|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako utješiti dijete nakon nezgode

RR, 1.3.2020
Mama zna najbolje! Ovdje smo nabrojali klasike od kojih vam je možda pokoji i nepoznat te istaknuli dvije reakcije koje djeci nisu potrebne u trenutku nezgode, povrede, pada...
Ključne riječi:

image
/11


Otpuhati bol

"Dođi, ja ću otpuhati bol!", ovu rečenicu većina odraslih ima negdje u uhu i puhanje zaista i pomaže u smanjivanju boli. Pedijatri doduše ne savjetuju puhati u otvorene rane jer se slinom u ranu mogu prenijeti bakterije, no sigurno to nećete raditi prejako. Neke majke otvore prozor i svjež zrak odnese bol sa sobom.

 

Pjesmom otpratiti bol

Drugi klasik kod tješenja je pjevanje. Ne morate imati pretjeranog sluha niti zavidan repertoar. Važno je da zagrlite dijete, ljuljajte ga na krilu u ritmu i pjevušite ili mumljate vašu pjesmu.

 

Odvraćanje pažnje "Nismo li htjeli još pogledati onu macu što živi tamo iza zgrade!"

Odlična metoda koja djeluje osobito dobro kod male djece. Odvratite im pažnju nekim zanimljivim detaljem ili pričom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako djetetu pomoći pobijediti strah od doktora

 

Čarobni sprej ili flaster

Upravo suprotno od odvraćanja pažnje je briga oko rane, čak i one jako male. Zalijepit ćemo flaster s Jurićem ili Elsom, a prije toga ćemo špricnuti malo čarobnog spreja (antibakterijski sprej).

 

Ostati opušten i izbjeći dramu

Trenutak šoka poznaju svi roditelji. Samo što je dijete sjelo na biciklić bez pomoćnih kotača i evo pada. Dijete je često puta u većem šoku od samog iznenadnog pada, nego što osjeti bol. Iskusni roditelji će u tom trenutku reći:"Hoću li ti pomoći podići bicikl?". Često je već to dovoljno da sve opet bude u redu. A ako je bol ipak jaka, upotrijebit ćete neku od metoda utjehe.

 

U posebnim slučajevima - slatka utjeha

Ne nećete biti ti koji će za svaki plač djetetu ponuditi slatkiše jer znate da ionako jedu previše slatkog. Ali nekad je, kad iscrpite ostale metode, i to metoda utjehe koju morate upotrijebiti. Recimo veliki sladoled od čokolade. Njam, njam… kakva ono bol…

 

PROČITAJTE JOŠ: Pravo djetinjstvo

 

Kriva reakcija 1 - To uopće ne boli tako jako

 

Zamislite da se udarite i netko vam kaže kako to uopće ne boli toliko koliko vi to kukate. Što biste mu rekli? Izbjegnite ovu rečenice.

 

Kriva reakcija 2 - Dječaci ne plaču toliko

 

Mislite da to nitko danas više ne izgovara. Iznenadili biste se. Mnogima je ova rečenica duboko urezana u podsvijest i često je izgovorimo i prije no što promislimo. Ona nažalost vrlo često još uvijek izlazi iz usta baka i djedova, a to ispravite preuzimanjem kontrole.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

“Adriana se vratila”
“Adriana se vratila" edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stano...
12
Ideje za maske
Još ne znate kako zamaskirati vaše dijete? Predstavljamo vam nekoliko ideja za masku u zadnji tren.
10
Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
8
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
7





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!