|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dojeno dijete i žeđ

Uredništvo Ringeraje, 21.7.2020
Mnoge majke koje doje suočene su sa savjetima u stilu da je i dojeno dijete također žedno, a uz dojenje mu treba davati i tekućinu za žeđ. Je li to istina?

image
Bez obzira na doba godine, dojenim bebama nije potrebna dodatna tekućina jer oni utažuju žeđ dojenjem.
/11


Takvih se savjeta ne morate držati, jer jednostavno ne drže vodu. Bez obzira na doba godine, dojenim bebama nije potrebna dodatna tekućina jer oni utažuju žeđ dojenjem. Majčino mlijeko sadrži 88 posto vode i ogromnu količinu drugih hranjivih i zaštitnih tvari, tako da je i u ekstremnim vrućinama dovoljno da beba ili dijete utaže žeđ i dobiju sve što je potrebno za zdrav razvoj i rast.

 

Dodavanje tekućine je nepoželjno

 

Voda, sokovi, čajevi nisu neophodni za potpuno dojeno dijete odnosno dodavanje tekućine je zapravo nepoželjno jer samo napuni bebin želudac i zato se dijete doji manje. To se posebno odnosi na novorođenčad, jer je za njih vrlo važno da se doje što je više moguće. Dojenje im daje najbolju hranu i tekućinu za njihov razvoj, a opskrba mlijekom je stalna zbog stalnog dojenja.

Jedino je pravilo dojiti dijete kad to želi. U vrelijim danima dijete će htjeti češće dojiti, ali ne brinite o dojenju prečesto - ne postoji dojenje prečesto.

 


PROČITAJTE JOŠ: Dojilje, nemojte jesti dvostruko već kvalitetno!

 

Uvođenje krute hrane i tekućine

 

Prvu godinu, najbolja hrana i piće za dijete je majčino mlijeko, negdje nakon 6. mjeseca, na inicijativu djeteta, možemo započeti s gustom hranom, u što prirodnijem obliku. Sljedeći znakovi mogu vam pomoći da se orijentirate kada je vrijeme za uvođenje: dijete sjedi neovisno, nestaje refleks koji vuče jezik, može uzimati hranu i nositi je k ustima, žvakati ili progutati bez zaletavanja u nju …

 

Čak i kada počnete navikavati dijete na gustu hranu, dojenje je najbolje za žeđ. Stoga, pri uvođenju guste hrane, ne ograničavamo dojenje i ne zamjenjujemo dojenje drugom hranom ili tekućinom.

 

Kad se dijete već pomalo navikne na gustu hranu, možemo mu ponuditi vodu u gutljajima. Nema potrebe da mu dajemo vodu po boci, nego mu odmah ponudimo da popije malo vode iz šalice ili čaše. Bebe su malo spretnije u pijenju nakon 8 ili 9 mjeseca života, ali čak i ranije beba će moći popiti nekoliko malih gutljaja.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Poriluk, celer, mrkva, prosena kaša i janj...
Uvođenje guste hrane mnogim je roditeljima misterija. Iznad svega se pitaju kada započeti, s čim započeti, na koji način...
5
VIDEO: MASAŽA BEBA – rutina koja puno znači
Masaža je savršen način da se povežete s bebom, pružite joj osjećaj sigurnosti i zaštite, te je divan način kojim neposr...
4
VIDEO: Prva godina bebe rođene u 25. tjednu
Prerano rođena dojenčad pravi su mali borci kao i njihove mame. Pogledajte stvarnu priču o prvoj godini života prerano r...
3
Upomoć: Beba se ne želi voziti u autu!
U članku provjerite što možete učiniti ako vaša beba ne voli vožnju u autu i počne plakati čim ju stavite u autosjedalic...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!