|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što otac treba znati kada očekuje prvu kćer?

Uredništvo Ringeraje, 6.7.2022
Novopečeni očevi često ne znaju kako razvijati odnos ako je dijete koje očekuju djevojčica. I to je mana koja pogađa sve. Ovo su savjeti o tome kako izgraditi snažan odnos otac-kći i zašto je taj odnos toliko važan.

image
Počnite graditi zdrav odnos s njom od rođenja. (FOTO:Freepik.com)
/11


Ako očekujete djevojčicu - ili ste je upravo dobili - teško je zamisliti da će ići u školu i baviti se sportom, a kamoli izlaziti, dobiti svoj prvi posao ili čak birati muža. Ali ti dani će doći prije nego što to shvatite, a postoje načini da izgradite dobar odnos s njom upravo sada.

 

Ako ste njezin otac, počnite graditi zdrav odnos s njom od rođenja; ako ste njezina majka, učinite sve što možete kako biste podržali i potaknuli ovu vezu. Ovo su razlozi zašto.

 

Pozitivni utjecaji očeva na živote kćeri

 

Studije pokazuju da jak odnos između oca i kćeri pomaže djevojčicama da razviju zdravu razinu samopoštovanja, sigurnosti, kompetitivnosti i ženstvenosti – čak i sposobnosti u matematici i prirodnim znanostima. Štoviše, djevojčice koje su imale dobre odnose sa svojim očevima bile su manje vjerojatno da će rano biti seksualno aktivne ili koristiti alkohol i ilegalne droge u tinejdžerskoj dobi.

 

PROČITAJTE JOŠ: TRUDNOĆA: Najčešći strahovi muškaraca

 

Ali to nije sve. Otac često služi kao uzor za mišljenje kćeri o muškarcima i budućim vezama.

 

"Vi biste joj mogli biti jedini primjer da nisu svi muškarci svinje", šali se Yoaz Bar-Sever iz Altadene u Kaliforniji, otac 11-godišnje Gaile. Ali očevi djevojčica često se osjećaju kao da su na stranom teritoriju i povlače se, prebacujući odnos na majku. Ono što ti očevi ne shvaćaju je da su, iako unose različite stvari u vezu od mame, kćeri jednako važni kao i njezina mama.

 

Kao i kćeri, i očevi imaju koristi od ovog odnosa. Mnogi muškarci priznaju da im se ponašanje promijenilo – dolaskom kćeri – nabolje. Kad je losanđeleski vatrogasac John Jimenez dobio kćer, otkrio je značenje riječi i postupaka koje govori i pokazuje. "Sada sam svjesniji onoga što govorim i kako se ponašam", kaže.

 

Tata Richard Rhodes također vjeruje da su njegove kćeri (u njegovom slučaju njih pet) promijenile njegov pogled na svijet i ponašanje. "Sada se naježim kad čujem seksističke šale", kaže on. "Ne mogu gledati filmove koji prikazuju žene u ranjivim situacijama."

 

Koji je pravi put? Očev/muški put. Muškarac se odmah može povezati sa svojom kćeri preuzimajući praktičnu ulogu u brizi za nju. Kako ona raste, očito će se promijeniti i način na koji on komunicira s njom. Na primjer, Bar-Sever se povezuje s Gailom kroz fizičke aktivnosti, uključujući neke gdje Gailina mama stalno vice: “Molim te! Pazi!"

 

Ne postoji pravi ili pogrešan način na koji tata može izgraditi zdravu vezu sa svojom kćeri. Svatko to može učiniti na svoj način; važno je da on to čini.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 činjenica o uključenosti očeva

 

Neki od ovih prijedloga nećete moži primijeniti sve dok kći malo ne poraste, ali nikad nije prerano da tata počne razmišljati o tome što može učiniti da bude izvrstan tata svojoj djevojčici.

 

Vremenski okvir zbližavanja oca i kćeri

 

• 24 mjeseca

Promijeni joj pelene, nahrani je, okupaj je, obuci je i pročitaj joj priču.

Nemojte inzistirati da se igra s takozvanim igračkama za djevojčice.

 

• Od djetinjstva do rane adolescencije

Radi gluposti s njom. Organizirajte čajanke, igrajte se s barbikama.

Upoznajte je sa sportovima, čak i onima u kojima dominiraju muškarci.

Uključite se u njezine školske aktivnosti, izlete, sportske timove i projekte.

Zajedno radite po kući. Naučite je kako napraviti i popraviti stvari.

Nemojte uspoređivati spolove kako biste implicirali da je ženstvenost na neki način inferiorna.

 

• Tinejdžerske godine

Budite uzor. Kvalitete koje utjelovljujete utjecat će na buduće odnose vaše kćeri s muškarcima.

Razgovarajte i dogovorite se sa svojim partnerom o teškim temama kao što su seks, ekstremno odijevanje, droge i preuzimanje rizika, a zatim budite spremni razgovarati sa svojom kćeri kada se ta pitanja pojave. Cilj je pomoći joj da nauči donositi dobre odluke i reći ne...i to ne samo zato što je tata tako rekao.

Nemojte se fokusirati samo na njezin izgled; obratite pozornost na ono što vaša kći govori, misli, osjeća i sanja. S druge strane, njezin je izgled jedan aspekt cijele njezine osobe, pa se nemojte bojati reći da je lijepa.

Nemojte poticati dijete. Umjesto toga, potaknite zdravu prehranu i tjelovježbu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbližavanje tate i bebe

 

Konačno, oba roditelja moraju imati na umu da je muškarac najvažniji saveznik majke njegove kćeri.

 

"Blagoslovljen sam ženom koja podržava moj snažan odnos s mojim kćerima na očite i suptilne načine", kaže Richard Rhodes. – Stalno me potiče da se nađem s njima na svoj način, koji je drugačiji od njezina.

 

IZVOR: Parents.com

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kamasutra za trudnice: najbolji položaj za...
Mnogi se parovi brinu zbog seksa tijekom trudnoće. Ako vam nisu drugačije savjetovali, nema razloga zašto ne biste mogli...
5
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4
Kako biti sretna?
Osmijeh otvara sva vrata. Budite ono što jeste, ne uspoređujte se sa drugima i budite se sa osmjehom na licu.
4
dm babybonus – prijatelj u najradosnijim d...
dm je osmislio čitav niz pogodnosti kojima je zajednički, ujedno i jedini, zadatak pružanje podrške baš svim roditeljima...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!