|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Spavanje je fiziološka potreba. To je vrijeme mirovanja mišića, vrijeme u kojem se gubi kontakt s okolinom vidom, sluhom i ostalim osjetilima.
Ključne riječi:

image
/11


San je bitan za psihički i fizički razvoj. U snu uz mirovanje dolazi do odmaranja i oporavljanja cijelog tijela.

U prvim danima života dojenčeta spavanje je vezano uz osjećaj sitosti i gladi. Dojenče veći dio dana spava, a budi se otprilike svaka tri do četiri sata. Budi ga glad. Dojenče spava od 10 – 18 sati, a budno je 1 – 3 sata. U snu je dojenče aktivno: smješka se, miče glavicom, miče ručicama. U prvom i drugom mjesecu života budnost i spavanje se postepeno počinju prilagođavati dnevnom ritmu dan – noć.
Ravnomjeran odnos budnosti i sna se uspostavlja oko 6 – 9 mjeseca života. Do šestog mjeseca većina djece ima noćni obrok, a poslije te dobi mnoga djeca spavaju cijelu noć. Do prve godine života većina djece se kratko budi 1 -2 puta.

Djeci od 1-3 godine potrebno je od 12 – 14 sati sna. Potreba za dnevnim snom postoji i to poslije ručka u ranim poslijepodnevnim satima. Treba izbjegavati san u kasnim poslijepodnevnim satima. Potrebno je održavati raspored spavanja i po mogućnosti spavanje na istom mjestu.

U predškolskoj dobi spavanje iznosi 11 -13 sati na noć. Oko 5. godine života većina djece ne spava tijekom dana. Njihove potrebe za dnevnim snom su kao i u odraslih.

Noćna buđenja

Noćno buđenje je sastavni dio odrastanja.
Unutar prvih šest mjeseci noćno buđenje je potencirano hranjenjem.
U fazi nicanja zubi dijete se noću budi, plače, traži blizinu majke, dojku, bočicu, majčinu ruku.
Polazak u kolektiv, odvajanje od roditelja, promjena tete u vrtiću, rođenje brata ili sestre, strah od životinja, crnine, prosjaka - sve to može biti uzrok noćnog buđenja zbog straha. Vrisak, plač, uznemirenost i oznojenost su znaci noćnog straha. U početku ni roditeljska utjeha ne pomaže.
Dječja mašta je velika pa je i ona uzrokom noćnih buđenja.

Kako ublažiti noćne more?

- osvijetliti sobu
- djetetu u krevetić dati omiljenu igračku, krpicu, dekicu, dudu
- objasniti da čudovišta ne postoje
- obvezno s djetetom zaviriti u ormar i pod krevet da se uvjeri kako nema nikoga.

Noćno buđenje je problem ukoliko se dijete uz plač budi noću pet i više puta.
Zapamtimo: dijete je plod ljubavi. Najviše poremećaja u budnom i u noćnom stanju je kod djece roditelja koji se svađaju, viču, galame i koji se tuku. Zato budimo roditelji dostojni svog roditeljstva.


Mamino sunce

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Vaš tečaj za preživljavanje prvih 6 tjedana
Od hranjenja do hvatanja ritma spavanja i suočavanja s gostima,navikavanja na život s novom bebicom,sve to moglo bi biti...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4
Roditelji biraju
Roditelji na Facebooku odabrali proizvode za program babybonus
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!