|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
15.5.2010 17:00:22   
S84
IZVORNA PORUKA: S84

zanima me:
ako se pričeka da pupkovina prestane pulsirati- da li se moze sakupiti dovoljna količina krvi za doniranje? Ili je ipak potrebno prekinuti dotok bebi prijevremeno?


to se vidi na samom porodu...mene kad su porodili i prerezali taj tren vade krv...tek onda su porodili posteljicu tako da ne znam...pitaj u zakladi žena je jako ljubazna...ali ni to nije garant da se stanice sačuvaju i uspiju pohraniti....to je individualno koliko ja znam!




Da, ali da li znas da li je pupkovina prestala pulsirati pa se tek onda uzela krv iz pupkovine?
Ne mislim pohranjivati za privatnu uporabu jer nemam 2500 eura za to, jedino sto mogu uciniti jest doniranje zakladi Ana Rukavina.
No prije toga se zelim informirati, jer sam čitala o tome da ukoliko se pupčana vrpca prereže prije pulsiranja da beba ostane uskraćena za nešto što joj je potrebno, a ako se pričeka da otpulsira, da se u tom slucaju ne moze skupiti potrebna doza za donaciju.
Nisam pametna user posted image

< Poruku je uredio S84 -- 15.5.2010 17:01:41 >

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
15.5.2010 18:32:33   
Bebys
s84 ja prvi puta cujem za to sto ti pises...

nesto cu ti reci ONAKO LAICKI...
sto se kaze...

ovako...da je to tako KAKO TI KAZES..to onda oni sigurno nebi odobravali..ocito da to djetetu kada izadje iz majke vise nije bitno ni vazno..pa pulsiralo ili ne..kao ti kazes...
tako sam sigurna u to...to nitko nebi radio da je to tako...

ali draga...obavezno nazovi zakladu..oni ce znati odgovor na to sto ti pitas...sigurno ili ce te uputiti da nazoves..odgovarajuceg lijecnika...mislim da nase mame nece znati dati dobar odgovor...jer im sigurno nitko nije rekao...o pulsiranju...

a ti nazovi ...zakladu...i bit ces sigurna...

p.s. mozda neka mama zna...ali nevjerujem...sretno

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
15.5.2010 19:31:51   
S84
Bebys, oprosti ali ako se ne varam, jedan od tvojih ranijih postova na prethodnoj stranici me naveo na ovakvo razmisljanje i postavljanje pitanja da li je potrebno ranije prerezati pupcanu vrpcu da bi se skupila dovoljna kolicina za doniranje. 

Dakle, ovo me zabrinulo iz tvog posta:


Kritični dijelovi:
Danas se općenito smatra da je rano klemanje neškodljivo po majku i po dijete. Ali nakon rođenja pupkovina nastavlja pulsirati (tijekom razdoblja koje se individualno razlikuje) s obzirom da posteljica nastavlja svoju funkciju se dok dijete nije sposobno disati i primati kisik preko svojih pluća, a ne preko pupčanih krvnih žila. Dijete kojem je odmah klemana pupkovina gubi svoj dotadašnji izvor kisika te je primorano preuranjeno učiniti prvi udah čime u pluća na grubi način dolazi zrak. Takav prvi udah u djeteta izaziva intenzivni osjećaj pečenja unutar dišnih puteva. Zgrčeni izraz lica praćen plačem (smatra se normalnim) u biti je znak intenzivne patnje. Za usporedbu, prvi udah, nakon prestanka pulsiranja pupkovine ili još bolje izlaska posteljice prije rezanja pupkovine, protiče gotovo nezapaženo uz opušteno i vedro lice djeteta.
Rezultati istraživanja (prema postojećim podacima)
Rano klemanje (od 0 do 30 sek.)
  • Ranim klemanjem pupkovine novorođenče ostaje bez 54-160 ml krvi (što je gotovo polovice ukupnog volumena krvi u doba rođenja, tu količinu možemo usporediti s gubitkom 2 litre krvi u odrasle osobe koja ima otprilike 5 l krvi), a gubitak eritrocita za 50% povećava rizik od određenih neonatalnih komplikacija u kraćem i dužem razdoblju; povezano je s povećanim rizikom od anemije u djetinjstvu.(2)(3)
  • Može dovesti do prelaska fetalne krvi kroz placentarnu barijeru povećavajući rizik za grupnu i Rh inkompatibilnost majke u budućnosti. (4)
  • Opasnost pritiska na pupkovinu od strane operatera u cilju omogućavanja dolaska krvi do djeteta, tijekom carskog reza. (4)
  • Krvarenje nakon poroda je od velikog značenja u majki čijim je novorođenčadi odmah klemana pupkovina te se češće izvodi manualno ljuštenje posteljice (vrlo bolno za majku). (5)

Kasno klemanje (od 4 minute do prestanka pulsacija)
  • Ako je djete ostalo 3 minute na razini vulve majke dolazi do transfuzije krvi prema djetetu sa stvaranjem depozita oko 50 mg željeza što prevenira kasnije anemije. (1)
  • U prvom tjednu života dolazi do većeg pritoka eritrocita prema vitalnim organima. (2) (6)
  • Porastu zalihe željeza sa smanjenom incidencijom anemije s dva mjeseca života. (2)
  • Duže dojenje. (2)
  • U prijevremeno rođene djece veća razina hematokrita, hemoglobina, arterijskog krvnog tlaka i volumena krvi s boljom kardiopulmonarnom prilagodbom, smanjenim brojem umjetne oksigenacije i ventilacije (intenzivna njega) i smanjenom potrebom za transfuzijom krvi. (2) (6)
  • Nešto veća porođajna težina zahvaljujući većoj količini primljene krvi. (7)




(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
16.5.2010 9:53:32   
Bebys
izvini zaboravila sam..

davno sam to stavljala...i dite mi imalo rodjendan..pa uopce NISAM FUNKCIONIRALA...u mozgu..
jedino sto znam je da se ovoga nesjecam ali opet ti moram reci...ONI KOJI TO RADE POGOTOVO AKO JE OVDJE NAVEDENO...ja sam sigurna da nece porvrijediti djete..a to ce ti reci i oni iz zaklade...to zavisi OD LIJECNIKA..koji te poradja i babice tj. primalje...i onoga trenutka poroda...ako budes svijesna  tada mozes s njima razgovarati...i prije..naravno...mislim da to zavisi od ekipe koja te poradja...a da ima svakakvih lijecnika...ajme...svasta bude...zato pazi gdje i kako radjas...
tko zna kako nasa djeca su to rezali a i inama..user posted image

ovo sam totalno zaboravila iz toga clanka...bas dobro da si opomenila..hvala ti

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
16.5.2010 9:55:56   
Bebys
to se vidi na samom porodu...mene kad su porodili i prerezali taj tren vade krv...tek onda su porodili posteljicu tako da ne znam...pitaj u zakladi žena je jako ljubazna...ali ni to nije garant da se stanice sačuvaju i uspiju pohraniti....to je individualno koliko ja znam!



posto to ide odmah...nakaon poroda...jako je dobro da ovo PITAS one koji znaju...a to su zaklada i lijecnik koji poradja i vadi krv...sretno

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
16.5.2010 11:13:57   
S84
okrenit cu sutra par telefona pa se raspitati---javim :-)

tnx bebys!

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
25.5.2010 9:34:06   
Bebys
s84 jesi ti zvala...sta ima...user posted image

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.5.2010 12:01:24   
S84
da, zvala sam zakladu, jako ljubazna teta mi se javila.

Objasnila mi je da je inace standardna procedura u porodu da se pupčana vrpca pusti da otpulsira 30 sekundi do 1 minute, osim ako majka inzistira da to bude duze.

Ako se pupčana vrpca prereže u tom intervalu od 30 cekundi do 1 minute, moguca je donacija.

Jos cu u ponedjeljak razgovarati s doktorom i pitati ga da li je 1 minuta dovoljna da bebo ''pokupi'' iz pupkovine koliko mu je potrebno.
Inace ne bih ovoliko komplicirala, nego bi sigurno donirala bez razmišljanja -moja opreznost je čisto iz zabrinutosti jer mi je beba dosta manja i mrsavija nego bi trebao biti... pa ne bi htjela da njega zakinem...

Nadam se da ce na sljedecem pregledu biti mali debeljko i da će doktor poduprijeti doniranje matičnih stanica :-) i da porod nece biti za vikend jer vikendom nece biti moguć transport (daleko smo od Zg)

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
27.5.2010 7:00:00   
Bebys
s 84  SUPER...rekoh ti da oni nece nauditi bebi...u to sam bila sigurna....user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

eto zelim ti da sve bude o.k. i da nerodis za vikend da mozes donirati...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
27.5.2010 7:52:46   
Točkica28
i ja isto razmisljam o tome, bas cu pitati ginica kaj misli o tom pulsiranju

_____________________________

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
30.5.2010 11:57:18   
S84
pitaj pitaj, a kad ti je pregled?

(Odgovor članu Točkica28)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
30.5.2010 12:33:33   
Točkica28
u srijedu, joj moram popis nosit koliko imam pitanja...

_____________________________

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
30.5.2010 13:03:00   
mali_macic
S84 drzim ti fige da rodis preko tjedna tako da mozes donirat. ja sam to isto htjela no moja Ellica se odlucila rodit u nedjelju tako da uz najbolju volju nisam mogla donirat. SRETNO!!!!

_____________________________

nasa "mrvica" Ella - 04.10.2009
E very day and night
L ooking at you makes me smile
L oving you is what I do
A ll my heart belongs to you...


(Odgovor članu Točkica28)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
30.5.2010 13:29:52   
cuba
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image da sve prođe ok i da bebač ne odluči van za vikend!!

_____________________________

Roko i Dino user posted image

(Odgovor članu mali_macic)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
31.5.2010 14:50:50   
S84
ajme cijela sam zbunjena... danas sam bila u svojoj bolnici kod doktora i babica informirati se, po pitanju pupčane vrpce i matičnih stanica.

Kazu da oni rezu pupcanu vrpcu nakon  cca 3 min. A ako se doniraju ili pohranjuju matične stanice onda nakon 30 sec ili jedne minute...
Nisu mi to direktno rekli tim riječima, ali kako sam shvatila, ako je beba malena da je bolje da pupcana vrpca otpulsira barem 2 -3 minute, jer mu to puno znači.
Ali onda je upitna količina za doniranje..

Ma nisam sad pametna...user posted image
Sto biste vi odlucile na mom mjestu?


(Odgovor članu cuba)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
31.5.2010 14:59:30   
mišica 666
a cuj humano je donirati ali ja bi isto prvo mislila na dobrobit mog dijeteta.

_____________________________

16.06.2004.

28.06.2010. !!!!

Prije nego što prijeđeš ulicu uhvati me za ruku. Život je ono što ti se dešava dok ti razmišljaš o drugim stvarima.

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
31.5.2010 21:54:28   
S84
isprintati cu sve formulare i ispuniti, pa cu odluciti u zadnji cas, ovisno kako bude moj bebac. Njega cu stavit na prvo mjesto, a ako bude prilike, tj.ako sve prođe glatko, pokusat cemo donirati i nekome pomoci. 

(Odgovor članu mišica 666)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
1.6.2010 9:26:41   
mišica 666
user posted image user posted image user posted image pa da ako je tvoja bebica u redu nema razloga da ne pomogneš nekome. svaka čast. user posted image

_____________________________

16.06.2004.

28.06.2010. !!!!

Prije nego što prijeđeš ulicu uhvati me za ruku. Život je ono što ti se dešava dok ti razmišljaš o drugim stvarima.

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
1.6.2010 9:34:19   
FIONA
IZVORNA PORUKA: S84

isprintati cu sve formulare i ispuniti, pa cu odluciti u zadnji cas, ovisno kako bude moj bebac. Njega cu stavit na prvo mjesto, a ako bude prilike, tj.ako sve prođe glatko, pokusat cemo donirati i nekome pomoci. 


draga jedan brzi savjet od mene.....kad trudići krenu niti ti niti babica ne budete u situaciji razglabati...kad ulaziš u boks moraš napomenuti...a akon samog izgona tek če biti za odluku da li želiš ili ne želiš...ja sam osobno donirala jel sam rekla da ne daj bože zatreba i mojoj maloj a ja nemam trenutno novaca da pohranim ona dobiva...to mi je bilo primarno...ono kaj bu dobila ili ne kroz pupkovinu ima svoje...ali ak se ne daj  Bože kaj zakomplicira nitko te niš ne pita nego režu kad trebaju...

prikupi papire i odnesi sa sobom u rađaonu a onda kud koji mili moji...a ja ti želim sve naj naj...


_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
1.6.2010 10:30:52   
S84
IZVORNA PORUKA: FIONA

prikupi papire i odnesi sa sobom u rađaonu a onda kud koji mili moji...a ja ti želim sve naj naj...



tako će i biti user posted image

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
1.6.2010 10:57:33   
mali_macic
a kad ti je termin?

_____________________________

nasa "mrvica" Ella - 04.10.2009
E very day and night
L ooking at you makes me smile
L oving you is what I do
A ll my heart belongs to you...


(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
1.6.2010 12:20:14   
Bebys
s84 dobro si ti to isplanirala...jedna samo napomena sa svime naravno moras upoznati lijecnike..jer oni ce biti ti koji ce ustvari znati dali moze ili ne...ti ces biti u stanju radjanja...hehe...

sretno samo neka sve bude dobro...user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu mali_macic)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
1.6.2010 12:40:15   
S84
zato je MM zavrsio trudnicki tecaj (bez mene :-( ) pa ce on biti na porodu pa nek govori ako ja ne budem mogla :-)

Vec je i on pricao o tome jucer na tecaju s babicama... Tako da ovisno tko bude na porodu, doktori, babice,,,upoznat cemo ih s nasim namjerama.

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.6.2010 12:45:58   
Bebys
s84 javi nam se kako je sve proslo...user posted image

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.6.2010 13:08:15   
S84
hocu, samo nek se bebač odluči na izlaz :-)

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:







Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli odbijati svoju bebu od pelena?

Oznake

Sve najbolje!