|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako tate utječu na kognitivni razvoj djeteta

Uredništvo Ringeraje, 11.11.2020
Novorođenčad mlađa od 5 mjeseci, kod koje su očevi intenzivno uključeni u odgoj, postižu bolje rezultate kod mjerenja kognitivnog razvoja!
Ključne riječi:

image
Djeca, čiji su tate aktivni sudionici njihova života, postižu bolje rezultate kroz čitav spektar obrazovnih kompetencija.
/11


Mnoga su istraživanja potvrdila kako očeva uključenost ima snažne učinke na djetetov kognitivni razvoj. Već je kod novorođenčadi u dobi od 5 mjeseci vidljivo kako imaju bolji kognitivni razvoj ako su im očevi uključeni u odgoj. (U ovom se kontekstu tako definiraju očevi koji češće sudjeluju oko skrbi novorođenčeta te u igri s njim.)

Dobrobiti se nastavljaju odrastanjem djece. Do prve godine, djeca čiji su očevi više uključeni u njihov odgoj, imaju bolje kognitivno funkcioniranje. Također, imaju visoku sposobnost rješavanja problema. U dobi od 3 godine imaju viši IQ, a jednom kada dosegnu školsku dob, dobrobiti postaju još očitije.

 

Djeca, čiji su tate aktivni sudionici njihova života, postižu bolje rezultate kroz čitav spektar obrazovnih kompetencija - od postizanja boljih ocjena i boljih rezultata u školi do veće motiviranosti i većeg vrednovanja obrazovanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovo je za tate koji su prisutni!

 

Jedan od razloga za to može biti način na koji očevi razgovaraju sa svojom djecom - postavljajući više pitanja koristeći riječi tko, što, kada, gdje i zašto. Ova vrsta pitanja potiče djecu da više komuniciraju, što može obogatiti njihov rječnik i poboljšati govorne vještine.

Druga važna veza koju treba uzeti u obzir su financije. Očevi koji su više uključeni u odgoj djece, brinu se da ih financijski osiguraju, a djeca koja su financijski osigurana, češće imaju bolje rezultate u školi. Zbog toga je teško odrediti jesu li djeca bolja u školi jer su njihovi očevi više uključeni ili je to zbog toga što odrastaju u financijski stabilnom okruženju.

Jedno je sigurno, očevi koji provode više vremena pomažući svojoj djeci oko obrazovanja, povećavaju kvalitetu njihova učenja. Isto tako, uključivanjem u njihove društvene i sportske aktivnosti, mogu pomoći u razvijanju vještina razmišljanja i njihovom uspjehu u kasnijem životu.

 

Jedan od ključnih načina na koji očevi pomažu u rastu svoje djece je usađujući im osjećaj vrednovanja truda i rada. Vjera u sposobnost savladavanja vještina ulaganjem truda i rada, pomaže djeci razviti osjećaj samopoštovanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbližavanje tate i bebe

 

Očevi češće potiču svoju djecu da isprobaju nove stvari. Kad se djeca suoče s izazovima i uspiju (čak i nakon frustracije), počinju vjerovati u vlastitu sposobnost da čine teške stvari. Kad očevi svojoj djeci daju veće odgovornosti - poput nošenja škara, prelaska ulice ili samostalnog kupanja - to poboljšava njihove sposobnosti razmišljanja.

Pomaganje u svladavanju novih izazova također ih potiče na preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke. Osjećaj kontrole koji steknu pomaže im u stvaranju osjećaja kontrole nad vlastitim uspjesima i neuspjesima, a ne da ih pripisuju drugim ljudima, događajima ili okolnostima.

 

Preuzeto: Rode

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zajedno za snažniju obitelj
Program vrijedan pet milijuna kuna osigurat će kvalitetnije usluge za obitelji u riziku
5
Poriluk, celer, mrkva, prosena kaša i janj...
Uvođenje guste hrane mnogim je roditeljima misterija. Iznad svega se pitaju kada započeti, s čim započeti, na koji način...
4
Bubašpara i sajam za bebe
Bubašpara je ponovno bila miljenica Sajma za bebe, održanog prošlog vikenda u zagrebačkoj Areni.
3
Život i zdravlje- Merkur osiguranje!
Novi program- MOJ IZBOR -Isplata naknade za rođenje prvog i trećeg djeteta i majci- osiguraniku i ocu- osiguraniku.
3





Anketa

matične st iz pupkovine
pincirotvajler

kod nas je cijena 15000kn za čuvanje do djetetove punoljetnosti, da imate ušteđevine 20000kn, bili ih pohranili?

da, naravno ostaje vam ipak još nešto novca (64%)

ne, radije stavite na štednju do djetetove punoljetnosti (25%)

možda radije da vam to bake i djede plate kao poklon (12%)


Broj svih glasova: 110

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!