|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Krvarenje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće

Uredništvo Ringeraje, 1.7.2020
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromjesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.

image
Krvarenje u trudnoći
/11


Neke žene se nikada ne susretnu s krvarenjem tijekom trudnoće, kod nekih se krvarenje javi samo jednom, a neke ga imaju povremeno tijekom cijele trudnoće. Ono može biti blago, u obliku točkica na rublju; jače, poput menstrualnog ili čak mnogo obilnije; tamno smeđe boje ili žarko crveno. U svakom slučaju sigurno će vas jako uplašiti. Ono što treba znati je da je krvarenje u trudnoći relativno česta pojava, i da na sreću nije uvijek ozbiljno.

 

Većina žena koja osjeti krvarenje u trudnoći, iznese trudnoću do kraja i rodi zdravu bebu. Ipak, postoje krvarenja koja mogu značiti da postoji ozbiljna prijetnja, zato je vrlo važno znati koji su mogući uzroci krvarenja i što oni predstavljaju, kao i kada je neophodno da odmah reagirate.

 

Blago krvarenje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće ne bi trebao biti znak za brigu. Ipak, ako je krvarenje obilnije i duže, trebalo bi se odmah javite liječniku jer može biti vrlo ozbiljno. U svakom slučaju, posebno pred kraj trudnoće preporučuje se da se što prije javite liječniku ako dođe do bilo kakvog krvarenja. Mogući razlozi za krvarenje u ovom periodu su:

 

PROČITAJTE I ČLANAK: Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće

 

Osjetljivost i rast grlića maternice

Kod nekih žena može doći do blagog, kratkotrajnog krvarenja nakon seksualnih odnosa ili ginekološkog pregleda. Razlog za ovo je što kako trudnoća odmiče, maternica raste, a grlić postaje sve osjetljiviji. Ovaj vid krvarenja nije opasan ako je krvarenje blago, ali se ipak treba javiti liječniku ako do njega dođe.

 

Placenta praevia (nisko smještena posteljica)

Ovo je rijetko stanje i dešava se u jednoj od dvjesto trudnoća. Ono nastaje kada se posteljica nalazi vrlo nisko u maternici, i kada jednim dijelom ili u potpunosti prekriva grlić maternice. Ovaj položaj posteljice može spriječiti bebu da “izađe van” i može zahtijevati porođaj carskim rezom. Placenta praevia se češće javlja kod žena kojima to nije prva trudnoća, koje nose više beba odjednom, koje su imale carski rez ili neku drugu operaciju na maternici. Krvarenje izazvano ovim stanjem je žarkocrvene boje i obično nije praćeno bolom. Do krvarenja najčešće dolazi tako što uslijed širenja donjeg dijela maternice, dolazi do rastezanja posteljice i popuštanja krvnih žila. Ovo je ozbiljno stanje koje treba odmah prijaviti liječniku da bi on poduzeo odgovarajuće korake. Kod nekih žena može doći do placenta praevia i bez krvarenja, i to se skoro uvijek može otkriti prilikom ultrazvučnog pregleda.


PROČITAJTE I ČLANAK: Debljanje u trudnoći

 

Abruptio placenta (prijevremeno odvajanje posteljice)

Ovo je također izuzetno rijetka pojava i nastaje kada se posteljica jednim dijelom ili u potpunosti odvoji od zida maternice, najčešće u posljednjih 12 tjedana trudnoće. Iako se uglavnom ne zna zbog čega dolazi do prijevremenog odvajanja posteljice, postoje rizični faktori kao što su visok krvni tlak trudnice, starost trudnice, ranije trudnoće, traume ili povrede trbuha, konzumiranje droga, ili pušenje u trudnoći, za koje se smatra da mogu utjecati na ovo stanje. Krvarenje izazvano odvajanjem posteljice može biti blago ili obilno, često podsjećajući na menstrualno krvarenje i može sadržati ugruške. Uglavnom je praćeno slabim ili jakim bolom, grčevima, osjetljivošću maternice ili trbuha. Ovo je ozbiljno stanje koje treba odmah prijaviti liječniku, ako je krvarenje obilno može značiti da je došlo do potpunog odvajanja posteljice što može biti fatalno za život majke i bebe. U nekim slučajevima posteljica se može odvojiti i bez vidnog krvarenja. Krv se tada skuplja u maternici izazivajući jake bolove, stegnutost i veoma veliku osjetljivost na dodir maternice i trbuha.

 

Rascjep u zidu maternice

Kod nekih trudnoća može se desiti da dođe do “puknuća” zida maternice, što znači da će se beba jednim svojim dijelom ili u potpunosti naći u abdomenu. Ovo je jako rijetka pojava, ali vrlo opasna po život majke i bebe. Do pucanja zida maternice može doći tijekom trudnoće, ali i za vrijeme porođaja. Više od četiri porođaja, vaginalni porođaj poslije carskog reza, operacije na maternici, neuobičajeno velika beba, porođaj više beba odjednom (blizanci, trojke…), nepravilan položaj bebe pred porođaj, različite traume, neki su od mogućih uzroka rascjepa na zidu maternice. Simptomi mogu biti vrlo različiti, od vrlo obilnog krvarenja i snažne boli u predjelu abdomena, do smirivanja boli u trenutku pucanja zida maternice, i ponovnog pojačavanja boli uslijed iritacije abdomena. Ako imate ove simptome morate se hitno javiti svome doktoru ili pozvati prvu pomoć.

 

Prijevremeni porođaj

Krvarenje može biti znak početka porođaja. Oko 5 tjedana prije termina porođaja može se javiti mala količina vaginalnog iscjetka koji je mješavina cervikalne sluzi i krvi, često u obliku želatinskog čepa. Ako se ovakav iscjedak javi ranije, to može biti znak da će doći do prijevremenog porođaja. Prijevremenim porođajem smatra se porođaj prije 37. tjedna trudnoće. Do njega može doći ako žena nosi više od jedne bebe ili je ranije imala prijevremene porođaje ili namjerne pobačaje, ako postoje nepravilnosti na maternici ili grliću, infekcije urinarnog trakta, bubrega, vaginalne infekcije, neke kronične bolesti, kao i zbog pušenja, alkohola i konzumiranja droga u trudnoći, emotivnih i fizičkih stresova, ali i mnogih drugih rizičnih faktora. Najčešći znakovi prijevremenog porođaja su vodenast vaginalni iscjedak koji je mješavina sluzi i krvi smećkaste ili crvenkaste boje, kontrakcije ili stezanje maternice, bolovi poput menstrualnih u donjem dijelu trbuha, bolovi u donjem dijelu leđa, pritisak u zdjelici, grčevi (obično praćeni dijarejom), mučnina. Ako sumnjate na prijevremeni porođaj, važno je da se odmah javite liječniku. Brza i adekvatna reakcija može spriječiti neželjene posljedice po majčin i bebin život.

 

PROČITAJTE I ČLANAK: Zašto se bebe mrdaju dok su u trbuhu

 

Spontani pobačaj u poodmakloj trudnoći

Spontanim pobačajem u poodmakloj trudnoći smatra se svako spontano izbacivanje fetusa između kraja prvog tromjesečja i 20. tjedna trudnoće. U ovom periodu, fetus najčešće ne može preživjeti ni uz ozbiljnu liječničku pomoć. Ako se pojavi blago krvarenje crvenkaste ili smećkaste boje u trajanju od nekoliko dana, javite se liječniku jer to može značiti da postoji prijetnja od spontanog pobačaja. Ako dođe do obilnog krvarenja praćenog bolovima i grčevima može se desiti da je pobačaj u tijeku. Tada se morate hitno javiti liječniku ili u najbližu bolnicu.

Za kraj morate znati da su sva ova stanja koja su u članku navedena rijetka, ali je važno da se upoznate s mogućim simptomima i da obavijestite svog liječnika čak i ako je blago krvarenje ili bol u pitanju. U većini slučajeva neće biti potrebe za brigu i liječnik vam može prepisati samo mirovanje. Ipak, rizici za ozbiljne probleme uvijek postoje, stoga vam savjetujemo da se potrudite i umanjite one rizike na koje možete utjecati, da biste imale što bezbrižniju trudnoću.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi trudnoće
Neke žene odmah primjete znakove koji ukazuju na trudnoću, dok druge ne osjećaju niti jedan od tipičnih znakova, a opet ...
4
Drugi mjesec trudnoće
Što se događa u vašem tijelu u drugom mjesecu trudnoće? (engleski video)
4
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
4
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!