|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sex u trudnoći, da ili ne?

Uredništvo Ringeraje, 27.1.2013
Pitanje je zaista često postavljano i mnoge parove koji bi uskoro trebali dobiti prinovu brine hoće li se djetetu nešto dogoditi uslijed seksualnog odnosa.
Ključne riječi:

image
/11


Analni seks u principu nije preporučljiv. Osim što ženi može stvoriti neugodu zbog mogućih hemeroida koji se javljaju tijekom trudnoće, može dovesti do vaginalnih infekcija zbog bakterija koje se prenose iz anusa.


Sandra Kovačević, ginekologinja koja je objasnila kako joj parovi često dolaze po savjet zbog sličnih dilema, no mjesta za njih nema.


- Ako je ginekološki nalaz trudnice u redu, tada nema razloga za brigu što se spolnih odnosa tiče. Ukoliko kod žena postoji slučaj, primjerice, otvorenog grlića maternice i rizika od spontanog pobačaja, savjetujemo izbjegavanje spolnih odnosa.


Važno je znati da seks u trudnoći koja napreduje normalno nikako ne može nauditi djetetu budući da je ono u maternici zaštićeno – objašnjava Kovačević.


Sputanost nestaje jer nema razmišljanja o začeću


Seks u trudnoći više je nego poželjan. Žene se u većini slučajeva osjećaju seksepilnije zbog oblina, a takvima ih većinom doživljavaju i partneri.


Dodatni plus na strani seksa jest to što ženino tijelo tijekom odnosa izlučuje veće količine endorfina, hormona sreće, koji uz osjećaj ugode i sreće donosi i ublaživanje eventualne boli.


U prvom tromjesečju, tvrdi liječnica, žena se uglavnom žali na umor, pati od mučnina i povraćanja, te u većini slučajeva nije zainteresirana za seks, dok u drugom tromjesečju i polovinom trećeg osjeća pojačanu želju. Razlog je u tome da se par osjeća manje sputano jer ne mora razmišljati o začeću.


Liječnica otkriva kako je seks pred sam kraj trudnoće veoma poželjan, i to zahvaljujući spermi koja u sebi sadrži prostaglandin, hormon koji potiče otvaranje cerviksa.


S druge strane, neki stručnjaci tvrde kako je oralni seks dopušten, međutim, muškarac ženi ne smije upuhivati zrak u vaginu. Isto tako, izbjegavanje ove vrste pružanja zadovoljstva savjetuje se ukoliko partner boluje od prehlade.


Analni seks u principu nije preporučljiv. Osim što ženi može stvoriti neugodu zbog mogućih hemeroida koji se javljaju tijekom trudnoće, može dovesti do vaginalnih infekcija zbog bakterija koje se prenose iz anusa.


Krajem trudnoće ne savjetuje se prakticiranje seksa u misionarskoj pozi


Ginekologinja Kovačević tvrdi kako su tijekom seksa dopuštene sve poze koje vam padnu na pamet. Međutim, pred sam kraj trudnoće, odnosno u trećem tromjesečju preporučuje se seksualni odnos tijekom kojeg žena leži na boku ili pak muškarac penetrira 'straga'.


Misionarska poza pri kraju trećeg tromjesečja nije najbolja opcija, jer se tijekom prakticiranja seksa stvara pritisak na bebu, a povećava se pritisak i na aortu.


U prvom tromjesečju, tvrdi liječnica Kovačević, žena se uglavnom žali na umor, pati od mučnina i povraćanja, te u većini slučajeva nije zainteresirana za seks, dok u drugom tromjesečju i polovinom trećeg osjeća pojačanu želju. Razlog je u tome da se par osjeća manje sputano jer ne mora razmišljati o začeću.


Ukoliko tijekom trudnoće mijenjate partnera i želite se osigurati od potencijalnih infekcija, poželjno bi bilo da uporabite prezervativ koji će spriječiti ovakve neugodnosti.


Stručnjaci također tvrde da pozornost treba obratiti na bolne kontrakcije mišića, dugotrajne grčeve, obilne netipične vaginalne iscjetke i krvarenja koja se mogu pojaviti nakon seksa.


Iako se rijetko događaju tijekom seksa koji se prakticira u normalnoj trudnoći, mogu ukazivati na pobačaj, te je zbog toga uputno što prije kontaktirati liječnika.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
7
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Znakovi trudnoće
Neke žene odmah primjete znakove koji ukazuju na trudnoću, dok druge ne osjećaju niti jedan od tipičnih znakova, a opet ...
4
Drugi mjesec trudnoće
Što se događa u vašem tijelu u drugom mjesecu trudnoće? (engleski video)
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!