|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Krećite se s užitkom

Uredništvo Ringeraje, 4.2.2013
Kretanje ispunjava tijelo vitalnošću, pospješuje cirkulaciju (što poboljšava kardiovaskularne funkcije), opskrbljuje organizam kisikom, oživljava um, uklanja i sprečava depresiju.
Ključne riječi:

image
/11


Usredotočenje na svoje tijelo iziskuje od nas da obratimo pažnju na tjelesne potrebe, a to zahtjeva vrijeme provedeno uživajući u svome tijelu i njegujući ga. Tijelu je potrebno kretanje, ponekad polagano i graciozno, ponekad brzo i energično. Aktivnosti poput joge, plesa, plivanja, brzog hodanja, odbojke, tenisa, skijanja, jahanja, čega god (samo da je sigurno u slučaju da ste već trudni), sve su to načini da se vaše tijelo pokreće s užitkom i zadovoljstvom. Kretanje ispunjava tijelo vitalnošću, pospješuje cirkulaciju (što poboljšava kardiovaskularne funkcije), opskrbljuje organizam kisikom, oživljava um, uklanja i sprečava depresiju. Ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje i pripremiti tijelo za vrlo naporan posao kao što je porod, već ćete postati svjesniji svoga tijela i poboljšati samopoštovanje.

Masaža je također jedan od načina da uspostavite kontakt sa samom sobom i uživate u svome tijelu, dok ostavljate napetost da se rasprši. Masaža je, nadalje, način pasivne vježbe s mnogim dobrobitima, kao što je poboljšana cirkulacija i izbacivanje otpadnih tvari iz mišića. Problem nedostatka vremena i visoke cijene profesionalne masaže neka vas ne spriječe u razmatranju ove mogućnosti ugađanja svome tijelu. Samo dvadesetak minuta dnevno biti će za vas od velike koristi.

Učeći kako osloboditi tijelo napetosti, razvijajući poštovanje i zahvalnost spram njega, postepeno ćete usvojiti sposobnost boljeg odgovaranja na potrebe svoga tijela i bolje ga njegovati. Brinući se bolje za sebe, otkrit ćete da se osjećate sretnije i zdravije, a vaše samopoštovanje i pozitivna slika vlastitoga tijela nadolaze kao posljedica. Voljet ćete sebe upravo zbog onoga što jeste.

   
 Prizivanje ženske mudrosti

Izraz ženska mudrost obuhvaća praksu i vjerovanja koja su žene razvile tijekom više stoljeća, a predstavljaju dobrobit za žene i u današnje vrijeme. Navedeno se odnosi na primaljstvo, terapeutske i ljekovite načine pripreme hrane, izučavanje ljekovitog bilja, ljekovitu masažu, te mnoge druge načine liječenja koji obogaćuju naš život. Žene su često bile glavni terapeuti u svojim obiteljima, plemenima i selima. Upravo o ovim osnovnim načinima liječenja govorim u ovoj knjizi.

Ženska mudrost zasniva se na pričama koje su žene ostavile iza sebe, te na učenju koje proizlazi iz njih. Ženska mudrost pomaže nam da u liječenje unesemo cijelu sebe, umjesto da fragmentiramo pojedine dijelove sebe. U ženskom načinu liječenja postoji svijest o tome da se liječenje mora dogoditi u ljudskom životu, ne samo u tijelu, te da se ozdravljenje u isključivo tjelesnom smislu ne može dogoditi sve dok se ne pronađu ključni uzročnici bolesti i neugode. Taj uzrok može biti jednostavan, poput pronalaženja više vremena za sebe u životu. Dovoljno je samo trideset minuta dva puta tjedno za ugađanje sebi samoj na koji god vam način odgovara.

Ženska mudrost obuhvaća naša subjektivna saznanja temeljena na osjećajima i osobnom iskustvu. Ta intuicija može biti san o vašoj bebi i prije začeća ili predosjećaj kakvo će biti vaše dijete, kao i transosobno iskustvo, poput grčeva u trbuhu, da biste zatim otkrili da vaša najbolja prijateljica ili sestra ima početne trudove. Sve navedeno nema logično objašnjenje. Postoje simpatetična iskustva koja nam svjedoče o tjelesnim aspektima povezanosti s našim tijelom, kao i s drugim ljudima.

Ova nas iskustva podsjećaju na to da je život više od onoga što se može okom vidjeti, te da se um, tijelo i duh ne mogu razdvojiti.

Žene su se oduvijek smatrale „tjelesnijim“, uže povezanim s misterioznim aspektima života zbog mjesečnice, trudnoće, te sposobnosti rađanja. Naše je društvo potisnulo tu višeosjetilnu svijest, smatrajući je nepouzdanom, čak i nepostojećom. Ženska mudrost, poput većine onoga što žene čine, zasniva se na ljudskim pogledima na život, te emotivnim vrijednostima i osjetilnim iskustvima. Žene su odavna prepoznale duboku tjelesnu povezanost između majke i djeteta, znajući, primjerice, usprkos razdvojenosti od tisuću kilometara, kad je njezino dijete dobro, a kad je u opasnosti. Majkama koje doje poznato je iskustvo da im iz dojki krene curiti mlijeko dok su na poslu, da bi tek kasnije saznale da se baš u to vrijeme njihovo dijete probudilo i plakalo za njom. Ta intuitivna svijest prečesta je da bi se smatrala slučajnom i prevrijedna da bismo je odbacili kao lažnu.

Prizivanje ženske mudrosti znači staviti ženske načine intuicije i inteligencije na mjesto koje zaslužuju - među ostale dostupne mogućnosti brige za zdravlje. Kako bismo prizvali žensku mudrost, moramo se proglasiti jedinim istinskim autoritetima nad sobom i ponovo otkriti tradicionalne ženske metode liječenja, kao dijela osjetilnog pristupa medicini i zdravlju.

Jedan od načina koji smo ja i druge žene odabrale za prizivanje onoga što nam po svim pravima pripada, jest zamjena riječi vagina nazivom yani. Vagina doslovno znači „omotač“, iz čega je moguće iščitati očitu povezanost tog pojma s njegovom seksualnom funkcijom, čije se postojanje povezuje jedino s muškarčevim potrebama. Riječ yani, međutim, na sanskrtu označava ženske genitalije, a odnosi se na svetost ženske seksualnosti. U ovoj knjizi često ćete nailaziti na riječ yani u kontekstu gdje bi se uobičajeno koristila riječ vagina.

Naučiti vjerovati i prepoznati intuiciju i poruke tijela od osobite je dobrobiti za trudnicu. Trudnoća je vrijeme kad vi i vaša beba imate povećane nutritivne potrebe, kao i potrebu za povećanom njegom i na drugim područjima, poput masaže, vježbe, odmora i opuštanja. Svjesnost svoga tijela upućuje nas na naše potrebe, a intuicija nam pomaže da prepoznamo upravo ono što nam je činiti. Primjer intuitivnog vodstva dogodio se jednom vrlo mladom paru s kojim sam radila dosta davno, dok su čekali prvo dijete. Žena, koja je tada bila još tinejdžerka, loše se hranila, a njezina prehrana temeljila se na komadu pizze i slatkišima. Osjećala sam kako mora prepoznati što joj govori njezino tijelo po pitanju prehrane. Naučila sam nju i njezinog partnera sljedeću vježbu: sjeli su okrenuti jedno prema drugom, držeći se za ruke. Predložila sam im zatim da upitaju svoju bebu što u tom trenutku želi kao najbolju hranu za sebe. Oboje su bili potpuno tihi neko vrijeme, čekajući bebin odgovor. Nakon što su se potpuno umirili, rekla sam im da otvore oči i izgovore što su čuli.  U isto vrijeme i majka i otac su izustili „Mrkva! Bebi je potrebno još mrkve.“ Nakon toga majka je jela više mrkve, češće ponavljala tu vježbu i znatno poboljšala prehranu. Rodila je kod kuće zdravu bebu, nakon svega tri sata trudova.

Danas, u želji da osiguramo zdrav razvoj djeteta tijekom trudnoće, možemo se izdići iznad konvencionalne prenatalne skrbi koju nam nude opstetričari. Istražujući intuitivnu povezanost s vašom bebom, vjerujući svojoj unutarnjoj mudrostil lakše ćete „uzgojiti“ zdravu bebu i donijeti je na svijet.

Dok proučavate razne dostupne opcije za vaše zdravlje tijekom trudnoće, pozivam vas da se upoznate sa svojom ženskom mudrošću i otkrijete tehnike koje će najbolje njegovati vas, vašu bebu i vašu obitelj.


roda.hr/tekstovi

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
9
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5
Donat Mg nagradna igra-2.pitanje!
10 dana, 5 dobitnica. Danas imate priliku ponovno osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku....
4
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!