternativa, postoji i ekološki prihvatljiva opcija 'posudbe' stabla.

 

No, ako se već odlučujemo između ove dvije mogućnosti, svakako je bolje odabrati prirodnu jelku, koju naravno treba propisno označiti i stoga rezati na održiv način. Ako se odlučite za umjetnu jelku koristite je što je duže moguće.

 

Što je s klasičnim ukrasima na božićnom drvcu i svim lampicama, kakav otpad i opterećenje za okoliš predstavljaju?

Potpuno ovisi o materijalu. Svjetla su naravno problematična, jer su elektronički otpad. U ovom slučaju nije problematično samo fizičko onečišćenje otpadom, već i svjetlosno onečišćenje. U predbožićno vrijeme pojedina područja našeg planeta osvijetljena su i do 50% više nego inače. Posljedice su, između ostalog, prekomjerna potrošnja energije i poremećaj ekosustava noćnih životinja. No, značajan je i utjecaj na ljude, jer pretjerano osvjetljenje negativno utječe na noćni san, uzrokuje glavobolje i povećava tjeskobu.

Ukrasi na božićnom drvcu ne predstavljaju toliki problem ako se koriste dulje vrijeme, možda i s koljena na koljeno. To je, naravno, problem jer se i moda božićnih drvaca mijenja svake sezone, što nas tjera da pratimo trendove i kupujemo ukrase u tada modernim bojama i oblicima. To je, naravno, besmisleno i nepotrebno. Ako su ukrasi od plastike, prije ili kasnije završe negdje na odlagalištima, gdje se razgrađuju u mikroplastiku i kao rezultat toga mogu završiti i na našim tanjurima.

 Božićni ukrasi

 

Ekološke ideje kojom možemo zamijeniti čarobne božićne lampice!

Naravno, prosinačke lampice imaju svoj šarm i donose radost ljudima. Namjera ekologa nije sve to zabraniti i oduzeti radost ljudima. U svakom slučaju, postoje koraci koji se mogu poduzeti kako bi se ovo veselje sačuvalo na ekološki prihvatljiviji način.

 

Umjerenost bi trebala biti na prvom mjestu. Nikako nije nužno da svaki četvorni metar kuće ili stana bude osvijetljen. Za rasvjetu možemo koristiti i tajmere, kako ne bismo bespotrebno osvjetljavali prostorije 24 sata dnevno. Uštedjet ćemo znatnu količinu energije čak i ako se odlučimo za kupnju LED rasvjete. Najekološkije bi bilo kada bismo blagdanski ugođaj dočarali, primjerice, svijećama. Idemo korak dalje, te se svijeće mogu izraditi iz otpadnog ulja. Postoji stvarno mnogo opcija. Ako se svatko od nas tome barem malo posveti, zajedno možemo napraviti puno.

 

PROČITAJTE JOŠ: Božićni ukrasi iz prirode

 

 

Kako vatrometi opterećuju prirodu, kojih je iz godine u godinu sve više, kao da svaka kuća mora imati svoj vatromet?

Istina je i prava je šteta da godišnji apeli i posljedice pirotehničkih nesreća ne utječu na našu opsjednutost vatrometom. Pirotehnika ispušta čestice prašine koje kvare naše zdravlje (čestice PM10, dušikovi oksidi, sumporov dioksid i mnoge druge vrlo otrovne tvari), a kućišta ovih naprava završavaju kao smeće na travnjacima, cestama i poljima. Naravno, riječ je I o zagađenju bukom, a u najgorem slučaju mogu izazvati i ozbiljne ozljede i požare. O negativnom utjecaju na životinje da i ne govorimo. O svemu tome moramo razmisliti prije nego što se odlučimo na nekoliko minuta bučne i šarene zabave na nebu.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
31
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
29
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
28
BLOG: Povjerenje između roditelja i djeteta
Što je to točno povjerenje između roditelja i djeteta i zašto je to važno za djetetov zdravi razvoj? Saznajte u ovom čla...
27





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!