|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

OPREZ: Pokrivanje kolica na vrućini je opasno!

Uredništvo Ringeraje, 23.7.2020
Roditelji, oprez! Za vrijeme velikih vrućina nemojte pokrivati kolica pelenama ili prekrivačima, jer to može biti vrlo opasno za bebu.

image
Prekrivajući kolica, zrak više ne cirkulira i bez pravilne cirkulacije zraka u kolicima postaje vruće skoro kao i u zatvorenom automobilu na suncu.
/11


Kao što se ljeti trudimo zatvarati prozore i vrata kako bi spriječili prodiranje topline u naše stanove, tako i roditelji često pokušavaju zaštititi bebe u kolicima od sunca i vrućine, pokrivajući kolica pelenama ili pokrivačem.

Ali pazite, ovo može biti vrlo opasno!

 

U jednostavnom testu provedenom u Švedskoj, otkrili su da temperatura u pokrivenim kolicima drastično raste, što može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje bebe.

 

Toliko je vruće, kao u zatvorenom automobilu!

Većina ljudi je uvjerena da će pokrivanjem kolica zaštititi bebu i od sunca i od vrućine, ali u stvari je suprotno. Prekrivajući kolica, zrak više ne cirkulira i bez pravilne cirkulacije zraka u kolicima postaje vruće skoro kao i u zatvorenom automobilu na suncu.

Temperatura za sat vremena naraste za više od 10 stupnjeva Celzijusa

 

PROČITAJTE JOŠ: Dojeno dijete i žeđ

 

Da je to zapravo točno utvrdili su švedski novinari koji su napravili jednostavan test kako bi dokazali da je vrućina u zatvorenim kolicima zaista nepodnošljiva.

Identična kolica opremili su s po jednim termometrom i postavili na sunce između 11.30 i 13 sati.

I na jednim i na drugim kolicima krov je bio spušten, a jedan je dodatno prekriven dječjim pokrivačem. Nakon sat i pol, izmjerena temperatura u kolicima bez pokrivača iznosila je 22 stupnja Celzijusa, što je nešto više od vanjske temperature koja je iznosila 21 stupanj.

Temperatura u prekrivenim kolicima popela se na nevjerojatnih 34 stupnja Celzijusa.

Prema gruboj računici, temperatura u prekrivenim kolicima se povećala za više od pola vanjske temperature. Dakle, ako ste se uputili u šetnju kolicima kada je vanjska temperatura bila oko 30 stupnjeva Celzijusa i prekrili kolica, vaši mališani će se bukvalno "kuhati" na oko 45 stupnjeva!

 

 Kako zaštititi bebu u kolicima?

1) Šetajte hladnijim djelom dana. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje šetnje s kolicima po vrućini i odabir hladnijeg djela dana. I sami ćete imati više koristi ako šetate u onom periodu dana kada možete normalno disati. A šetnja s bebom u kolicima zateže i zadnjicu :)

 

2) Vodite računa da zrak cirkulira. Ako ste po vrućini u šetnji s bebom koja je u kolicima, provjerite da li zrak u kolicima cirkulira i ne pregrijava se. Dakle, ako već pokrivate kolica, pokrijte ih samo s jedne strane kako bi zrak mogao cirkulirati s druge strane.

 

3) Skinite bebi čarape i lagano je obucite. Ljeti obavezno skinite čarape i dugu odjeću svoje bebe da bi joj u kolicima bilo što manje toplo. Na najvećoj vrućini može biti samo u peleni ili bez pelena uz zaštitnu podlogu.

 

4) Izbjegavajte tople materijale. Ljeti ne samo beba, već i kolica moraju biti opremljeni laganim i hladnim materijalima kako bi se dijete u kolicima što manje znojilo.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li beba smije jesti sladoled?

 

5) Ne ostavljajte kolica na suncu. Čak i ako beba nije u kolicima, kolica nikada ne ostavljajte na direktnom suncu, već u sjeni, jer će bebi biti mnogo toplije ako je stavite u pregrijana kolica, dok će joj u ohlađenim kolicima biti puno ugodnije.

 

6) Zaustavljajte se samo u hladu. Kada šetate s bebom u kolicima, nikada se ne zaustavljajte na suncu, već uvijek tražite hladovinu. Ponekad je samo pet minuta na vrućem suncu dovoljno da bebi bude nepodnošljivo vruće.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

12 stvari u vašem domu koje su opasne za v...
Donosimo popis stvari koje mogu predstavljati opasnost za vaše dijete i koje treba skloniti s njegova dohvata, kao i sav...
7
Prehrana za vrijeme dojenja II
Neke od namirnica kojima se hrani dojilja mogu izazvati probleme kod djeteta dok druge potiču laktaciju.
4
Nije moj red za spavanje ili romantiku, al...
Prvi koraci, prve riječi i prvi školski dani su na putu. Na mene je red da mazim i uspavljujem. Da liječim poljupcima ka...
4
Maslinovo ulje izvrsno je za dječju dohranu
Masne kiseline koje prevladavaju u majčnom mlijeku zastupljene su i u maslinovom ulju
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!