|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Bilo da volite svoj trudnički trbuščić ili se pitate gdje je nestao vaš struk, ovdje smo da vam kažemo što se točno događa u tom stroju za stvaranje beba.

image
Velik, malen, okrugao ili kvadratičan – nije važno kako vaš trbuh izgleda izvana, već ono što se događa unutra!
/11


Velik, malen, okrugao ili kvadratičan – nije važno kako vaš trbuh izgleda izvana, već ono što se događa unutra! Trbuh će se početi razvijati od samog trenutka začeća, premda karakterističnu ponosnu trudničku zaobljenost vjerojatno nećete dobiti sve do iza 20. tjedna. No što se događa ondje unutra? I od čega je sazdan taj balon za bebe?



POSTELJICA

 
Ovaj organ daje život vašoj bebi. U početku trudnoće veći je od samog fetusa, no neće dosegnuti više od 425 g – vaša će beba toliko težiti već u 16. tjednu. Posteljica bebu opskrbljuje hormonima za razvoj i hranjivim tvarima, a njen plosnati, zaobljeni oblik znači da može upijati bebinu tjelesnu toplinu koju ona još ne može sama regulirati. Najčešće se posteljica smjesti na vrhu maternice, no može spuznuti uz prednju stranu trbuha i spriječiti da osjećate kretanje svoje bebe. Ako se nađe ispod bebe, možda će vam trebati dodatna snimanja kako bi se pratilo stanje te eventualno porođaj carskim rezom.



TRBUŠNI MIŠIĆI


Snagu vaših trbušnih mišića i guzova iskušavat će težina trbuha. Ravni mišić, koji se proteže od vrha do dna trbuha, nosi najveći dio tereta i ako se nađe pod prevelikim pritiskom, može se razdvojiti. Ako ste na trbuhu primijetili tamno pigmentiranu crtu, to je linea negra koja označava gdje se sastaju vaši trbušni mišići.



MJEHUR


Smješten je između maternice i vanjskog dijela trbuha, a tijekom trudnoće mjehur će se naći pod velikim pritiskom – stoga nije čudno da često trčite na zahod. Oblik mjehura također se mijenja i ako dobijete neku infekciju, teže ćete ju izliječiti. Pijte puno vode kako bi se mokraćni putevi dobro ispirali.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sprečavanje prijevremenog poroda

 


PUPČANA VRPCA


Ovo 60 cm dugo uže od arterija i vena obavijenih želatinom pričvršćeno je za sredinu posteljice i za vašu bebu. Ključno je za protok krvi, hranjivih tvari, kisika i ugljičnog dioksida u oba smjera između vas i vaše bebe, a brzina protoka može biti i do 6,4 km/h. Vrpca se namotava, često u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, i omogućuje bebi da se kreće naokolo. Također, služi kao igračka i, kako beba raste, igrat će se s njom i povlačiti ju. Tijekom porođaja ta se vrpca miče unutar maternice i može se zapetljati oko bebe, premda promjena položaja to može ispraviti. Ako se pupčana vrpca počne spuštati niz porođajni kanal prije bebe, može se omotati oko njezina vrata pa će primalja morati intervenirati i otpetljati ju.



VAŠA BEBA KOJA RASTE


Prosječna beba teži oko 3100 g, što je 3 kg prave male osobe koju nosite naokolo u svom trbuhu. Ipak, nemojte da vas zavara veličina vašeg trbuha – ona ne mora biti povezana s veličinom bebe, pa velik trbuh ne znači uvijek da je i beba velika. U kasnijoj trudnoći, ako beba leži vodoravno, trbuh bi vam mogao biti širi. Isto tako, ako vam trbuh stoji visoko, vaša bi beba mogla biti okrenuta naopako (stražnjicom ili stopalima prema dolje).



MATERNICA


Vaša je maternica normalno velika kao poveća kruška, no u trudnoći se širi kako bi mogla prihvatiti bebu. Budući da je maternica smještena malo ispod zdjelice, primalja će veličinu trbuha mjeriti od zdjelične kosti do vrha maternice koji se naziva fundus. Maternica se širi sve do prsne kosti, pa može vršiti pritisak na pluća i otežavati vam disanje u kasnijoj trudnoći, no vratit će se na svoju normalnu veličinu otprilike dva mjeseca nakon porođaja.



VODENJAK


Ispunjen blijedom tekućinom boje slame, vodenjak je poput sigurnog vodenog parka za vašu bebu. Vaše će tijelo stvoriti jednu litru plodove vode u kojoj beba može raditi čak i salto mortale. Također, tekućina je štiti od udaraca i trzaja. Beba će gutati vodu i ispuštati je kao mokraću razvijajući svoja pluća i probavni sustav. Sve otpadne tvari koje se nađu u plodovoj vodi apsorbiraju se natrag u vaš krvotok.



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
6
Drugi mjesec trudnoće
Što se događa u vašem tijelu u drugom mjesecu trudnoće? (engleski video)
3
Trudna sam, što sad?
Izostanak mjesečnice prvi je, ali ne i siguran znak trudnoće. Da biste i prije prvog posjeta ginekologu otkrili da se ra...
3
Depilacija s voskom u trudnoći – da ili ne?
Je li depilacija voskom sigurna tijekom trudnoće? A uklanjanje stidnih dlačica? Koliko (ako uopće) prije poroda se prepo...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!