|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Muke po njemačkom

PW©, 23.10.2014
Nije lako imati tinejdžera u obitelji...

image
/11


Jednog dana, dok je Zvijezda bila na kraju 3. razreda ujurila je kući iz škole mašući papirom – Potpiši, potpiši! To je da sljedeće godine učim njemački.


Rekla sam joj da stane malo, da porazgovaramo. Nije bilo vremena za razgovor jer se to moralo odmah i hitno potpisati i odmah ujutro odnijeti u školu. Bila je u totalnoj euforiji.


Velike curke su učile njemački, a kako su joj one apsolutni uzori, bilo je logično da ga mora učiti i ona. Ali one nisu bile kući i Zvijezda je otišla spavati prije nego su stigle i tako je ona pobjedonosno odnijela potpisani papir u školu.


Nisu pomogli argumenti da joj ja ne znam pomoći oko njemačkog i da imamo vremena sve prespavati. Potukla me poslovicom – Što više jezika govoriš, više vrijediš!


Kad je ponosno sutra velikim curkama objavila da će i ona učiti njemački, dočekao ju je hladni tuš – Upropastila si sebi život!


Glavni krivac za njihovu neljubav s njemačkim je bilo to što su ga u srednjoj morale učiti, zato jer su ga učile u osnovnoj, a htjele su izabrati druge jezike.


Zvijezda se ipak nije dala pokolebati i tako je u 4. razredu počela učiti njemački. Išlo joj je dobro i na kraju godine je donijela peticu kući i ja sam mislila da je sve u redu, ali bio je to početak puberteta i grubo sam se prevarila.


-Ja ne bih više učila njemački, molim te, ispiši me.


Danima je molila, argumentirala da je njemački težak, da joj može rušiti prosjek za upis u srednju školu, da će ga morati učiti i u srednjoj školi i neće moći birati drugi jezik.


A ja sam danima preispitivala odluke, mijenjala ih, vrtila sto filmova o dosljednosti, ustrajnosti, gađala je njenom vlastitom poslovicom, ali mogućnost, to jest, nemogućnost učenja drugog jezika u srednjoj školi je bio jezičak koji je prevagnuo i ja sam popustila.


Nisam bila mirna s tom svojom odlukom i često sam opet vrtila film pitajući se je li bilo ispravno dopustiti joj da odustane, ali onda bih ugledala svjetlo na kraju tunela – Zvijezdu kako u srednjoj školi uči talijanski, španjolski, kineski ili bilo koji drugi jezik ovog svijeta.


I opet sam mislila da je sve u redu, a pubertet se tek krenuo zahuktavati i opet sam se grubo prevarila.


Došlo je vrijeme za upise u srednju školu. Izabrala je školu, bila pri vrhu liste i to je prošlo bez ikakvog stresa. Prijavila je drugi jezik talijanski i prokomentirala zadovoljno u stilu – Eto vidiš, sad mogu učiti talijanski.


I opet sam mislila da je sve u redu. Ah, da.


Zadnjeg dana prije zaključavanja liste je izjavila da će ona ipak učiti njemački, a meni se digla kosa na glavi – Kako sad to?


Krenula je trabunjati o Europskoj uniji, mobilnosti, budućnosti. Navela je kao argument hipotetsku situaciju da se nađe u Njemačkoj žedna i da ne zna kako kupiti bočicu vode i još cijeli niz šupljih i djetinjastih argumenata, ali radila je to s takvim žarom, kao da joj život o tome ovisi i molila, kumila, obećavala petice, skidala zvijezde s neba samo da pristanem kliknuti kućicu – njemački.


Ja sam bila u šoku. Izronile su mi sve noći u kojima sam preispitivala svoju odluku o odustajanju od njemačkog radi svjetla na kraju tunela, a ona mi sad gasi to svjetlo i bila sam nepokolebljiva.


Onda su na red došle suze. Kakva sam ja to majka, zašto ja nju kočim u njenom obrazovanju, ja bih joj trebala biti glavna potpora i pokretač. Tih dana je život, doista, ovisio o tome koju ću kućicu ja kliknuti.


I o tome hoće li s njom u razred ići jedan simpatični L. L kao On, L kao leptirići, tu je bio pravi ključ problema.


Ah, prva ljubav.


Nije to navela kao argument, jer je svjesna da kod mene takav argument ne bi prošao, ali mi se rasvijetlilo kad sam shvatila da je nenadana ljubav za njemačkim  zapravo nedjeljivo povezana s njenom prvom ljubavi.


-I što sad?


Nije to navela kao razlog, pa joj ga ne mogu ni pobijati, a sat otkucava i treba kliknuti, samo što, koju kućicu?


Kao zadnju slamku sam sastavila „ugovor“ u kojem sam iznijela zašto se protivim tako nenadanoj, histeričnoj i stihijskoj želji za učenjem njemačkog, te dodala da pristajem isključivo ako obeća da će ga imati 5 sve četiri godine.


Bio je to prvi put u životu da sam spomenula i „tražila“ neku ocjenu, ali Zvijezda je sposobna i znam da ona to može.


Napisala sam i da ne bude li tako slijedi ukidanje znatnog broja izlazaka (ne može izlaziti ako mora sjediti i učiti njemački) i ukidanje 50% džeparca. I naravno, nema više odustajanja. Ako pristane na sve uvjete ima pjevati njemački kao slavuj do kraja srednje škole.


Premišljala se nekoliko minuta, restrikcije su bile ozbiljne, a tada je spremno potpisala papir.


Ljubav je pobijedila.


I opet sam mislila da je sve uredu.


Počela je škola, Zvijezda vrijedno uči, prve ocjene su odlične, ljubav cvjeta...


-Mama, mislim da mi trebaju instrukcije iz njemačkog.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Neposlušno dijete!?
U našoj je kulturi pojam poslušnosti usko vezan uz djetinjstvo i djecu. Biti dobar i poslušan krilatica je pod kojom su ...
6
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
4
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!