|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Je li ljeto pravo vrijeme za odvikavanje od pelena?

Uredništvo Ringeraje, 28.6.2022
Ljeti je toplo, dijete je puno vani, a može biti i golo, pa ima manje lokvica za brisanje i manje mokre odjeće. Ljeto je stoga, posebno za roditelje, idealno vrijeme za odvikavanje od pelena.No, što je s djecom?

image
Kada bebu želimo odviknuti od pelena odnosno naviknuti na kahlicu, najvažnije je da je dijete stvarno spremno za ovaj razvojni korak. (Foto:freepik.com)
/11


Bake su znale reći da je ljeto idealno vrijeme da djetetu skinete pelene i naviknete ga na kahlicu.

Budući da je toplo, beba je puno vani, a može biti i gola, pa ima manje lokvica za brisanje i manje mokre odjeće nego u hladnim mjesecima.

Ljeto je stoga, posebno za roditelje, idealno vrijeme za odvikavanje od pelena. No, što je s djecom?

 

Kada je dijete stvarno spremno?

Kada bebu želimo odviknuti od pelena odnosno naviknuti na kahlicu, najvažnije je da je dijete stvarno spremno za ovaj razvojni korak. To znači – da su mu mozak i organi za izlučivanje dovoljno zreli da to zaista i učine. I kao i za sve druge razvojne stvari – od hodanja do govora – to vrijedi i za kontrolu mokrenja: djeca se međusobno jako razlikuju. Neki su suhi prije druge godine, drugi se ne žele još oprostiti od pelena ni nakon treće godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Odvikavanje od pelena u 3 dana!

 

Dakle, koji su to znakovi koji nama roditeljima govore da je možda vrijeme za kahlicu?

 

• Jeste li primijetili da je bebina pelena suha nekoliko dana zaredom?

• Da li dijete obično kaki (a ponekad i piški) u isto i predvidljivo vrijeme?

• Imate li osjećaj da dijete već percipira što se događa u njegovoj peleni? Možda se skriva kad kaki?

• Čini li vam se da dijete prljava pelena smeta i samo vas podsjeća da je promijenite?

• Je li dijete pokazalo interes za ono što se događa u WC-u i postavlja li vam puno pitanja o tome?

• Zna li dijete već riječi kao što su piškiti i kakati?

 

 PROČITAJTE JOŠ: Koliko pelena potroši jedna beba?

 

Ovo definitivno nisu jedini znakovi da se vaša beba ovog ljeta možda oprašta od pelena, jer se bebe međusobno jako razlikuju. Bit će korisno i ako s djetetom pokušate opušteno razgovarati o ovoj temi, bilo da se radi o dvogodišnjaku ili troipolgodišnjaku. Primjerice, pitajte ga smeta li mu pomokrena pelena i zapitajte ga osjeća li pritisak prije nego što se pomokri.

Pritom pazite da taj razgovor budete zaista pun razumijevanja, da dijete ne dobije osjećaj da kaki u pelene ili nešto slično. I imajte na umu da beba jednostavno ne može prednjačiti u svom razvoju, pa možda još nije zrela za kahlicu, iako ste vi možda već zreli za odvikavanje od pelena.

 

Kad su njihovi vršnjaci svi bez pelena...

Obično je okolina tolerantna do treće godine, ako je dijete još u pelenama. No nakon ove dobi često se javljaju pritisci i "dobronamjerni" savjeti o odvajanju od pelena i od rodbine i odgajateljica koji roditeljima između redova daju do znanja da je dijete razmaženo jer je još u peleni. “Sigurno im se ne da zamarati s brisanjem podova i pranjem odjeće”, razmišljaju u sebi, što, naravno, osjećaju i zabrinuti roditelji, koji se sve više brinu je li sve uredu s njihovim djetetom i odgojem.

 

Zapamtite, vaše dijete osjeća vaše brige. Stoga zaboravite na druge i usredotočite se prvenstveno na svoje osjećaje, iskustvo vašeg djeteta i vaš odnos.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kada dijete odviknuti od pelena?

 

Projekt Kahlica

 

Za to što dijete nikako ne voli kahlicu često su krivi "premotivirani" roditelji. Nije ni čudo što je dijete nemirno i čvrsto se drži pelena.

 

Privikavanje na kahlicu treba biti opušteno i bez pritiska. Kad djetetu donesete kahlicu, neka se prvo malo poigra s njom, sjedne na nju odjeveno ili u nju stavi medvjedića, a onda mu predložite da I se pokuša pomokriti. Ako dijete ne uspije nakon nekoliko minuta, nemojte ga tjerati da nastavi sjediti na kahlici, jer se otpor stvara silom. Prihvatite da nije bilo pravo vrijeme i nastavite nježno sugerirati djetetu da pokuša. Pogotovo kada znate da se već neko vrijeme nije popiškilo ili je nedavno puno popilo. Prije ili kasnije će uspjeti. Onda mu naravno čestitajte koliko je veliki dječak ili velika cura i što već zna!

 

Ali budite oprezni kada se dogodi "nesreća". Tada nikako nemojte grditi dijete, čak i ako je prije danima ili tjednima uspijevalo biti suho, već budite puni razumijevanja i empatije. Također nikada ne biste trebali tražiti od djeteta da počisti svoju lokvicu, jer to uništava njegovo samopoštovanje i kažnjava ga za nešto što je iznad njegovih mogućnosti.

 

Helena Primic

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako da vam djeca zavole čitanje
Želite potaknuti dijete da čita I njeguje tu aktivnost? To je vrijedan cilj koji će mu pomoći u profesionalnom i privatn...
4
Ne želim pospremiti sobu!
Kako reagirati u takvoj situaciji!? Nema roditelja koji se nisu suočili s djetetovim prkosom. Dijete naprosto ima potreb...
4
Prednosti ranog čitanja djetetu
Čitanje djetetu od rane dobi pozitivno će utjecati na njegov razvoj na različitim razinama.
4
Stroge majke doista odgajaju uspješniju dj...
Strogoća pomaže djetetu da se bolje pripremi za život, napominju neki stručnjaci. Prema istraživanjima, za djecu čije su...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!