|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 najranijih znakova trudnoće

Uredništvo Ringeraje, 13.2.2018
Od prijevremenog krvarenja, purpurne boje vagine, prištića ili trudničkog sjaja - sve su to znakovi kojima vaše tijelo signalizira trudnoću i prije termina za menstruaciju

image
/11


Prva stvar koja podivlja u ženinom tijelu kada se dogodi trudnoća su hormoni - nalet novih hormona koji uzburkaju cijelo tijelo i daju očite signale trudnoće, no za ta divljanja često nismo čuli pa ih žene uglavnom i ne znaju prepoznati na vrijeme. Prije nego što uopće dođe do očitog izostanka menstruacije i svih kasnije poznatih simptoma rane trudnoće. 


Žene često znaju osjetiti da se nešto promijenilo, no kako su ti simptomi jako često slični simptomima PMS-a, nekako ih često guramo u isti koš. A ne bismo trebali jer neki se simptomi doista razlikuju. 


1. Mnoge žene u PMS-u dobiju prištiće. 

Ništa neobično, no ako ste tek zatrudnjele, a obično imate takve simptome, tih će prištića sigurno biti više nego obično. Po licu, vratu, leđima - i za sve su to zaslužni podivljali hormoni koji se, u žena koje inače nemaju problema s kožom, manifestira kao pojačan "sjaj". Znate onaj - trudnički sjaj. 



2. Infekcije u mjehuru i urinarnom traktu 

 
Jedan od ranih znakova jest i napetost u mjehuru za koje mnoge žene znaju, ali je pripisuju početnom rastu maternice i njenom "nasjedanju" na mjehur. Međutim - zbog podivljalih hormona koji su uzburkali organizam može lako doći do infekcija koje su često zaslužne za pojačano mokrenje i smetnje koje se osjećaju. 


3. Krvarenje 

 
Ako friška trudnica primijeti krvarenje u tragovima, prije termina kada je menstruacija trebala doći, lako moguće da je riječ o specifičnom krvarenju (točke krvi ili svijetlo crvena krv) koje se dogodi uslijed implantacije oplođenog jajašca u maternicu. Takvo krvarenje prije termina čest su razlog za posjet ginekologu pa oni najčešće prvo isključe trudnoću, a onda tek kreću dalje istraživati o čemu je riječ. 


4. Problemi sa stolicom

 
Ako ste uvijek imale normalnu rutinu s velikom nuždom u ujutro, a sada odjednom imate zatvor ili proljev - i za to su zaslužni hormoni koji vam i na ovaj način govore - "čestitamo, trudni ste!"

 

5. Menstrualni grčevi 


I ovo je simptom koji može biti ili PMS ili trudnoća. Lako se zabuniti jer bolovi su jako slični, iako se u PMS-u maternica priprema za menstruaciju, a u trudnoći se počinje lagano širiti. 


6. Glavobolje postaju slabije ili jače 


Ako patite od migrena trudnoća vam može ublažiti te simptome, ali i pojačati. Hormoni su opet glavni krivci pa tako se jedne strane mogu regulirati bol, ublažiti je, ali i potaknuti mučnine, probleme s vidom, vrtoglavicama, pa tako i pojačati uobičajene simptome glavobolje. 


(Izvor:index.hr)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Disanje tijekom poroda
Nedvojbeno je da pravilno disanje ublažava bolove, smanjuje psihičku napetost te osigurava dovoljan dotok kisika i hranj...
6
Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
5
Što je linea negra i da li zaista otkriva ...
Linea Negra je jedna od nuspojava bilo koje trudnoće i još jedan znak promjene vašeg tijela tijekom ovog perioda. Evo št...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!