|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:45:39   
Bebys
Matične stanice krvi iz pupkovine
autor teksta: Doc. Dr. Mirando MrsićPosljednjih desetak godina sve više pozornosti znanstvene javnosti usmjereno je na istraživanja na području rasta i razvoja matičnih stanica. Istraživanja na ovom području, posebno kada se govori o kloniranju te fetalnim stanicama, predmet su etičkih diskusija i prijepora. Zahvaljujući ovim pitanjima, koja su s pojavila početkom stoljeća, istraživanja su se okrenula matičnim stanicama koje se nalaze u pupkovini.
Što je krvi iz pupkovine?
Krv iz pupkovine, još se naziva i placentalna krv, je krv koja se nalazi u krvnim žilama pupčane vrpce. Nakon rođenja djeteta, podveže se pupčana vrpca i ta krv ostaje u krvnim žilama i placenti. Unatrag 10-tak godina ta krv se bacal!. Istraživanja su pokazala da se u krvi u pupkovini nalaze visoko vrijedne matične stanice iz kojih, osim stanica koštane srži, mogu nastati i druge stanice.
Što su matične stanice i za što se mogu upotrijebiti?
Matične stanice stvaraju ljudsko tijelo. One imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva, organa i sistema ljudskog tijela. Matične stanice, koje se nalaze u krvi iz pupkovine, imaju sposobnost stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava. Iz tih stanica nastaju eritrociti stanice koje prenosi kisik, leukociti stanice koje služe za obranu organizma i trombociti stanice koje sprečavaju nastanak krvarenja. U ljudskom organizmu postoje tri izvora tih stanica. To su koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine.
Sposobnost tih stanica da se razviju u druge stanice i organe otkrivena je tek nedavno, što je otvorilo nove mogućnosti u liječenju mnogih bolesti, kao što su infarkt miokarda, oštećenja spinalne moždine, možadani infarkt ili Alzheimerova bolest.
U današnje vrijeme, matične stanice se primjenjuju u svrhu liječenja hematoloških bolesti, kao što su leukemija i oboljenje limfoma. Nakon primjene kemoterapije i prethodne pripreme, matične stanice se putem periferne krvi infundiraju bolesniku te se na taj način bolesna koštana srž zamijeni zdravom.
Koji je princip liječenja matičnim stanicama?
Današnji princip liječenja sastoji se od toga da se visokim dozama citostatika i zračenjem uništi bolesna koštanu srž, međutim, tim se postupkom istovremeno uništavaju i matične stanice bolesnika. Bez drugih matičnih stanica, bilo da su to vlastite matične stanice bolesnika pohranjene u tekući dušik ili matične stanice davatelja, odnosno umbilikalne krvi, život bolesnika ne bi bio moguć. Bez pomoćih tih stanica bolesnici ne mogu preživjeti više od dva do tri mjeseca. Na današnjem stupnju razvoja medicine, istraživanja su pokazala, da se osim razvoja tih stanica prema stanicama koštane srži mogu razviti stanice prema stanicama mišića, živčanog tkiva ili krvnih žila. Danas su najintenzivnija istraživanja upravo u tom pravcu te je moguće očekivati veliki napredak na tom području.
Koje se bolesti liječe transplantacijom
matičnih stanica krvi iz pupkovine?
Svakim danom sve je više bolesti koje se liječe transplantacijom matičnih stanica krvi iz pupkovine:
Maligne bolesti
  • Akutna limfocitna leukemija
  • Akutna mijelocitna leukemija
  • Kronična mijeloična leukemija*
  • Mijelodisplastični sindrom
  • Neuroblastom

Nemaligne bolesti:
  • Adrenoleukodistrofija
  • Amegakariocitna trombocitopenija
  • Blackfan-Diamond sindrom
  • Dyskeratosis congenita
  • Fanconi anemia
  • Gunther-ova bolest
  • Hunter-ov sindrom
  • Hurler-ov sindrom
  • Teška aplastična anemija
  • Kostman-ov sindrom
  • Lesch-Nyhan-ov sindrom
  • Osteopetroza
  • Teška kombinirana imunodeficijencija (SCID)
  • Talasemija
  • X-vezan limfoproliferativni sindrom

*Ukoliko se ne postigne učinak Glivec-om
Koja je razlika između matičnih stanica
pupkovine i ostalih matičnih stanica?
Matične stance iz pupkovine su najmlađe stanice. Druge po redu stanice su embrionalne stanice, koje se, zbog etičkih prijepora, više ne primjenjuju u liječenju. Treća i najstarija skupina su odrasle matične stanice koje se nalaze u djece i odraslih. One su već usmjerene prema određenom tkivu, na primjer matične stanice koštane srži i periferne krvi. Te stanice nemaju takvu proliferativnu sposobnost kao stanice pupkovine ili embrionalne stanice.
Zašto je tolika pažnja usmjerena
prema matičnim stanicama pupkovine?
Jednostavnija podudarnost
U slučaju transplantacije matičnih stanica koštane srži ili periferne krvi potrebna je stopostotna podudarnost primatelja i davatelja kako bi se izbjegle po život opasne komplikacije, kao što je reakcija transplantata protiv primatelja. Stanice pupkovine su manje zrele te imaju manji imunogeni potencijal. Stoga u transplantaciji krvi iz pupkovine nije potrebna stopostotna podudarnost da bi se ostvario uspjeh jednak ili u nekim slučajevima bolji nego klasična transplantacija matičnih stanica.
Dostupnost
Za razliku od drugih tipova transplantacije, krv iz pupkovine odmah je na raspolaganju i može se upotrijebiti za transplantaciju. U mnogim bolestima koje se danas liječe transplantacijom matičnih stanica vrijeme je važan činitelj u uspjehu liječenja. Ukoliko se s liječenjem počne ranije, uspjeh transplantacije je bolji. Iz tih razloga, krv iz pupkovine ima prednost nad drugim izvorima matičnih stanica.
Manja učestalost komplikacija
Kako matične stanice krvi iz pupkovine imaju manju imunogenost, tj. još su uvijek nezrele, reakcija transplantata protiv primatelja je manje učestala i manje izražena. Prema nekim istraživanjima, učestalost te reakcije u bolesnika liječenih krvlju iz pupkovine je oko šest posto, dok učestalost u bolesnika liječenih koštanom srži ili perifernom krvi iznosi od 15-25 posto.
Što je reakcija transplantata protiv primatelja
( engl. Graft versus Host Disease)?
Reakcija transplantata protiv primatelja je česta i u nekim slučajevima smrtonosna. Reakcija nastaje kada matične stanice prepoznaju domaćina kao strano tijelo i pokušavaju ga odbaciti. Pandan toj reakciji je reakcija odbacivanja organa. Za razliku od reakcije odbacivanja organa, gdje tijelo pokušava odbaciti transplantirani organ, ovdje transplantirane stanice (organ) pokušavaju odbaciti domaćina. Za razvoj reakcije bitno je postojanje razlike u tzv. genima tkivne snošljivosti ( engl. Human Leukocyte Antigens-HLA).
Što je HLA sustav?
Sustav antigena tkivne snošljivosti zadužen je za prepoznavanje vlastitih stanica od stanica drugog porijekla (stanice raka, bakterije, virusi itd..). Ti antigeni nalaze se na površini leukocita i drugih stanica u tijelu. Dijele se u šest podskupina koje su označene slovima abecede. U klasičnoj transplantaciji potrebna je podudarnost u 6/6 tj u svih šest podskupina. U slučaju transplantacije krvi iz pupkovine potrebna je podudarnost 3/6 tj u tri od šest skupina. Razlog tome je nezrelost matičnih stanica pupkovine, koje stoga nakon transplantacije ne izazivaju tako snažnu reakciju kao odrasle matične stanice iz koštane srži.
Kako se prikuplja umbilikalna krv?
Prikupljanje umbilikalne krvi je jednostavan postupak. Nakon odvajanja novorođenčeta rezanjem pupkovine, širokom iglom ubode se u venu u pupkovini te se putem gravitacije pusti da se krv slijeva u vrećicu koja se nalazi na kraju. Na taj način prikupi se 50-110 ml umbilikalne krvi. Do unatrag par godina ta se krv bacala. Od 1995. u mnogim zemljama svijeta ta se krv sustavno prikuplja i koristi u svrhu liječenja mnogih bolesti.
Da li je važan volumen krvi iz pupkovine?
DA, potrebno je prikupiti svaki mililitar krvi iz pupkovine. Naime, broj matičnih stanica proporcionalan je volumenu krvi iz pupkovine. U većini slučajeva broj matičnih stanica u korelaciji je s pohranjem volumenom. Što je veći volumen, više je stanica. To je posebno značajno u slučaju kada se umbilikalna krv donira za opće potrebe. U slučaju kada se krv iz pupkovine pohranjuje za vlastitu potrebu, volumen je važan, ali nije presudan za uspjeh liječenja, jer se u večini slučajeva krv iz pupkovine pohranjuje u svrhu budućeg liječenja osobe čija je umbilikalna krv.
Koliko je prošireno prikupljanje
krvi iz pupkovine u Hrvatskoj?
Banka krvi iz pupkovine osnovana je 28.ožujka 2007., a 5. srpnja pohranjena je prva krv iz pupkovine u Dobrovoljnu banku. Za sada su za prikupljanje krvi iz pupkovine osposobljena velika rodilišta u Zagrebu i to primarno Klinika za ženske boelsti i porode u Petrovoj i Rodilište u Klinici za ginekologiju KB Merkur. Naporima i zalaganjem Zaklade "Ana Rukavina", pretpostavlja se da će do sredine slijedeće godine sva rodilišta u Hrvatskoj imati tu mogućnost.
Da li prikupljanje krvi iz pupkovine
predstavlja rizika za dijete i/ili majku?
NE. Krv se prikuplja kada se dijete rodi i podveže pupčana vrpca. Prikupljanje je bezbolno, jednostavno i sigurno za majku. Samo prikupljanje ne remeti tzv. porođajna dob i nema utjecaja na normalan tijek porođaja. U većini slučajeva vrijeme prikupljanja krvi iz pupkovine iznosi oko 5 minuta, jer nakon toga dolazi do početka normalnih procesa zgrušavanja u pupčanoj vrpci i placenti.
Da li je potrebno nabaviti posebni
materijal za prikupljanje krvi iz pupkovine?
NE. Materijal za Dobrovoljnu banku krvi iz pupkovine donira Zaklada "Ana Rukavina" i obitelj nema nikakvih troškova, dok u slučaju kada se krv iz pupkovine prikuplja za vlastite potrebe materijal za prikupljanje osigurava ustanova u kojoj se vrši prikupljanje. U tom slučaju materijal je uračunat u cijenu prikupljanja i pohrane.
Koje su mogućnosti pohrane krvi iz pupkovine u Hrvatskoj?
U svijetu, pa tako i u Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka, dobrovoljna i privatna, odnosno Banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. U nekim zemljama su to odvojene institucije, dok u drugima pod istim krovom djeluju i dobrovoljna i privatna banka. Pravilnikom o radu banaka umbilikalne krvi, koji je donijelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, regulirano je da su ove dvije banke pod istim krovom, s time da privatni dio banke ne smije biti veći od 30 posto ukupnog kapaciteta banke. Za sada je s radom započela Dobrovoljna banka, a predviđamo da će do kraja godine s radom početi i Banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, koje će se nalaziti u Zavodu za kliničku transfuziologiju Kliničkog Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb, Kišpatićeva 12. Za sve informacije nazovite…………
Zašto se pohranjuje krv iz pupkovine?
Do danas su deseci tisuća obitelji u svijetu pohranile krv iz pupkovine, bilo za vlastite potrebe, bilo za dobrovoljnu banku. Krv iz pupkovine koja je pohranjena u dobrovoljnim bankama dio je velikog Registra krvi iz pupkovine ( engl. Cord Blood Registry). U tom Registru prikupljeni su podaci o svoj pohranjenoj umbilikalnoj krvi, kako bi se što lakše pronašla pogodna krv iz pupkovine za transplantaciju. Obiteljska banka, odnosno banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, ne ulazi u ovaj Registar, jer nije namijenjena za liječenje drugih bolesnika osim samog vlasnika te krvi, tj. obitelji čija je krv pohranjena.
Osim toga, krv iz pupkovine se može pohraniti samo jednom u životu u vrijeme rođenja.
Na koje vrijeme se čuva krv iz pupkovine?
U dobrovoljnim bankama krv iz pupkovine čuva se neograničeno dugo, odnosno do trenutka kada nekome zatreba. U slučaju da krv iz pupkovine treba osobi koja je tu krv darovala, a ona nije iskorištena u druge svrhe, krv iz pupkovine izdaje se bez plaćanja ikakvih troškova. U slučaju kada se krv iz pupkovine transplantira osobi koja nije darovala tu krv, naplaćuju se troškovi prikupljanja, obrade, čuvanja i transporta. Sadašnja cijena takve transplantacije je oko 15-20 000 EUR-a i plaća ju osiguravajuće društvo. Prema do sada dostupnim podacima, cijena prikupljanja, obrade, pohrane i čuvanja u obiteljskim bankama iznosi oko 1500 do 2000 EUR-a. Ugovor za čuvanje potpisuje se na 18 godina, tj. do vremena kada dijete čija je krv iz pupkovine prikupljena postane punoljetno. Tada ta osoba može nastaviti čuvati krv iz pupkovine ili je se odreći za dobrovoljnu banku. Razlika u cijeni između dobrovoljne i obiteljske je u troškovima prikupljanja, obrade, pohrane i čuvanja za vrlo velik broj uzoraka, koji se možda nikada neće upotrijebiti. Šansa da se jedna krv iz pupkovine iskoristi za transplantaciju je oko 1:30 000 do 100 000, ovisno o kojoj se etničkoj skupini radi. Kako se ne zna koja će se krv iskoristiti, sva prikupljena krv treba se na jednak način obraditi, testirati i čuvati.
Ako se odlučim za pohranu u obiteljsku banku
mogu li koristiti krv i za druge članove obitelji?
Pohranjena umbilikalna krv vlasništvo je obitelji i može se koristiti za liječenje bilo kojeg člana obitelji. Ukoliko obitelj ima više djece preporuka je da se pohrani krv svakog djeteta ponaosob. Razlog tome je taj što je umbilikalna krv manje imunogena te je bolji izvor matičnih stanica.
Da li se svaka umbilikalna krv može pohraniti u banku?
Na žalost NE. Kako se radi o transplantatu, potrebno je udovoljiti strogim kriterijima broja pohranjenih stanica, sterilnosti te odsutnosti zaraznih bolesti. Prema iskustvima drugih banaka, tek svaka treća donirana umbilikalna krv može se pohraniti, jer zadovoljava sve kriterije. U slučaju obiteljske banke, jedini uvjet je dovoljan broj stanica, dok drugi kriteriji osim sterilnosti nisu presudni. U ovom slučaju se ne radi HLA tipizacija niti virusološka obrada. U onim slučajevima kada je prikupljen malen volumen ili je broj stanica, obitelj odlučuje da li će unatoč toj činjenici ipak pohraniti krv iz pupkovine
Da li carski rez utječe na proces
prikupljanja krvi iz pupkovine?
Carski rez ne utječe na proces prikupljanja i on se radi na isti način kao i kada se prikuplja nakon normalnog poroda.
Kako se umbilikalna krv dostavlja do banke?
Krv iz pupkovine može biti do 36 sati na sobnoj temperaturi bez potrebe za pohranom u hladnjaku. No, u svakom slučaju bolje je krv što prije dopremiti u Banku. Za sada, dok se krv prikuplja samo iz rodilišta u Zagrebu, krv iz pupkovine će se dopremati u Banku jedan puta dnevno, a potrebi i češće. Za rodilišta izvan Zagreba predviđamo da će dopremati krv putem kurirske službe.
Koliko se smrznute stanice mogu čuvati?
Za sada nema podataka o vremenskom periodu u kojem se mogu sačuvati stanice krvi iz pupkovine. Krv se čuva u tekućem dušiku na minus196 stupnjeva Celzijusa. Iz drugih podataka i istraživanja za pretpostaviti je da se stanice, uz kontrolirane uvjete, mogu neograničeno čuvati.

Osnivanje banaka umbilikalne krvi
Osnivanje banaka umbilikalne krvi znak je tehnološkog napretka, a početak rada takve banke svrstava Hrvatsku uz sam bok zemalja u kojima takvi programi već dugi niz godina žive. Osnivanje banke u Zagrebu omogućava veću dostupnost matičnih stanica za transplantaciju, nego što je to bilo dosad. opširnije
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:47:23   
Ninaa
Meni je neopisivo žao kaj ih nismo donirali u Zakladu Ana Rukavina, ali u bolnici nas uopće o tome nisu ništa pitali tak da mi je jako jako žao. Sljedeći put ću se definitivno raspitati i donirati!

_____________________________

Mamine srećice 14.03.2009. i 2012.

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:47:25   
Bebys
Informacije o
darivanju krvi iz pupkovine
Postupak darivanja krvi iz pupkovine (umbilikalna krv)
Prikupljanje krvi iz pupkovine moguće je učiniti nakon nekompliciranog poroda jednostavnim postupkom koji ne šteti niti novorođenčetu ni majci. Postupak prikupljanja ne zahtijeva od liječnika i primalje promjenu uobičajenog postupka vođenja poroda. Nakon odvajanja novorođenčeta od posteljice sterilna igla povezana s vrećicom za sakupljanje krvi uvodi se u venu u pupkovini te se putem gravitacije krv preostala u posteljici i pupkovini slijeva u vrećicu. Na taj način prikupi se 50-150 ml umbilikalne krvi iz koje se potom izdvajaju i pohranjuju matične stanice.
Kako darivati i pohraniti matične stanice krvi iz pupkovine?
Pohrana se vrši u Banci krvi iz pupkovine "Ana Rukavina". Banka je smještena u Zavodu za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju, Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12.
Info telefon: 01 23 88 708
e-mail: banka.ana.rukavina@kbc-zagreb.hr
web:www.kbc-zagreb.hr
user posted image Banka Ana Rukavina surađuje sa svim zagrebačkim rodilištima te rodilištima u Varaždinu i Koprivnici. Informacije i informirani pristanci za darivanje mogu se dobiti u Zavodu za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju ili u trudničkim ambulantama rodilišta. Donirana krv iz pupkovine se pohranjuje u javnu banku iz koje će krvotvorne matične stanice biti korištene za liječenje bolesnika koji nemaju podudarnu osobu za donaciju koštane srži. Iz javne banke krv iz pupkovine se koristi za svakog bolesnika kojem je potrebno liječenje transplantacijom, u skladu s medicinskim preporukama i stupnjem podudarnosti i prikladnosti stanica za transplantaciju.
Ukoliko obitelj donira krv iz pupkovine, obitelj nema nikakvih troškova. Materijale za rad javne banke krvi iz pupkovine donirala je Zaklada Ana Rukavina. Krv se može pohraniti i u tzv. privatnu banku, odnosno za osobne potrebe. Prethodno je potrebno sklopiti ugovor s KBC Zagreb, preuzeti set za prikupljanje krvi i organizirati transport do banke. U tom slučaju obitelj snosi troškove obrade i pohrane matičnih stanica. Potrebne informacije i ugovor mogu se dobiti u Zavodu za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju KBC-a Zagreb.
Preuzmite letak:
Novi život za novi život

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:48:35   
Bebys
Popis rodilišta
Prema Pravilniku o uvjetima u pogledu prostora, stručnih radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti uzimanja i pohranjivanja krvotvornih matičnih stanica (NN od 8. lipnja 2007.) Banka je u suradnji sa stručnim društvima Hrvatskog liječničkog zbora osigurala edukaciju zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u uzimanju krvi iz pupkovine.
Popis rodilišta u kojima
se može darovati krv iz pupkovine
Klinički bolnički centar Zagreb
Klinika za ženske bolesti i porode
Petrova 13, ZAGREB
Klinička bolnica "Sestre milosrdnice"
Klinika za ženske bolesti i porodništvo
Vinogradska 29, ZAGREB
Opća bolnica "Sveti Duh"
Klinika za ginekologiju i porodništvo
Sveti Duh 64, ZAGREB
Klinička bolnica "Merkur"
Klinika za ženske bolesti i porode
Zajčeva 19, ZAGREB
Specijalna bolnica Podobnik
Sveti Duh 112, ZAGREB
Opća bolnica Varaždin
Ivana Meštrovića bb, VARAŽDIN
Opća bolnica "dr Tomislav Bardek"
Ul. Željka Selingera bb, KOPRIVNICA
Opća bolnica Zabok
Trg D. Domjanića 6, ZABOK
Opća bolnica Karlovac
Andrije Štampara 3, KARLOVAC
Klinički bolnički centar Rijeka
Cambierieva 17/5, RIJEKA
Opća bolnica Zadar
Bože Peričića 5, ZADAR
Opća bolnica Dubrovnik
Dr. Roka Mišetića 2, DUBROVNIK

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:49:44   
Bebys
Obrasci za darivateljice
Poštovana darivateljice,
zahvaljujemo Vam na iskazanoj želji da darujete krv iz pupkovine Vašeg djeteta u Banku krvi iz pupkovine "Ana Rukavina".
U prilogu Vam šaljemo dokumente koje trebate pozorno pročitati, popuniti i vratiti nam potpisane.
  • Obaviješteni pristanak za darivanje krvi iz pupkovine (molimo isprintati u tri primjerka)
    Pozorno pročitajte i potpišite sva tri primjerka. Jedan ostaje Vama, drugi pokazujete osoblju kod prijema u rađaonicu i ostaje u Vašoj povijesti bolesti, a treći vratite nama.
    Obaviješteni pristanak za darivanje
  • Zdravstveni upitnik za darivateljicu krvi iz pupkovine
    Molimo Vas da iskreno odgovorite na postavljena pitanja. Svi su podaci povjerljivi i služe za zaštitu budućeg primatelja krvi iz pupkovine. Upitnik popunite što bliže terminu poroda kako bi medicinske informacije bile što preciznije.
    Zdravstveni upitnik
  • Identifikacijski obrazac darivateljice krvi iz pupkovine
    Ovi su podaci povjerljivi i koristit će se samo ako se ukaže potreba da Vas naknadno kontaktiramo.
    Identifikacijski obrazac

Molimo Vas da sva tri popunjena i potpisana dokumenta ponesete sa sobom u rodilište i predate osoblju rađaonice.
Banka organizira dostavu seta za prikupljanje kao i transport prikupljene krvi u Banku iz rodilišta čije je osoblje Banka educirala za postupak prikupljanja. Planirate li porod u nekom od rodilišta koja nisu na popisu rodilišta čije je osoblje Banka educirala, javite nam se radi dogovora.
Popis rodilišta s kojima suradujemo možete provjeriti na našoj stranici www.kbc-zagreb.hr
Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite u Banku krvi iz pupkovine „Ana Rukavina“, Zavod za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju, KBC Zagreb, na telefon 01-2388-708; e-mail: banka.ana.rukavina@kbc-zagreb.hr.
Srdačan pozdrav,
Prim. mr. sc. Branka Golubić Ćepulić, dr. med.
Voditeljica Banke krvi iz pupkovine "Ana Rukavina

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:50:39   
Bebys
Kontakt
KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR ZAGREB
Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina

Zavod za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju
KBC Rebro, Kišpatićeva 12
10000 Zagreb, HRVATSKA
Tel. 01 23 88 708
Fax. 01 23 88 699
e-mail: banka.ana.rukavina@kbc-zagreb.hr

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:53:19   
Bebys
evo zene drage ovdje su APSOLUTNO SVE INFORMACIJE sa svim ovim plavim KLIKNI NA TO ...i ima sve i za prijavu i sve informacije....ja sam zeljela to mi je bila velika zelja ali nazalost ovdje nema toga...na moju veliku zalost...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 11:56:49   
Bebys
Hematološki odjeli u Republici Hrvatskoj
Zagreb
ZAVOD ZA HEMATOLOGIJU
KBC Zagreb Rebro, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb
Tel: 01/2388 644; 01/2388 023

Prof. dr. sc. Boris Labar
E-mail: boris.labar@inet.hr

Doc. dr. sc. Mirando Mrsić
E-mail: mrsicm@net.hr

ZAVOD ZA TIPIZACIJU TKIVA
KBC Zagreb Rebro, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb
Tel: 01/2388 689; 01/2333 235; 01/2421 933
Fax: 01/2312 684

Prof.dr.sc.Vesna Kerhin-Brkljačić
E-mail: vkerhin@kbc-zagreb.hr
KLINIČKA BOLNICA DUBRAVA
Klinika za unutarnje bolesti
Odjel za hematologiju
www.kbd.hr
dr.sc. Vlatko Pejša
Pročelnik Odjela za hematologiju
tel.: 01 290 3132
fax.: 01286 3695
e-mail: vlatko.pejsa@kbd.hr
KLINIČKA BOLNICA MERKUR
Klinika za unutarnje bolesti – Hematološki odjel
Prof. dr. sc. Branimir Jakšić, dr. med. (Hematološki odjel)
Tel: Tel. 01/2431-393
www.kb-merkur.hr
OPĆA BOLNICA „SVETI DUH“
Klinika za unutarnje bolesti
Odjel za hematologiju i koagulaciju
Doc.dr.sc. Nada Lang, dr.med. Voditeljica Odjela
Tel: 01/3712 111
www.obsv.hr
KLINIČKA BOLNICA „SESTRE MILOSRDNICE“
Klinika za unutarnje bolesti
Zavod za hematologiju
Tel: 01/3768 286
www.kbsm.hr

Rijeka
KBC RIJEKA
Krešimirova 42, 51 000 Rijeka
Odjel hematologije
Tel: 051/658 185; 051/658 186 (hematološka kancelarija)

Pula
OPĆA BOLNICA PULA
Zagrebačka 30, 52 000 Pula
Odjel hematologije
Dr. Maria Tatković
Tel: 052/376 260, 052/376 263

Split
KLINIČKA BOLNICA SPLIT FIRULE
Dječji odjel (na kojem je i hematologija)
Spinčićeva 1, 21 000 Split
Dr. Srđana Čulić
Tel: 021/556 684
KRIŽINE
Odjel hematologije
Šoltanska 1, 21 000 Split
Dr. Ljubica Škare - Librenjak
Tel: 021/557 287

Varaždin
OPĆA BOLNICA VARAŽDIN
Odjel hematologije
Ivana Meštrovića 1, 42 000 Varaždin
Dr. Miljenka Čorko
Tel: 042/393 577

Karlovac
OPĆA BOLNICA KARLOVAC
Odjel hematologije
Dr. Andrije Štampara 3, 47 000 Karlovac
Dr. Marko Dejanović
Tel: 047/608 164

Osijek
KLINIČKA BOLNICA OSIJEK
Odjel hematologije
Josipa Huttlera 4, 31 000 Osijek
Dr. Dobroslava Kuna
Tel: 031/511 746

Banka krvi iz pupkovine "Ana Rukavina"
KBC REBRO
Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku
Zavod za transfuziju
Prim. dr. Branka Golubić - Čepulić, voditeljica
Banke umbilikalne krvi
Tel: 01 2388 726 ili 01 2388 708

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 12:00:19   
Bebys

Matične stanice zamijenit će plombe i bušenje zubaPrema najnovijim projekcijama, matične stanice uzimale bi se s korijena zuba i stavljale u očišćenu rupu u zubu. Plombe će postati prošlost10:23 | 25.02.2009. | Piše: Ivana Vašarević
Znanstvenici sa sveučilišta u Oregonu locirali su gen odgovoran za stvaranje zubne cakline koja se zbog štetnog utjecaja karijesa ne može sama obnoviti, prenosi Večernji list. Njihovo otkriće otvara mogućnost za nove stomatološke tretmane kojima bi se regenerirala caklina. Bolno bušenje zuba i plombe uskoro bi mogli postati prošlost. Sličnu studiju izradili su i stručnjaci u King’s College u Londonu. Nadaju se kako će uspjeti uzgojiti ameloblast, stanicu od koje se sastoji zubna caklina. U svojim istraživanjima koriste se matičnim stanicama koje se nalaze u umnjacima. Prema najnovijim projekcijama, matične stanice uzimale bi se s korijena zuba i stavljale u očišćenu rupu u zubu. Tako bi se obnovila i caklina. Znanstvenici rade i na uzgajanju cijelih novih zuba, ali i ojačavanju loše, porozne i nagrižene cakline.
SAZNAJ VIŠE > VEZANI SADRŽAJI...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 12:03:58   
Bebys
Rezanje pupkovine: odmah ili kasnije?
user posted image
Definicija:
Nakon rođenja djeteta klemanje i rezanje pupkovine se prema trenutnoj bolničkoj praksi događa odmah dok fiziološki pupkovina prestaje pulsirati tj. onda kada je novorođenče sposobno samostalno disati i kada je završena njegova prilagodba uvjetima izvan maternice.
Opis:
Iz prakse: primalja ili ginekolog klemaju pupkovinu odmah nakon rođenja (s dva kirurška instrumenta razmaknuta nekoliko centimetara) prekidajući na taj način prolaz krvi između majke i djeteta, a rezanjem i fizički odvajaju dijete od posteljice koja je još spojena s majčinom maternicom i funkcionira.
Kritični dijelovi:
Danas se općenito smatra da je rano klemanje neškodljivo po majku i po dijete. Ali nakon rođenja pupkovina nastavlja pulsirati (tijekom razdoblja koje se individualno razlikuje) s obzirom da posteljica nastavlja svoju funkciju se dok dijete nije sposobno disati i primati kisik preko svojih pluća, a ne preko pupčanih krvnih žila. Dijete kojem je odmah klemana pupkovina gubi svoj dotadašnji izvor kisika te je primorano preuranjeno učiniti prvi udah čime u pluća na grubi način dolazi zrak. Takav prvi udah u djeteta izaziva intenzivni osjećaj pečenja unutar dišnih puteva. Zgrčeni izraz lica praćen plačem (smatra se normalnim) u biti je znak intenzivne patnje. Za usporedbu, prvi udah, nakon prestanka pulsiranja pupkovine ili još bolje izlaska posteljice prije rezanja pupkovine, protiče gotovo nezapaženo uz opušteno i vedro lice djeteta.
Rezultati istraživanja (prema postojećim podacima)
Rano klemanje (od 0 do 30 sek.)
  • Ranim klemanjem pupkovine novorođenče ostaje bez 54-160 ml krvi (što je gotovo polovice ukupnog volumena krvi u doba rođenja, tu količinu možemo usporediti s gubitkom 2 litre krvi u odrasle osobe koja ima otprilike 5 l krvi), a gubitak eritrocita za 50% povećava rizik od određenih neonatalnih komplikacija u kraćem i dužem razdoblju; povezano je s povećanim rizikom od anemije u djetinjstvu.(2)(3)
  • Može dovesti do prelaska fetalne krvi kroz placentarnu barijeru povećavajući rizik za grupnu i Rh inkompatibilnost majke u budućnosti. (4)
  • Opasnost pritiska na pupkovinu od strane operatera u cilju omogućavanja dolaska krvi do djeteta, tijekom carskog reza. (4)
  • Krvarenje nakon poroda je od velikog značenja u majki čijim je novorođenčadi odmah klemana pupkovina te se češće izvodi manualno ljuštenje posteljice (vrlo bolno za majku). (5)

Kasno klemanje (od 4 minute do prestanka pulsacija)
  • Ako je djete ostalo 3 minute na razini vulve majke dolazi do transfuzije krvi prema djetetu sa stvaranjem depozita oko 50 mg željeza što prevenira kasnije anemije. (1)
  • U prvom tjednu života dolazi do većeg pritoka eritrocita prema vitalnim organima. (2) (6)
  • Porastu zalihe željeza sa smanjenom incidencijom anemije s dva mjeseca života. (2)
  • Duže dojenje. (2)
  • U prijevremeno rođene djece veća razina hematokrita, hemoglobina, arterijskog krvnog tlaka i volumena krvi s boljom kardiopulmonarnom prilagodbom, smanjenim brojem umjetne oksigenacije i ventilacije (intenzivna njega) i smanjenom potrebom za transfuzijom krvi. (2) (6)
  • Nešto veća porođajna težina zahvaljujući većoj količini primljene krvi. (7)

Veća policitemija (povećan broj eritrocita) i ikterus novorođenčadi kod kojih se pupkovina klemala kasnije, na što upućuju pojedini autori, čini se da nisu rizični u zdravih neonatusa (8).
Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da položaj novorođenčeta nakon poroda, a prije klemanja pupkovine, 20 cm ispod razine vulve majke značajno povećava volumen krvi koju dobije djete (9).
Prema nekim autorima odmah nakon poroda posteljica obavlja svoju završnu funkciju omogućavajući optimalne vrijednosti acido-baznog statusa djeteta s kojim je još povezano pupkovinom (10).
Ono što istraživanja ne znaju:
Većina istraživanja na tu temu ograničena je u pitanju rezanja pupkovine pri čemu nisu uzeti u obzir poštivanje fizioloških zbivanja tijekom trudova i poroda koji značajno određuju zdravlje majke i novorođenčeta. Nije naznačeno da li su ispitivana djeca već prodisala i da li su bila u kontaktu s majkom tijekom rađanja posteljice, kao ni da li su obavili probno dojenje. Nije naznačeno da li je ambijent bio protektivan za potrebe majki i djece što su činioci koji omogućavaju odgovarajući hormonalni odgovor koji kontrolira rađanje posteljice i krvarenje. Istraživanja uzimaju u obzir pupkovinu isključivo u funkciji patoloških zbivanja i „potencijalne opasnosti“ da se omota oko fetusa te se ranim rezanjem odvajaju dvije jedinke u vremenu određenom žurbom i rutinskom praksom koji gotovo nikad nisu u skladu s prirodnim događanjima tijekom poroda.
Nedostaju preciznija istraživanja o rezanju pupkovine nakon prestanka pulsacija i nakon rođenja posteljice.
Fiziološka zbivanja:
Pupkovina je duga prosječno 50-60 cm, krajem trudnoće ima promjer od 15-20 mm. Polazi najčešće sa središta posteljice, a završava na trbuhu djeteta (ožiljak koji ostaje nakon nestanka pupkovine je pupak). U pupkovini se nalaze dvije arterije i jedna vena, a sadrži i želatinozno tkivo i amnijsku ovojnicu. Pupkovina, amnijska tekućina i posteljica predstavljaju prve „igračke“ djeteta unutar maternice koje ono tijekom istraživanja svojeg vodenog svijeta dodiruje, guta, liže i povlači. Tonizirana pupkovina s dobrom cirkulacijom ne predstavlja nikakvu opasnost za dijete.
Posteljica prestaje sa svojim razvojem oko 20. tjedna trudnoće i nakon toga je dobro pričvršćena za majčinu maternicu. Njezina je funkcija prehrana djeteta putem pupkovine.
Nakon poroda nastavlja se plućna i bubrežna funkcija posteljice čime je određena vrijednost pH fetalne krvi. U početku dolazi do metaboličke acidoze kao posljedica djelovanja fetalnog adrenalina čemu posteljica odgovara porastom alkaliniteta (pH pupčane arterije je alkalniji od pupčane vene) čime „opovrgava opravdanost uobičajene prakse ranog rezanja pupkovine“ i „pretpostavlja se da dolazi do fizioloških interakcija s brzim promjenama koncentracija određenih tvari koje se današnjim metodama ne mogu precizno mjeriti u uvjetima in vivo“.
Rezanjem pupkovine prestaje posljednja veza majčinog tijela s djetetom. Fiziološki prvo je rođenje, zatim kontakt majke s djetetom i tek onda rađanje posteljice, dok u bolnicama nakon proda slijedi rađanje posteljice i tek onda kontakt s djetetom.
Globalni aspekti i iskustva žena i djece:
Tijekom devet mjeseci majka i dijete bili su jedno, u posebnom odnosu koji se ne može s ničim usporediti, uzajamno su se hranili, izmjenjivali misli i duboke emocije posebnim jezikom koji ne poznaje granice, jezikom ljubavi. Pupčani tračak omogućuje takvu privilegiranu vezu, a njegov će ožiljak zauvijek svjedočiti o toj povezanosti. Rezanje pupkovine simbolizira rastavljanje jedne važne veze. U činu rađanja ovo je dragocjeni trenutak, dijete i njegova majka se po prvi puta susreću pogledima, a pupkovina će pomoći djetetu i dalje mu dovodeći krv, kisik i hranjive tvari, regulirajući njegove tjelesne tekućine, pulsirajući sve do trenutka dok nije u mogućnosti biti samostalan. Nakon što majka primi dijete u svoje ruke, a dijete pronađe njezina prsa spontano će doći do poroda posteljice. Nema potrebe žuriti jer su majčini i fetalni hormoni najbolji „čuvari“ njihovog zdravlja.
Majka je genetski predodređena za brigu o novorođenčetu, na emotivne i arhaične nježne odgovore na njegove tjelesne signale. Svako dijete genetski nasljeđuje kod rođenja, koncept produženja vrste, slijed događanja koji se odvijao nesmetano od početka svijeta do prije dva stoljeća: dijete ulazi u porođajni kanal, prolazi kroz rodnicu, kontrakcije istisnu glavicu i dolazi u jednu prazninu da bi ga prihvatile ruke i metnule na majčine grudi. Ako zbivanja protječu na taj način osjećat će se dobro, inače će se osjećati dezorijentirano što će odrediti njegove osnovne osjećaje, povjerenje ili nepovjerenje prema svijetu što će mu ostati za cijeli život. Dijete se rađa s određenim sposobnostima, razvija posebne strategije da zadobije majčinu pažnju i ljubav. Instinkt ga vodi ne samo da dobije hranu već i da bude što više uz tebe. Prvi sati nakon poroda čine najosjetljivije razdoblje za ostvarenje intenzivnog i prisnog odnosa s obzirom na posebne uvjete u kojima se nalaze. Zahvaljujući biološkim sposobnostima majke uspostavlja se dijalog koji započinje tjelesnim dodirom i razvija se u jedinstveni jezik određen posebnim odnosom.
Otac je u početku zbunjen, dijete postaje stvarno tek kada ga ugleda, stvaraju se novi dojmovi, a ako je imao dobar odnos s djetetom u trbuhu lakše će ga ostvariti i kada dijete bude vani. Netaknuta pupkovina pojačava takve osjećaje, ali i omogućava pravilan vremenski raspored navedenih događanja.
Praktična primjena kod asistencije pri porodu:
Danas se govori o velikim mogućnostima matičnih stanica krvi prikupljene iz pupkovine, a u medijima nalazimo intenzivno propagiranje za donaciju pupkovine. Traži se pismeni pristanak, često uz već postojeće trudove i s nedovoljno jasnom pratećom informacijom: „vaša bi donacija spasila mnogu bolesnu djecu i potpuno je bezopasna za vas i vaše dijete, ionako se pupkovina i posteljica bacaju“ (11) (13).
Očito je da se smatra normalnim da je rodilja tretirana kao neki teški bolesnik, da se porađa u jednoj aseptičkoj prostoriji s nepoznatim „stručnjacima“ u obaveznom položaju koji odgovara samo za različite intervencije, da se novorođenče odmah oduzme radi obaveznih pregleda, u jednom sistemu asistencije pri porodu koji u prvom redu brine o potrebama službe ...
Dakle, promijeniti uobičajenu praksu ranog rezanja pupkovine ne znači samo pričekati još malo, već predstavlja promjenu pristupa uz promoviranje povezanosti majke – dijete i poticanje sposobnosti novorođenčeta. To ne znači da ako majka želi donirati krv iz pupkovine to i ne može učiniti.
Mogućnosti izbora
Što možeš tražiti
  • da se rezanje pupkovine odgodi dok ne prestanu pulsacije odnosno dok pupkovina ne bude blijeda i mekana,
  • da se prereže nakon izlaska posteljice,
  • možeš dodirnuti ili držati pupkovinu između prstiju i pregledati da li je još ponegdje ljubičaste boje (znak još održane komunikacije).

Kako:
  • posredstvom plana poroda predanog u trenutku primanja u bolnicu,
  • prilikom posjeta rađaonici,
  • prilikom dogovora pred porod ili informirajući se o uobičajenim procedurama.

Pozivajući se na:
  • Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi: „ne postoji rutinska praksa koja opravdava odvajanje majke od djeteta“ te preporučuje da do toga ne dolazi. Nadalje tvrdi: „Odgođeno ili izostalo rezanje pupkovine su fiziološki postupci, rano rezanje predstavlja invazivni postupak koji treba biti opravdan. Tijekom fiziološkog poroda nema opravdanja.“ (1)

Što može učiniti primalja:
Omogućiti ženama i trudnicama da se upoznaju s ovim nedovoljno poznatim činjenicama savjesnim radom tijekom trudnoće; vratiti posteljici ulogu dragocjenog organa za dijete preko kojeg majka uspostavlja vezu s njime; organ koji u određenom razdoblju majka treba hraniti kao da je dio njezinog tijela. Nadgledati da li se tijekom poroda poštuje fiziološki tijek zbivanja, pospješiti susret majke i djeteta, olakšati kontakt s prsima koji će aktivirati majčin oksitocin što će dovesti do spontanog odljuštenja posteljice kontrakcijom maternice uz minimalan gubitak krvi.
Što može učiniti partner:
  • sudjelovati na tečajevima kako bi shvatio i podijelio iskustvo roditeljstva,
  • shvatiti potrebe djeteta da bi mogao pomoći izabrati ono što je najbolje za majku i dijete,
  • znati da je razumijevanje najbolja podrška koju može pružiti majci i djetetu,
  • zamoliti da sam prereže pupkovinu i pritom čekati da prestanu pulsacije.

Koja pitanja treba postaviti?
  • Kakva je praksa u ovoj bolnici glede rezanja pupkovine?
  • Može li pupkovinu prerezati otac?
  • Ostaje li odmah po porodu moje dijete uz mene?
  • Voljela bih da se pupkovina prereže nakon što je prestala pulsirati ili nakon što je izašla posteljica, je li to moguće?
  • Ako ne, zbog čega je potrebno rano rezanje? Koje su koristi i rizici takvog postupka?
  • Postoje li znanstveni dokazi o prednosti ranog rezanja pupkovine?
  • Što bi se dogodilo s djetetom ako bi se odgodilo rezanje pupkovine?

Koja su moja prava?
Nitko ne može biti prisiljen na određeni medicinski postupak osim u slučajevima zakonskih odredbi. Zakon ni u kojem slučaju ne može povrijediti granice ljudskog dostojanstva. Roditelji imaju prava osigurana ustavom; pravo roditelja na odluku je nezamjenjivo ali suviše često, uslijed objektivne težine donošenje odluka prepušte se liječnicima i drugom medicinskom osoblju. U namjeri za humanizacijom liječenja morale bi se poštivati osobne potrebe. Rođenje djeteta nije bolest. Nastojati da se porod odvija poštujući fiziološka zbivanja predstavlja garanciju za majku i dijete (14).
Kako mogu saznati više?
linkovi, bibliografija
1. http://www.saperidoc.it - http://www.cochrane.c.o.k - http://www.midirs.org - http://www.ilmioparto.it
2. Journal of Midwifery and Women's Health, vol. 46. n° 6, november/december 2001, pp 402-414;
3. Pisacane A. "La prevenzione neonatale da carenza di ferro" BMJ, vol. 312, n° 7024, 20 gennaio 1996, pp 136-137. Grajeda R. et altri 1997.
4. Obstet. and Gynecol, Doolittle J. & Moritz C. 1996,. 27:529 and Lapido O., 18 marzo 1971. Acta Pediatrica Scandinava "Conduzione del III stadio di travaglio con clampaggio del funicolo in neonati", vol. 55, n° 1 gennaio 1966, pp 17-25.
5. Lancet, 11 maggio 1968 pp 996-997, Walsh SZ.
6. Journal of Perinatal Medicine "Il ruolo e l'importanza vitale del sangue placentare nei neonati" vol. 23, n° 1-2, 1995, pp 139-143, Wardrop CAJ, Holland BM.
7. Lancet 351:693, 1998 Rogers J.
8. Morley, ibid.
9. American Journal of Obstetrics and Gynecology "Il collocamento del neonato sull'addome materno" vol. N° 5, maggio 1999 pp 1240-1243, Grisaru D. Deutsch V. Pick M. e altri
10. "Parto e nascita senza violenza" Braibanti L. RED ed. L'altra Medicina Studio/34
11. "I bambini ricordano la nascita" di Chamberlain D. Bonomi Edizioni - "Le emozioni della vita prenatale" di Soldera G. Macro Edizioni
12. D&D il giornale delle ostetriche n° 13 "La placenta" Centro Studi Il Marsupio
13. Accademia Pediatrica Americana : Pediatrics 104:116-118,1999.
14. www.sanita.it
"Un tempo per nascere" Nathanielsz, ediz. Boringhieri
D&D il giornale delle ostetriche n.° 36 "Il secondamento e il taglio del cordone" , n. 13 La placenta, Scuola Elementale di Arte Ostetrica srl ed.
19.10.2006

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 12:21:52   
Bebys
takodjer se maticnim stanicama ljece mozdani udari i vid ...ima o tome isto jos....

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 12:52:38   
Bebys
ADMINI I MODERATORI...bilo bi jako lijepo kada bi ove informacije stavili na RR PORTAL...da se ne zagube ...mislim da je to jako vazno i moze jako puno pomoci...user posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 13:13:24   
mariola
mi smo ih pohranili. nadam se da nam nikad neće trebati.

_____________________________

Sretna i ponosna :)
Toni i Laura
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
26.1.2010 13:14:47   
Bebys
user posted image user posted image user posted image
IZVORNA PORUKA: mariola

mi smo ih pohranili. nadam se da nam nikad neće trebati.

(Odgovor članu mariola)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
13.5.2010 16:54:49   
S84
zanima me:
ako se pričeka da pupkovina prestane pulsirati- da li se moze sakupiti dovoljna količina krvi za doniranje? Ili je ipak potrebno prekinuti dotok bebi prijevremeno?

< Poruku je uredio S84 -- 13.5.2010 16:55:09 >

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 10:55:51   
Bebys
moras pitati u ZAKLADI ILI LIJECNIKA ja neznam... ALI ZNAM DA IZA PORODA...kad se reze pup...ima vrimena ...malo minuta..da se to izvadi...

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 11:11:13   
FIONA
IZVORNA PORUKA: S84

zanima me:
ako se pričeka da pupkovina prestane pulsirati- da li se moze sakupiti dovoljna količina krvi za doniranje? Ili je ipak potrebno prekinuti dotok bebi prijevremeno?


to se vidi na samom porodu...mene kad su porodili i prerezali taj tren vade krv...tek onda su porodili posteljicu tako da ne znam...pitaj u zakladi žena je jako ljubazna...ali ni to nije garant da se stanice sačuvaju i uspiju pohraniti....to je individualno koliko ja znam!


_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu S84)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 11:17:08   
Točkica28
u kojim bolnicama u zg je to moguće?

_____________________________

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 11:28:31   
ninolina
u kojim bolnicama u zg je to moguće?

u svima koliko ja znam....zoveš zakladu i dogovoriš sve s njima oni dolaze po nju kad se porodiš...mislim da ih bolnica zove kad da dođu


_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu Točkica28)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 12:45:41   
mala pcelica
ja sam htjela da doniram ali mi je dr. Ivičević u Vinogradskoj rekao da ne mogu jer imam vražiji HPV user posted image bas sam bila izbedirana user posted image

_____________________________

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 13:16:15   
FIONA
IZVORNA PORUKA: mala pcelica

ja sam htjela da doniram ali mi je dr. Ivičević u Vinogradskoj rekao da ne mogu jer imam vražiji HPV user posted image bas sam bila izbedirana user posted image


draga moja pa koje su to idiotarije...oprostite ako griješim...aliiiii...

sve trudnice rade briseve i ne rade ih zadnji tjedan pred porod...ti HP možeš pokupiti bilo kada i na mnogo načina...kao drugo, krva se analizira i nakon analize se provjerava jel se može pohraniti ili se baca....tako da ovo mi je oprosti na izrazu NEBULOZA!


_____________________________

"Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku."

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 13:24:42   
mariola
IZVORNA PORUKA: ninolina

u kojim bolnicama u zg je to moguće?

u svima koliko ja znam....zoveš zakladu i dogovoriš sve s njima oni dolaze po nju kad se porodiš...mislim da ih bolnica zove kad da dođu



u svim možeš ali ne nose ti oni krv na Rebro nego ti sama. Samo jedna zg bolnica nosi umisto tebe, ne znam koja.



< Poruku je uredio mariola -- 14.5.2010 13:25:25 >


_____________________________

Sretna i ponosna :)
Toni i Laura
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 13:27:49   
mariola
IZVORNA PORUKA: FIONA

IZVORNA PORUKA: S84

zanima me:
ako se pričeka da pupkovina prestane pulsirati- da li se moze sakupiti dovoljna količina krvi za doniranje? Ili je ipak potrebno prekinuti dotok bebi prijevremeno?


to se vidi na samom porodu...mene kad su porodili i prerezali taj tren vade krv...tek onda su porodili posteljicu tako da ne znam...pitaj u zakladi žena je jako ljubazna...ali ni to nije garant da se stanice sačuvaju i uspiju pohraniti....to je individualno koliko ja znam!



Fi je sve točno napisala. Žena je zbilja jako ljubazna.I meni su tako odmah pri porodu spremili krv a posteljicu kasnije izvadili. Nakon mjesec-dva su mi javili da je krv u redu i da je pohranjena.

_____________________________

Sretna i ponosna :)
Toni i Laura
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 15:27:37   
mala pcelica

IZVORNA PORUKA: FIONA

IZVORNA PORUKA: mala pcelica

ja sam htjela da doniram ali mi je dr. Ivičević u Vinogradskoj rekao da ne mogu jer imam vražiji HPV user posted image bas sam bila izbedirana user posted image


draga moja pa koje su to idiotarije...oprostite ako griješim...aliiiii...

sve trudnice rade briseve i ne rade ih zadnji tjedan pred porod...ti HP možeš pokupiti bilo kada i na mnogo načina...kao drugo, krva se analizira i nakon analize se provjerava jel se može pohraniti ili se baca....tako da ovo mi je oprosti na izrazu NEBULOZA!


ma trebala sam se ja malo bolje informirati,a ne na osnovu jednog doktora odustati....moja greška user posted image
i meni je to bilo nebuloza,al jbg....

_____________________________

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu FIONA)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Krv iz pupkovine i maticne stanice!
14.5.2010 16:34:20   
Točkica28
a za osobne svrhe? isto ista procedura tj. može li se bilo gdje?

_____________________________

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:







Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!