|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Noćna buđenja važna za razvoj djeteta!?

Uredništvo Ringeraje, 19.9.2018
Većina roditelja s nestrpljenjem priželjkuje trenutak kada će njihova beba prespavati cijelu noć, a rijetko tko se zapita jesu li i zbog čega noćna buđenja dobra za dijete.

image
/11


Sve ima svoje razloge, pa tako i bebino buđenje tokom noći. Naravno, kad beba sama odluči prespavati noć nema potrebe buditi je za hranjenje.

Ako je neophodno promjeniti pelenu učinite to u polumraku, odnosno upalite svjetlo u susjednoj prostoriji kako bi dijete ako se i probudi ubrzo nastavilo spavati.

 

Kako odrasli spavaju?

Spavanje beba bitno se razlikuje od načina na koji spavaju odrasli. Dok odrasli individualno pronalaze načine uspavljivanja, bebama je potrebna vaša pomoć. “Smirivanje misli” pred spavanje odraslima možda omogućava da lakše utonu u “non-REM” fazu sna, vrijeme kad je san dubok i miran. Um i tijelo se u ovoj fazi najviše odmaraju, disanje je plitko i redovno, a mišići opušteni. Nakon nešto više od sat vremena odrasli prelaze u “REM” fazu sna, kad je san plići, lakše se budimo.

Obje faze mijenjaju se tijekom noći svakih nekoliko sati. Iako vam se ponekad čini da ste cijelu noć sanjali, činjenica je da odrasla osoba koja spava osam sati, u prosijeku provodi šest sati spavajući mirnim snom, a samo dva sata aktivnim.

 

Kako bebe spavaju?

Bebama konstantno treba dojenje, ljuljanje i nošenje na rukama kako bi uspješno zaspale. Vjerojatno ste primjetili kako kapci još uvijek titraju iako su bebine oči sklopljene. Ruke i noge su opuštene, ali se povremeno trzaju. Nije neobično i da se beba veselo nasmije u snu. Čak i kada vam se čini da je beba zaspala, kada je spustite u krevetić događaa se da se probudi. To ukazuje na to da je beba još uvijek spavala vrlo laganim snom.

Pokušajte produžiti ritual uspavljivanja na dvadestetak minuta. Bebine grimase i trzaji će se postepeno smirivati i to ukazuje da beba sve čvršće spava. Vrlo male bebe nemaju faze čvrstog sna i to je razlog zašto se noću često bude.

Odrasli u toj fazi sna mogu otići u toalet, vratiti se u krevet i odmah nastaviti spavati. Tako i bebe; ako su gladne ili im treba promjeniti pelenu one će se probuditi, a ako ih nahranite i presvučete u tišini i bez jakog svijetla u prostoriji ubrzo će nastaviti spavati. Upravo zato je dobro imati slabu noćnu lampu kraj kreveta koja će vam olakšati presvlačenje i hranjenje, a neće razbuditi bebu. Ako upalite svjetlo u sobi kada se beba oglasi i počnete glasno pričati beba će se razbuditi i mnogo će teže zaspati.

 

Zašto su noćna buđenja dobra za dijete?

Potrebe beba u prvim mjesecima života najveće su, a mogućnosti da iskomuniciraju što im treba najmanje. Bebin organizam se razvija vrtoglavom brzinom. Želudac i probavni sustav su još slabo razvijeni. Majčino mlijeko se vrlo lako i brzo probavlja, pa dijete često ima potrebu za hranjenjem. Ukoliko glad ne bi mogla probuditi dijete tijekom noći, to bi rezultiralo nazadovanjem u razvoju i gubljenjem na težini.

U periodu kada je beba prehlađena potrebna je dodatna pažnja. Pun nos otežava bebi disanje, a bebina koža je još uvijek toliko tanka da organizam ne može sam regulirati toplinu – što može ugroziti bebu. Tijelo se ne može samo ugrijati ako mu je hladno i rashladiti znojenjem ako je vruće, već vi morate prilagođavati odjeću i posteljinu uvjetima u prostoriji u kojoj beba spava.

Istraživanja potvrđuju da je za djetetovo zdravlje najbolji lagan san kako bi moglo buđenjem reagirati na prijeteće okolnosti. Štoviše, način na koji bebe spavaju smatra se “pametnijim” od sna odraslog čovjeka. Lagan san pomaže razvoju mozga jer se protok krvi do mozga u aktivnoj fazi sna skoro udvostručuje. Tijelo tada povećava proizvodnju živčanih proteina u mozgu. Mozak ovo vrijeme koristi za procesuiranje informacija koje je beba dobila dok je bila budna, skladištenje korisnih informacija i odbacivanje nebitnih.

 

Prijevremeno rođene bebe provode gotovo 90% vremena u fazi laganog sna i time ubrzavaju razvoj mozga. Izbjegavanjem dubokog sna bebe ujedno smanjuju opasnost od iznenadne dojenačke smrti (SIDS-a).

 

Kad prestaju noćna buđenja?

Jedno od pitanja na koje novopečeni roditelji najviše žele dobiti odgovor glasi: kada bebe počinju spavati cijelu noć? Univerzalan odgovor ne postoji. Najtočnije bi bilo reći: kada djetetov mozak i probavni sustav budu dovoljno razvijeni.

U prva tri mjeseca bebe vrlo rijetko spavaju više od četiri sata “u komadu”, bez potrebe za hranjenjem. Međutim, ukupno spavaju između četrnaest i osamnaest sati dnevno – sve ovisi kada i kako je taj san raspoređen.

Između trećeg i šestog mjeseca broj noćnih buđenja smanjit će se na jedan ili dva; to je prvi važan korak ka djetetovoj zrelosti koji će roditeljima donijeti olakšanje.

Navike spavanja vaše bebe rezultat su njenog temperamenta, a ne vašeg načina uspavljivanja i pokušaja da otkrijete čarobni recept za duže spavanje tijekom noći. Zapamtite - buđenje bebe u tijeku noći, učestalost i trajanje, ne ovise od vas, već od bebinih potreba.

izvor.index.hr

 

***

 

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašim bebicama pročitajte ovdje 
  • Kako biste pratili razvoj vaše bebice, prijavite se i primajte kalendar razvoja djeteta
  • Ako želite podijeliti svoja iskustva s drugim mamama bebica, možete to na našem RR forumu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Lino mliječni deserti – tako mliječni, tak...
Proteini su osnovna gradivna tvar ljudskog organizma te su iznimno važni za pravilan rast i razvoj unutarnjih organa i m...
6
Uvođenje rutine
Uz toliko mnogo stručnjaka koji preporučuju da svoje novorođenče naviknete na rutinu, teško je znati što učiniti kada be...
4
Predstavljamo Vam Baby kalendar za 2021. g...
Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo JOHNSON'S® Baby kalendar za 2021. godinu, u kome svaki kalendarski mjesec uljepšava p...
4
Prvo puzanje
Puzanje je bebina prva metoda upoznavanja okoline i samostalnog snalaženja u prostoru. Nakon što beba otkrije koje sve m...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!