|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

7 zanimljivih činjenica o pokretima bebe u trbuhu

Uredništvo Ringeraje, 2.8.2021
Jeste li trudni i jedva čekate osjetiti prve pokrete vaše bebe? Je li vam vaš ginekolog savjetovao da pratite frekvenciju pokreta kako biste pratili stanje vaše bebe? Pročitajte sedam zanimljivih činjenica o udarcima bebe.

image
Nakon 36. tjedna trudnoće kretanje se smanjuje. Foto: freepik.com
/11


Osjećaj udaranja bebe u trbuhu nesumnjivo je jedan od najuzbudljivijih i posebnih trenutaka tijekom trudnoće, posebno za mame koje očekuju prvi put. Bebini udarci pokazatelj su da vaš anđeo raste i postiže važne prekretnice u svom razvoju. Želite li znati još zanimljivih činjenica o udarcima bebe u trbuhu? Pročitajte u nastavku.

 

Udarci su dokaz da se dijete dobro i zdravo razvija

Svaki udarac dokaz je da se vaša beba u trbuhu dobro razvija. Udarci dokazuju da je dijete aktivno. Možda ćete osjetiti udarce kada beba izvodi različite pokrete, kada štuca, kada se okreće ... Kad se beba bude protezala u zadnjim tjednima trudnoće, možete osjetiti osjećaj valovitosti u trbuhu ili drhtanje trbuha.

 

Odgovor djeteta na promjene u okolini

Udarci mogu biti posljedica promjena u okruženju u kojem se dijete nalazi. Bebino kretanje i istezanje odgovor je na određene vanjske podražaje, poput buke ili hrane koju majka unese. Udarci ne znače ništa loše, ali su savršen odgovor bebe koje se normalno razvija, stoga nemojte uopće brinuti da nešto nije u redu.

 

Ležanjem na lijevoj strani povećava se broj udaraca

Kad trudnica leži na lijevoj strani, obično osjeća veći broj udaraca. To je zato što ležanje na lijevoj strani potiče cirkulaciju krvi i na taj način također ubrzava dotok krvi u bebu. Kao rezultat toga, beba se počinje još više kretati, a mame će osjećati više udaraca.

 

Broj udaraca povećava se nakon svakog obroka

Kao trudnica osjetit ćete da vas beba više udara u trbuščić kada jedete. Normalna, zdrava beba šutira 15 do 20 puta svaki dan.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pokreti bebe u trbuhu

 

Beba počinje udarati ubrzo nakon navršenog devetog tjedna trudnoće

Kada beba počinje šutirati? Zapravo, beba počinje udarati u trbuh ubrzo nakon što napuni devet tjedana. Međutim, te najranije pokrete i udarce možemo otkriti samo ultrazvučnim pregledom i buduća ih majka još ne može fizički osjetiti. Većina trudnica prvo osjeti blagi tremor u trbuhu, a nakon 24. tjedna trudnoće često mogu osjetiti pravi udarac. Mame koje čekaju drugo dijete vjerojatno će prije osjetiti udarac, odnosno oko navršenog 13. tjedna trudnoće.

 

Smanjen broj udaraca može značiti da nešto nije u redu

Nakon 28. tjedna trudnoće, vaš će vas ginekolog vjerojatno savjetovati da provjeravate i prebrojite bebine udarce. Možda ćete morati zapisivati u koje doba dana uspijete prebrojati ukupno barem deset bebinih udaraca. Smanjena aktivnost fetusa zabrinjava i može ukazivati na nedostatak kisika. Pokreti i udarci također se mogu smanjiti u slučaju pada šećera u krvi. Ako beba ne udara i ne mrda više od sat vremena nakon što ste nešto pojeli, možete biti zabrinuti. Ako ne osjećate djetetove pokrete, pokušajte popiti čašu hladne vode ili prošetati.

Nazovite svog liječnika u slučaju da niste uspjeli izbrojati deset bebinih pokreta u dva sata ili ako ste primijetili veliko smanjenje aktivnosti bebe. Testom naprezanja ili ultrazvučnim pregledom izmjerit će se broj otkucaja srca djeteta i utvrditi uzrok smanjenja bebinog kretanja. Ako liječnici otkriju ozbiljne probleme, oni mogu izazvati prijevremeni porod kako bi spasili dijete.

 

Nakon 36. tjedna trudnoće kretanje je smanjeno

Bebama je potrebno 40 do 50 minuta da se odmore u majčinoj utrobi. Nakon 36. tjedna trudnoće, vaša će beba već biti toliko velika da se više neće kretati tako često. Osjećat ćete češće udarce ispod rebara s lijeve ili desne strane.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
12
Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
10
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5
Centar „Prirodno roditeljstvo“ NAGRAĐUJE !
Pišite srcem i osvojite jedinstvenu nagradu koja će dobro doći svakom roditelju. ...Više saznajte u nastavku
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!