|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sve što trebate znati o pregledima u trudnoći...

Ringeraja, 12.4.2013
Do 37. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju u ambulanti kod izabranog ginekologa, a nakon toga trudnice s uputnicom odlaze u trudničku ambulantu bolnice u kojoj žele roditi.

image
/11


Prvi pregled treba obaviti u najranijoj trudnoći. Kasniji pregledi ne smiju biti rjeđe od jedanput mjesečno, a pod kraj trudnoće svaka dva tjedna. Od 38. tjedna pregled je jedanput tjedno, te nadalje 2-3 puta tjedno. To su osnovna pravila koja buduće majke uz savjete o odmaranju, prehrani i o priraštaju težine dočekaju u trudničkoj knjižici. Ova dinamika pregleda vrijedi samo ako trudnoća prolazi bez komplikacija, jer su kod rizičnih trudnoća nužni češći pregledi i kontrole.

Što je obavezno na svakom pregledu?

Do 37. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju u ambulanti kod izabranog ginekologa, a nakon toga trudnice s uputnicom odlaze u trudničku ambulantu bolnice u kojoj žele roditi. Tamo će obavljati kontrole do porođaja. Od početka trudnoće kod svakog se pregleda trudnici mjeri krvni tlak, tjelesna težina te analizira urin preko tzv. trakica koje ukazuju na prisutnost proteina, a oni pak mogu biti pokazatelj urinarne infekcije.
Nakon što se ustanovi trudnoća potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, urinokulturu, te odrediti krvnu grupu i Rh faktor.

S 24 tjedna trudnoće, a ranije ukoliko ima razloga, treba učiniti test opterećenja na glukozu, tzv. OGTT. Potvrde li nalazi OGTT-a pojavu gestacijskog dijabetesa, trudnica će se uputiti u Referalni centar za dijabetes u trudnoći u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Nakon navršena 34 tjedna preporuča se napraviti bris na streptokok grupe B. Ako je nalaz potvrdan, uvode se terapija, a potrebne su dodatne mjere i tijekom samog porođaja, u rodilištu.

Redoviti UZV pregledi

Nadzor trudnoće uključuje i redovite ultrazvučne preglede koji se obavljaju kako bi se promatrali veličina, izgled i napredovanje u razvoju djeteta, a imaju mogućnost trajnog bilježenja nalaza fotografiranjem ili video-zapisom.Oko 10. tjedna trudnoće ultrazvukom se mjeri nuhalni nabor, zadebljanje kože na vratu ploda i, ako je vrijednost nuhalnog nabora iznad gornje uredne vrijednosti, trudnicu se upućuje na rani biokemijsko-ultrazvučni test probira.

Između 11. - 14. tjedna trudnoće, najbolje u 12. tjednu trudnoće, radi se kombinirani probir  koji obuhvaća kombinirano praćenje i otkrivanje ultrazvučnih biljega kromosomopatija. Ova se pretraga može obaviti u KB "Sestre milosrdnice", u Zagrebu, trudnica mora dati pismeni pristanak, i mora platiti oko 350 kuna jer se kombinirani probir ne može napraviti uz uputnicu. Nalazi su gotovi isti dan, i šalju se na vašu i e-mail adresu vašeg ginekologa.

Oko 16.tjedna trudnoće ako postoji indikacija treba učiniti  test probira, tzv. double test, odnosno triple test. Postoji li indikacija i uz uvjet da trudnica pristane, oko 17. ili 18. tjedna trudnoće u rodilištu se radi rana amniocenteza. Oko 22.tjedna idealno je vrijeme za 3D/4D ultrazvučni pregled. Osnovna je svrha 3D/4D ultrazvuka da se utvrdi neurološki razvoj djeteta, njime se mogu otkriti embrionalne i fetalne anomalije, ali dakako i isključiti, što je i najčešće slučaj. Za ovu pretragu osim vrhunskog ultrazvučnog aparata potrebna je educiranost, stručnost i iskustvo ginekologa, ali kvaliteta slike ovisi i o drugim preduvjetima. To su ponajprije položaj ploda, da posteljica ne smeta prikazu, zatim da postoji dovoljna  količina plodne vode, ako neki od tih kriterija nije zadovoljen zna se dogoditi da je potrebno čekati idealne uvjete za takav ultrazvučni pregled, ponekad i više od pola sata do se beba namjesti u najbolji položaj okrenut sondi.

Krvne pretrage

U trudnoći su posebice važne krvne pretrage. Potrebno je već u ranoj trudnoći utvrditi krvnu grupu trudnice, te koji ima  Rh faktor, pozitivan ili negativan. Trudnica je pod rizikom ukoliko je Rh negativna, a otac djeteta Rh pozitivan. Dijete nasljeđuje Rh pozitivne gene od oca. Ukoliko trudnica ima krvnu grupu Rh negativnu, u 28.tjednu trudnoće se  obavlja drugi test na antieritrocitna protutijela. Ovaj test pokazuje da li su se u njezinoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti bebu. Naime, organizam Rh negativne majke stvara antitijela protiv Rh pozitivnih krvnih stanica.

Za većinu  Rh negativnih majki prva trudnoća i porod prođu bez poteškoća, iako majka može poslije porođaja postati osjetljiva na Rh pozitivnu krv koja ulazi u njezin krvotok, pa u slijedećoj trudnoći može doći do Rh osjetljivosti. Rh osjetljivost može se spriječiti lijekom koji se zove Rh imunoglobulin.Proteinska protutijela koja sudjeluju u imunološkim reakcijama. Ako se radi o drugoj trudnoći unutar 72 sata od poroda dobiva se injekcija Rh imunoglobulina. Oni se vezuju na eritrocite djeteta u majčinoj krvi i uništavaju ih prije nego što reagira majčin imunološki sustav stvaranjem vlastitih protutijela koja bi bila opasna u sljedećoj trudnoći.

(M.G.)


Zena.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
10
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5
Donat Mg nagradna igra-2.pitanje!
10 dana, 5 dobitnica. Danas imate priliku ponovno osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku....
4
Trudna & lijepa!
U ovom broju donosimo brojne savjete o tome kako ćete osnažiti svoju trudnoći i biti lijepa, zdrava i sretna trudnica.
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!