|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mitska staza od Trebišća do Peruna

PR, 26.4.2021
Trebišća su središnja točka mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun dužine 13 km, koja od Mošćeničke Drage vodi do vrha brda Perun (880m). Trebišća se nalaze na teritoriju Parka prirode Učka i dio su arheološke baštine.

image
Trebišća - Mitski Park
/11


Staza Trebišće – Perun prolazi obroncima Učke, područjem na kojem su živjeli prvi Slaveni i njihovi bogovi.

 

Vaše putovanje započinje iz Mošćeničke Drage preko Sv. Petra gdje cesta vodi kroz selo Potoki i gdje posjetitelje očekuju blagodati prirode, miris šume, ugodna hladovina i žubor potoka.

 

Trebišća su središnja točka mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun dužine 13 km, koja od Mošćeničke Drage vodi do vrha brda Perun (880m). Trebišća se nalaze na teritoriju Parka prirode Učka i dio su arheološke baštine.

 

Obiteljski izleti

Početak same mitološko-povijesne staze je u selu Potoki.

Dalje staza vodi kroz klanac mošćeničkog potoka na kojoj vam kroz informativno-edukativne ploče i umjetničke skulpture akademskog kipara Ljuba de Karine postavljene duž staze približavamo glavne elemente staroslavenske mitologije i spajaju drevna božanstva poput Peruna (vrhovni bog neba i vatre, upravlja gromovima i munjama) i Velesa (bog kaosa, podzemlja i stočarstva), sa toponimima u krajoliku (vrh Perun, Volovski kuk), te opisuju vjerovanja vezana za izmjenu godišnjih doba (borba Velesa i Peruna), postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Obiteljski izlet - Putevima mitskih bića

 

Šetnja od Sučića do Trebišća u kojem se danas nalazi Mitski park koji obuhvaća obnovljeni mlin, interpretacijski centar i izletište sa stolom i klupama, uz jezerce i slapiće, adekvatna je za obitelji s manjom djecom, kao i za izletnike koji nemaju volje ili kondicije za obilazak cijele staze.

 

Obiteljski izleti

Preporučujemo šetnju i stazicama oko Trebišča, a posebno dijelom staze prema Mošćenicama, na kojoj se, svega nekoliko minuta dalje, nalazi zanimljivo „zašiveno stablo“.

 

Iz Trebišća, moguće je nastaviti dalje mitološko-povijesnom stazom prema vrhu Perun ili prema pitoresknom gradiću Mošćenice, starim Malinarskim putem, kojim se nekada u Trebišće donosilo žito, a odnosilo brašno.

 

Negdje na pola puta prema vrhu se nalazi visoravan Petrebišće s obnovljenim pastirskim stanovima. Nedaleko Petrebišća, na putu prema vrhu Perun, na livadi se „skriva“ kamena skulptura boga Velesa, prikazanog u obličju zmije. Dolazak na sam vrh Perun zaokružuje mitsku priču o ovom području i vjerovanjima starih Slavena kroz zanimljive citate isklesane u kamenu, završnu informativnu ploču i drveni totem koji simbolički prikazuje Peruna kako gleda na sve četiri strane svijeta.

 

Dok otkrivamo tajanstvene krajeve duž tematskih staza, mitske nam se priče otkrivaju kroz audio-vizualni vodič (Mitski park aplikacija - https://mitski-park.eu/mobile-app/) Otkrivanje nevidljivog mitskog krajolika nadograđeno je istraživačkim izazovom za male i velike znatiželjnike. Posjetitelji mogu rješavanjem zagonetki pronaći blago te kroz igre zaviriti u tajanstven svijet mitoloških bića.

 

Posjetite Mitski park i uživajte u prirodi, svježem zraku i lokalnoj hrani, ali uz poseban odmak u vidu mitske baštine!!!

 

POČETNA TOČKA: Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga, Aleja Slatina 7, Mošćenička Draga

UKUPNA DUŽINA POVIJESNO – MITSKE STAZE TREBIŠĆA – PERUN: 13 km

DUŽINA DIJELA POVIJESNO – MITSKE STAZE DO NASELJA TREBIŠĆA: 5 km

 

 Osnovni i dodatni turistički sadržaji i usluge dostupni su uz prethodnu najavu, a više infor- macija pronaći ćete >>>

 

 


 

 

Projekt MITSKI PARK, zajednička prekogranična turistička destinacija za očuvanje, zaštitu i promicanje baštine mitskog prostora suočava se s izazovom aktivnog očuvanja i valorizacije kulturne baštine mitskog krajolika u svijetlu održivog turizma u općinama Hrpelje-Kozina i Mošćenička Draga.


Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.


Obiteljski izleti

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Okusi i mirisi sela – Otkrijte i vi Hrib
Hrib je mjesto sa zapanjujućim pogledom na planine Risnjak i Snježnik te dolinu rijeke Kupe. Selo Hrib pripada Općini Ča...
4
Putovanje avionom u trudnoći
Da, putovanje avionom u trudnoći je moguće. Ono što morate znati jest kada je najsigurnije letjeti, jer najbitnije je br...
3
Trudničke pripreme za putovanje
Sljedeće smjernice za pripremu i popis za putovanje tijekom trudnoće su samo prijedlozi. Prijedlozi koji će vam sigurno ...
3
Vodič za sigurno igranje u vodi
Ljeto je stiglo i sigurno ćete često biti u blizini vode, a možete se kladiti da će vaša beba jedva dočekati da stupi u ...
3





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!