|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Neobične činjenice o bebama

Uredništvo Ringeraja, EM, 12.12.2019
Bebe su nevjerojatna stvorenja koja svojim roditeljima pružaju ogromnu radost. Pogledajte 11 zanimljivih činjenicama o bebama.

image
Bebe
/11


Bebe uvijek čuju, čak i kada su u majčinom trbuhu.

Svaka beba ima karakterističan plač koja majka prepoznaje 3 dana nakon porođaja. Smatra se da se njen materinski instinkt budi, pa čak i u sobi punoj novorođenih beba koje plaču, ona će uspjeti pronaći svoju.

 

Norveški znanstvenici su otkrili da će, ako stavite novorođenče na trbuh majke, ono pokušati ispružiti se do grudi kako bi se nahranilo.

 

Budući da novorođenče ne može reći da li mu je vruće ili hladno, ima instinkt za samokontrolu koja pomaže održati konstantnu temperaturu tijela. Kada je hladno, beba se kreće mahanjem rukama ili nogama. A kada je toplo beba je opuštenija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vježbanje nakon poroda!

 

Svakom novorođenče treba oko 5 do 10 minuta da se prilagodi novom okruženju. Što više raste, to je manje vremena potrebno. Npr, poslije tri mjeseca potrebno je samo 2 minute i 30 sekundi da se prilagodi novom okruženju, a 6 mjeseci samo 30 sekundi.

 

Novorođenčad ima snažno čulo mirisa i prepoznaje roditelje kroz miris njihove kože. Stoga nije preporučljivo da majka koristi jake parfeme u prvim mjesecima rođenja, tako da je dijete može prepoznati i biti mirno.

 

Bebe se rađaju s oko 10 tisuća receptora za ukus koji se počinju pojavljivati u trećem tromjesečju. Nalaze se na jeziku ispod njega i na nepcu, ali s vremenom se smanjuju.

 

Iako doktori pri porođaju čekaju da novorođenče zaplače, nećete vidjeti suze u očima bebe najmanje još 3 tjedna, a kod nekih beba i do 4. mjeseca. Razloga su dva -s jedne strane, kanal suza još nije u potpunosti razvijen, a s druge strane beba počinje proizvoditi hormone stresa kasnije, koji igraju ključnu ulogu u plakanju i suzama.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najbolji savjet za mame

 

Mozak bebe raste brzim tempom i povećava volumen dva puta u toku prve godine - onda je to već polovina obima od odraslih.

 

U prva tri mjeseca idealna udaljenost od bebe kada razgovarate s njom je oko 20 cm. S te udaljenosti beba se može fokusirati i prepoznati vas.

 

Bebe se rađaju s ukupno 300 kostiju koje se s vremenom spajaju i smanjuju na 206.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Crvenilo na guzi
Mnoge bebe pate od pelenskog osipa. Uz pomoć ovih savjeta ćete crvenilo na guzi brzo savladati.
4
Ovih 9 stvari je mami NUŽNO potrebno nakon...
Što je majci nužno potrebno nakon poroda kako bi se mogla mirno posvetiti novorođenom djetetu? Provjerite u članku!
4
“Burnout” kod mama: Naša generacija dostig...
Pokušati zadržati posao i brinuti se za naše obitelji težak je posao. Pokušavajući sve učiniti, “pregorijevamo”.
4
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
2





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!