|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sunčanica kod djeteta može biti opasna

Uredništvo Ringeraje, 19.7.2022
Tijekom vrućih ljetnih mjeseci jedna od opasnosti izlaganja suncu je sunčanica. Djeca, posebno ona mlađa, jedna su od najrizičnijih skupina.

image
Sunčanica nastaje izravnim, jakim djelovanjem sunčevih zraka na glavu i zatiljak. (Foto: Freepik.com)
/11


Kod djece regulacija tjelesne temperature nije tako učinkovita kao kod odraslih, unos potrebne tekućine često je nedovoljan, zaboravljaju vrijeme u igri, upozorava pedijatrica Nataša Mančun Varda iz UKC Maribor. Za portal Ringaraja odgovorila je na nekoliko pitanja o sunčanici kod djece.

 

Kada može doći do sunčanice?

Sunčanica nastaje izravnim, jakim djelovanjem sunčevih zraka na glavu i zatiljak. Pritom dolazi do jake hiperemije (dotoka krvi) moždanih ovojnica i velikog mozga, kao i do poremećaja regulacije tjelesne temperature u moždanim centrima, što ima za posljedicu poremećeno djelovanje regulacije topline i povećanje u tjelesnoj temperaturi. Može biti uzrokovana dugotrajnim spavanjem ili ležanjem na suncu, uključujući bebe u kolicima, dugotrajnom igrom na suncu ili uz more, vožnjom u automobilu po vrućem vremenu.

 

Koji su znakovi?

Znakovi sunčanice su umor, crvena, vruća, suha koža, osobito na licu, glavobolja, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, povišena tjelesna temperatura, ubrzan puls i disanje, smetenost, u težim slučajevima čak i nesvjestica, smetnje pri disanju i radu srca. Uz karakterističnu anamnezu, nije ga teško prepoznati.

 

PROČITAJTE JOŠ: Alergija na sunce: Kako se nositi s njom?

 

Što roditelji trebaju učiniti ako posumnjaju da im dijete ima sunčanicu?

Sunčanica može biti opasna bolest ako se djetetu ne pruži odgovarajuća i hitna prva pomoć. Moramo ga odmah prenijeti na sjenovito i hladno mjesto. Pokrivamo mu glavu, skidamo odjeću i stavljamo hladne obloge na čelo i potiljak. Hladimo mu i tijelo tako da ga umotamo u mokru plahtu. Ako je pri svijesti, dajte mu hladno piće na žlice, najbolje vode.

Redovito pratimo tjelesnu temperaturu i stanje djeteta. U slučaju teže kliničke slike što prije potražite liječničku pomoć ili nazovite hitnu medicinsku pomoć.

 

Kako ćemo zaštititi dijete?

Najvažnije je spriječiti nastanak bolesti preventivnim mjerama. Pazimo da dijete ne bude izravno izloženo suncu bez zaštite, osobito između 11 i 16 sati. Trebao bi imati majicu kratkih rukava i odgovarajuće pokrivalo za glavu. Prije svega neophodna je zaštita glave i potiljka.

Kad je sunce najjače, treba se kretati u hladu, a da nije previše obučen. Igrajte se pod suncobranom na plaži. Često mu nudimo tekuće i sočno voće.

 

PROČITAJTE JOŠ: Oči i sunce

 

Dok vozimo automobil po vrućem vremenu, pazimo na temperaturu u automobilu, postavljamo sjenila na prozore, često nudimo djetetu tekućinu i više puta se zaustavljamo. Ovakvim postupanjem sprječavamo nastanak bolesti koja neadekvatnim djelovanjem može imati ozbiljne posljedice.

 

Izvor: Ringeraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uskršnja čestitka sa skrivenom porukom
Ljubav iznenađuje zar ne? Budite kreativni tijekom uskršnjih praznika i zadivite svoje najbliže tako što ćete napraviti ...
13
Uskršnje priče i običaji
Europski narodi i plemena slavili su početak proljeća na proljetni ekvinocij, blagoslivljajući sjemenje raznih plodova p...
8
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!