|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Osnažite svoje zdravlje

Emma Shrimseley, Branka Pollak, 23.10.2010
Dolazi nam hladnije vrijeme i s njime povezane sezonske bolesti. Sada kada vam je imunosni sustav slabiji, teže ćete ih izbjeći. Znate li kako se možete boriti?

image
/11


Trudni ste, i više nego ikada želite ostati zdravi – naposljetku, više nije riječ samo o vama. Usto, trebali biste biti u vrhunskoj formi za porođaj i prve dane s novorođenčetom.
S promjenom vremena dolaze nam kašalj, prehlade, gripe i ostale sezonske bolesti koje ćete možda teže izbjeći sada kada ste trudni. Trudnoća ima velik učinak na tijelo. Neke stvari može poboljšati, a neke pogoršati. Nažalost, nije lako predvidjeti što će se od toga dogoditi. Budite spremni i prikupite savjete o bolestima koje vas inače muče, posebice tijekom zime. Evo kako možete osnažiti svoje zdravlje, bez obzira na bolesti kojima ste skloni...

INAČE SAM SKLONA... PREHLADAMA
Nikolina, mama dvogodišnjeg Karla, trudna je 37 tjedana s drugom bebom. „Karlo ide u vrtić i svaka tri tjedna pokupi nekakvu prehladu, a ja je onda dobijem od njega“, kaže Nikolina.
Trudnoća znači da je vaš imunosni sustav potisnut. To se događa zato da vaše tijelo ne bi odbacilo bebu, no ujedno znači i da ćete biti osjetljiviji na infekcije.
Spriječite to Morate ojačati svoj imunosni sustav. Pomoći će vam zdrava prehrana, mnogo spavanja i trudnički multivitamini s folnom kiselinom. Također, važna je i higijena, posebice ako imate starijeg mališana. Često perite i njegove i svoje ruke te izbjegavajte uporabu istog pribora za jelo.
Izliječite se Za ublažavanje bolova i snižavanje tjelesne temperature možete uzeti paracetamol. Protiv začepljenog nosa pomaže inhalacija parom: u kipuću vodu stavite vrećicu čaja od kamilice – to djeluje kao prirodan antiseptik. Možete isprobati i sprej s morskom vodom ili trake koje se noću zalijepe na nos kako bi se proširili dišni putevi.

INAČE SAM SKLONA... GRIPI
Natalija je trudna 36 tjedana sa svojim drugim djetetom. „Gripa me jako zabrinjava tijekom zime, jer sam čula da su trudnice u većoj opasnosti“, kaže.
Trudnoća znači da ste ranjiviji na viruse gripe jer vam imunosni sustav nije najjači. Čak i ako dobijete gripu, vjerojatno ćete imati samo blage simptome. Ipak, tijekom prethodnih epidemija gripe trudnice su bile sklonije komplikacijama. Ako u drugom ili trećem tromjesečju dobijete gripu, mogli biste dehidrirati, imati teškoća s disanjem ili se može razviti upala pluća.
Spriječite to Izbjegavajte gužve i često perite ruke. No nemojte pretjerati – ne možete devet mjeseci živjeti kao pustinjak. U većini je slučajeva gripa bila blaga. Sezonsko cijepljenje protiv gripe sigurno je  tijekom trudnoće te se savjetuje ženama koje pate od astme ili u njihovu okruženju ima mnogo oboljelih.
Izliječite se Važno je da neprestano snižavate tjelesnu temperaturu, stoga svakih šest sati popijte dvije tablete paracetamola sve dok vrućica sasvim ne prestane, a ne samo kada osjećate da vam je potrebno. Ako mislite da imate  gripu, obratite se liječniku koji će odlučiti je li vam potreban neki dodatni lijek za olakšavanje simptoma.

INAČE SAM SKLONA... SUHOJ KOŽI
Korana je trudna 36 tjedana s prvom bebom. „Tijekom zime mi je koža na licu, rukama i dlanovima jako suha. To može postati i bolno jer mi koža na prstima sasvim popuca“, kaže.
Trudnoća znači da će nekim ženama koža postati masnija, a nekima će pak  biti suha. Zimsko vrijeme može prouzročiti poprilične nevolje ako ste skloni suhoj koži.
Spriječite to Izbjegavajte jaka sredstva za čišćenje na bazi alkohola, parfimirane sapune i pjenušave kupke. Kupanjem s kože uklanjate i prirodna ulja, stoga se kupajte svaki drugi dan ili se samo tuširajte u toploj ali ne i vrućoj vodi. Rukavice, šalovi i šeširi pomoći će vam da zaštitite svoju kožu.
Izliječite se Najsigurniji proizvodi za vlaženje su oni namijenjeni bebama. Ako se na suhoj koži počne razvijati ekcem, posjetite liječnika. On vam može propisati blagu steroidnu kremu sigurnu za uporabu.

INAČE SAM SKLONA... ZIMSKIM DEPRESIJAMA
Lucija je trudna 26 tjedana s četvrtom bebom. „Patim od blagog oblika sezonskog emocionalnog poremećaja i doista primjećujem razliku u svojem raspoloženju tijekom zime. Imam manje energije, sve mi ide na živce i nisam društvena. Bojim se da će umor zbog trudnoće uz moja tri mališana pogoršati simptome zimske depresije“, kaže.
Trudnoća znači da stvari mogu krenuti dvosmjerno. Sezonski emocionalni poremećaj zapravo je oblik depresije uzrokovan nedostatkom sunčeve svjetlosti tijekom zime. Simptomi su umor, bezvoljnost, razdražljivost, prejedanje, nedostatak koncentracije, bolovi i oslabljen imunitet. Sve su to također uobičajeni simptomi u trudnoći, no kod ljudi koji pate od sezonskog poremećaja postoji temeljna sklonost depresiji na koju djeluje godišnje doba; također, ako patite od zimske depresije, veći je rizik od postporođajne depresije.
Spriječite to Liječenje sezonske depresije svjetiljkama koje emitiraju jarko svjetlo može biti vrlo učinkovito i sigurno je za trudnice. Uz stručnu psihološku pomoć, to je sjajno rješenje. Najvažnije je da simptome prepoznate prije nego što se depresija ukorijeni.
Izliječite se Ako stanje postane vrlo teško, liječnik vam može propisati antidepresive koji su se pokazali sigurnima za uporabu u trudnoći.

INAČE SAM SKLONA... TJEŠENJU HRANOM
Darija, trudna 34 tjedna sa četvrtom bebom, kaže: „Uvijek jedem tešku hranu kada je hladno, i u prijašnje tri trudnoće jako sam se udebljala. Ovaj put trudim se jesti zdravo, no bojim se da će kada dođe zima, napast da voće i salate zamijenim pečenim krumpirima i finim toplim pudinzima biti prevelika.“
Trudnoća znači da ponekad mislite kako imate dobro opravdanje za sve što pojedete. No nitko vam više neće savjetovati da jedete za dvoje. Svi pomalo žudimo za utjehom u hrani kada zahladi, no nemojte pretjerivati. Malo šećera neće vam naškoditi, ali ako se previše udebljate, povećava se rizik od trudničkog dijabetesa i visokog krvnog tlaka.
Spriječite to Ako osjećate glad, u redu je jesti više ugljikohidrata. No pokušajte se držati cjelovitih namirnica bogatih vlaknima, poput crnog kruha i tjestenine, banana, žitarica i krepkih juha. Na taj ćete način dobiti ravnomjernu opskrbu šećerom i manje ćete osjećati promjene razine šećera u krvi, koje bi vas natjerale da posegnete za čokoladom.
Izliječite se Kada osjetite neodoljivu potrebu za slatkim, predlažemo vam kremu od jaja, puding od riže pripremljen s nemasnim mlijekom, ili vruću čokoladu kojom ćete unijeti i kalcij i toliko željeni šećer.

INAČE SAM SKLONA... ASTMI
Lujza je trudna 36 tjedana, a boluje od astme i jakih alergija na prašinu i grinje. „Cijele godine koristim inhalator sa steroidima, a zimi i u proljeće obično mi je potrebno i dodatno liječenje. To me je zabrinjavalo jer lijekovi ipak ulaze u moj krvotok i dolaze do posteljice. No do sada je sve bilo u redu – ovo ljeto nisam morala piti tablete i nadam se da će tako biti i tijekom zime.“
Trudnoća znači da se vaša astma može poboljšati ili pogoršati. Istraživanja pokazuju da je podjednak broj žena kod kojih se u trudnoći astma poboljša, pogorša ili stanje ostane nepromijenjeno.
Spriječite to Ako ste astmatičarka ili ste u određeno doba godine skloni astmi, morate s liječnikom napraviti plan liječenja. Razgovarajte s njim o uporabi inhalatora. Ako već koristite protuupalni inhalator sa steroidima, nemojte ga prestati rabiti. On je u trudnoći siguran jer udisanjem vrlo malo lijeka dolazi do bebe. Plavi inhalator za trenutačno olakšavanje disanja prilikom napadaja uvijek nosite sa sobom.
Izliječite se Ako se vaša astma pogorša, odmah se obratite liječniku. Možda će vam pojačati uporabu inhalatora s protuupalnim djelovanjem, no to je mnogo bolje nego da prečesto koristite inhalator s bronhodilatatorima (lijekovi koji šire dišne puteve).

KAKO ĆETE OJAČATI ZIMSKO ZDRAVLJE

  1. Pijte mnogo tekućine. Pića bez kofeina poput vode i biljnih čajeva sprječavaju isušivanje kože, zatvor i infekcije mokraćnih puteva te ispiru otrove iz vašeg tijela.
  2. Ugađajte si zdravim obrocima kao što su pečene jabuke s cimetom i jogurtom, zobena kaša ili domaća juha od povrća.
  3. Neka vam bude toplo, ali ne i vruće. Dodatna krv koja kola vašim tijelom kada ste trudni povisit će tjelesnu temperaturu, pa je bolje oblačiti se u slojevima koje prema potrebi možete skidati nego navući debeli pulover.
  4. Budite aktivni. Vježbanjem se oslobađaju kemikalije koje će vam pomoći u borbi protiv depresije. Dobri su hodanje, plivanje ili joga.
  5. Kupite kvalitetne čizme jer su mokre noge čest krivac za prehladu.
  6. Jedite mnogo hrane koja obiluje željezom, poput pečenih banana, špinata i brokule.



Trudna&lijepa 10

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
7
Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
6
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
6
Klasična glazba kod trudnica ublažava stres
Trudnice koje slušaju klasičnu glazbu osjećaju manje stresa zbog svoje trudnoće
6





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!