|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Omega-3 od iznimnog značaja za buduću mamu i bebu

Uredništvo Ringeraje, 9.5.2018
Kad su nutrijenti u pitanju, omega - 3 masne kiseline iznimno su vrijedna skupina koja ima važnu ulogu za vrijeme trudnoće, ali i u ranom djetinjstvu jer smanjuju rizik od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijoj dobi.

image
/21


Za vrijeme trudnoće, iznimno uzbudljivom, ali i nutritivno zahtjevom razdoblju u životu žene, vrlo je važno u organizam unositi dovoljnu količinu ključnih nutrijenata. Naime, to će održavati zdravlje buduće majke te osigurati pravilan rast i razvoj bebe.


Kad su nutrijenti u pitanju, omega-3 masne kiseline iznimno su vrijedna skupina koja ima važnu ulogu za vrijeme trudnoće, ali i u ranom djetinjstvu jer smanjuju rizik od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijoj dobi. Znanstvenici su dokazali kako dovoljan unos omega–3 masnih kiselina osigurava razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece, a povoljno djeluje i na zdravlje srca i krvožilja.


Posljednje tromjesečje – period od ključnog značaja

Pokazalo se kako posljednje tromjesečje trudnoće te prvih nekoliko godina bebinog života igraju ključnu ulogu u razvoju bebinog mozga. Jeste li znali da kada novorođenče dođe na svijet, veličina njegovog mozga čini čak 70% veličine mozga odrasle osobe? Za usporedbu, tjelesna masa novorođenčeta čini tek 5% mase odrasle osobe.


Upravo tijekom trećeg tromjesečja trudnoće svaki dan, u prosjeku 50-60 mg DHA omega–3 masne kiseline, prenosi se iz majčinih zaliha kroz placentu do fetusa, te se tada većinom koncentrira u mozgu i oku. Upravo zbog ove činjenice, omega–3 masne kiseline imaju bitnu ulogu u razvoju mozga nerođenog djeteta.


No, važno je naglasiti kako rođenjem djeteta važnost unosa omega–3 masnih kiselina ne prestaje. Naprotiv, dojilje trebaju osigurati dovoljan unos ovih dragocjenih masnih kiselina jer ih dojenčad ne može sama sintetizirati, već ih dobiva putem majčinog mlijeka u koje se izlučuju.


Važnost DHA masne kiseline

Dokozaheksaenska masna kiselina, DHA, pripada skupini omega-3 masnih kiselina, a poznata je po svojoj ulozi u izgradnji strukture mozga i mrežnice oka. Stoga se smatra da adekvatan unos DHA kod trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. Riječ je o masnoj kiselini koja je u prvim, ključnim godinama života, esencijalna. Naše ju tijelo ne može sintetizirati u dovoljnoj količini, pa je dodatan unos od iznimne važnosti.


Važno je napomenuti kako trudnice i dojilje postižu blagotvorni učinak uz dnevni unos 200 mg DHA, a preporučeni ukupni dnevni prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 250 mg.


Masna riba te alge, najbolji su prehrambeni izvor DHA. No, zbog današnjeg suvremenog načina života vrlo je teško namiriti dovoljan unos ove omega – 3 masne kiseline. Tako se uzimanje dodataka prehrani u obliku posebno razvijenih modernih proizvoda obogaćenih omega-3 masnim kiselinama pokazalo kao logičan izbor u ovom osjetljivom razdoblju života.


Almagea® PRENATAL OMEGA3+ inovativni je dodatak prehrani i jedan od rijetkih proizvoda koji osim ostalih nutrijenata ključnih za razdoblje trudnoće sadrži i riblje ulje kao izvor blagotvornih omega – 3 masnih kiselina, a u preporučenoj dnevnoj dozi osigurava čak 250 mg DHA.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jeste li znale da vas u dm-u čeka poklon p...
dm je za trudnice i bebe rođene u Hrvatskoj od 1.1.2024. pripremio poklon pakete koji trudnoću i prve trenutke provedene...
13
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
8
Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
4
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!