|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako vanjski zvuk utječe na bebu u maternici?

Uredništvo Ringeraje, 24.3.2023
Sluša li trudnica klasičnu glazbu, ponajprije Bacha, njezino će dijete biti mirno, inteligentno, snažnije i brže će razvijati govor. Ako buduća majka voli heavy metal, dijete će biti agresivno, rođeno prerano i još sporije u razvoju. Je li to istina?

image
Slušni kanal se razvija u 16. tjednu trudnoće. (Foto: Freepik.com) www.freepik.com
/11


To možemo pročitati na internetu i u raznim trudničkim časopisima i knjigama, a mnoge su trudnice puno opreznije pri odabiru glazbe nego prije. Ima li istine u ovim tvrdnjama?

 

Slušni kanal se razvija u 16. tjednu trudnoće

Činjenica je da se zvukovod razvija u 16. tjednu trudnoće i da od tada beba uvijek bolje prati što se događa "izvana". Maternica savršeno prenosi zvuk i beba čuje majku i tatu te različito reagira na različite zvukove. U 26. tjednu trudnoće otkucaji srca fetusa se ubrzavaju kada čuje glazbu, a u 33. tjednu već zna disati u ritmu.

 

Beba različito reagira na različite zvukove

Provedena su manja istraživanja (FirstStart, Sveučilište u Helsinkiju, Dr. Frances Rauscher, Sveučilište u SAD-u...), koja su sva potvrdila da beba u maternici percipira zvuk, drugačije reagira na različite zvukove, prepoznaje majčin glas pri rođenju i 4 mjeseca nakon rođenja sjeća se glazbe ili bajki koje je slušala u svom trbuščiću. Isto tako, za one koje su u maternici bile izložene glasnoj buci govorilo se da su se prebrzo rodile i sporo debljale, dok su one koje su slušale uglavnom Mozarta bile inteligentnije i posebno darovite za matematiku. No niti jedno od ovih istraživanja još uvijek nije službeno potvrđeno jer na svaku trudnoću utječe toliko različitih čimbenika da je nemoguće zaključiti da je npr. upravo klasična glazba imala tako presudan utjecaj na npr. brzi razvoj govora kod dojenčeta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

 

Unatoč tome što nema službene izjave o blagotvornim učincima, budući roditelji, koji naravno žele samo najbolje za svoje dijete, raznim metodama pomažu svojoj bebi da se razvije u inteligentniju, bolju osobu. Postoje čak i posebne slušalice koje trudnica stavlja na trbuščić jer smatra da nizom pažljivo osmišljenih lekcija (Babyplus) presudno pridonosi razvoju svoje bebe.

 

 Najvažnije je kako se majka osjeća kada čuje određeni zvuk

Bez obzira u što vjerujemo kao budući roditelji, nemoguće je poreći da je glazba igrala važnu ulogu u našim životima još od prapovijesti. Uz pomoć glazbe ljudi se opuštaju, izražavaju svoje emocije, pričaju priče, kreću se kroz nju i uz nju nešto osjećaju. Glazba ima veliki utjecaj na našu percepciju vanjskog svijeta. Kao rezultat toga, možemo zaključiti da čak i mali stanovnici naših trbuščića osjećaju nešto kada slušaju glazbu, bilo da je to nježna pjesma iz maminih usta ili nepoznati glasni zvukovi na rock koncertu.

 

Još veću ulogu svakako ima osjećaj majke kada čuje određeni zvuk. Ako se mama na koncertu osjeća dobro i opušteno, tako će se osjećati i njezina beba, ako je Mozart živcira, i beba će biti uzbuđena. Zato, drage buduće mame, slušajte svoje tijelo i svoje želje, slušajte glazbu koja vas opušta i unosi u dobro raspoloženje, hormoni sreće će se osloboditi, a vi i vaša beba bit ćete puni ljubavi, pa makar to bilo i na račun "natprosječno naprednog" i "super djeteta". Morate nešto znati; vaša beba najintenzivnije sluša – vas.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Riješite se žgaravice u trudnoći
Postoji nekoliko načina da se ublaži i spriječi žgaravica.
6
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4
Kako biti sretna?
Osmijeh otvara sva vrata. Budite ono što jeste, ne uspoređujte se sa drugima i budite se sa osmjehom na licu.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!