U razdoblju od 5. do 10. mjeseca djeca počinju pokazivati interes za namirnice različite od mlijeka, postaju otvorena za nove okuse i teksture hrane, a rastom zubi postupno počinju razvijati i sposobnost žvakanja.
Lino žitarice
Lino
Rižolino
Frutolino
Čokolino
Isključiva mliječna prehrana, bilo da se radi o majčinom mlijeku ili dojenačkom mliječnom pripravku, rastom i razvojem dojenčeta postaje ograničena i nedovoljna te nakon šestog mjeseca života gubi sposobnost zadovoljavanja svih uvjeta potpune i dostatne prehrane za dojenče.
Iz ovog razloga potrebno je započeti s dohranom uvođenjem novih namirnica, i time, obogaćivanjem do tada osnovne prehrane.
- U razdoblju od 5. do 10. mjeseca djeca počinju pokazivati interes za namirnice različite od mlijeka, postaju otvorena za nove okuse i teksture hrane, a rastom zubi postupno počinju razvijati i sposobnost žvakanja. Zato, dohrana ne bi trebala započinjati prije navršenog 17. tjedna života ili odgađati nakon 26. tjedna djetetove starosti.
- Dijete će novi okus prihvatiti puno lakše ako mu se ponudi s već poznatim okusima i teksturama (majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak), zbog čega se novu namirnicu preporuča pomiješati s već poznatom. Tijekom uvođenja dohrane bitno je pratiti ponašanje djeteta i primijetiti eventualne promjene nastale na koži i stolici.
- Uvođenje svake slijedeće namirnice provodi se na isti način, u razdoblju tri do pet dana, s tim da već uvedenu namirnicu nije potrebno isključivati.
Uvođenjem sve većeg broja namirnica djetetova hrana postaje sve gušća, dijete se postupno navikava na nove okuse, nove teksture i gustoću hrane, a u razdoblju 6. do 7. mjeseci je u potpunosti sposobno jesti kašice.
Lino žitne kašice prilagođene su upravo ukusu djece te predstavljaju siguran izbor u prehrani djeteta jer sadrže važne sastojke nužne za djetetov rast i razvoj. Ne sadrže konzervanse, umjetne boje i ostale aditive.
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Odbijanje jedne dojke
Mnoge žene primjećuju da im dojke nisu jednake veličine. Kod nekih su bradavice različita oblika, refleks otpuštanja mli...
5
Lipikar škola atopije
Lipikar škola atopije održati će se u Lošinju od 6. do 11. lipnja te će kroz predavanja stručnjaka i praktične radionice...
4
10 pogrešaka kojima sabotiramo dojenje
Nekim majkama dojenje je uspješno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoćaNema ništa ljepše i zdravije nego dojiti s...
3
Pet loših praksi hranjenja na bočicu
Hranjenje na bočicu oduvijek se smatralo lakšim načinom hranjenja. To je vjerojatno i razlog zašto se u prošlosti nitko ...
3