|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako si pomoći kod trudničkih tegoba?

Uredništvo Ringeraje, 3.9.2018
Dispepsija, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), mučnina i povraćanje česte su tegobe rane trudnoće, a neke od tih tegoba mogu perzistirati i tijekom cijele trudnoće ili se pogoršati u posljednjem tromjesečju.

image
/11


Dispepsija, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), mučnina i povraćanje česte su tegobe rane trudnoće, a neke od tih tegoba mogu perzistirati i tijekom cijele trudnoće ili se pogoršati u posljednjem tromjesečju. Nadalje, tijekom trudnoće mogu se javiti i tegobe u donjem dijelu probavnog sustava, poglavito konstipacija, meteorizam, flatulencija i hemoroidi, a uz malo prehrambenih trikova ove je tegobe moguće uvelike olakšati.


Punim želucem protiv mučnine


Mučnina, koja je ponekad popraćena povraćanjem neugodna je popratna pojava rane trudnoće. Čak 60 do 80 % trudnica iskusi ovu tegobu tijekom trudnoće, a u polovice se javlja i povraćanje. Iako se često naziva „jutarnjom mučninom”, može se javiti bilo kada tijekom dana ili noći. Mučnina se obično javlja u prvim tjednima trudnoće, od 4. do 16. tjedna, i obično nestaje između 12. i 17. tjedna trudnoće. Iako su ove tegobe često neugodne, u pravilu su bezopasne i za majku i za dijete. Štoviše, neke su studije pokazale kako je niža stopa pobačaja u trudnica koje su iskusile mučnine u ranoj trudnoći.


Sve te tegobe mogu se ublažiti pravilnim prehrambenim strategijama. Vrlo je važno osvijestiti da je trudnička mučnina jedina mučnina koja se može olakšati s punim želucem.


Dakle, za početak valja izbjegavati gladovanje, a u nastavku slijede osnovne prehrambene strategije:

  • jedite i pijte polako
  • konzumirajte manje, ali učestale obroke svakih 2 do 3 sata
  • pijte hladne i nezaslađene napitke između obroka, radije nego uz obrok
  • dehidracija može izazvati mučninu, stoga vodite brigu o adekvatnom dnevnom unosu tekućine
  • birajte ''suhu'' i blagu hranu, bez intenzivnih mirisa i okusa
  • mnogim ženama pomaže grickanje suhih krekera ili dvopeka
  • uključite đumbir u prehranu (kao dodatak smoothiesima, u obliku čaja ili tvrdih bombona)
  • razmotrite uzimanje vitamina B6 u svrhu otklanjanja mučnina i povraćanja
  • u torbici nosi tvrde bombone od limuna i posegnite za njima ako osjetite mučninu
  • izbjegavajte češnjak, luk, citruse te ljutu i začinjenu hranu
  • izbjegavajte izrazito masnu i prženu hranu
  • izbjegavajte alkohol i kofein
  • izbjegavajte lijeganje nakon obroka


Manjim obrocima protiv žgaravice


Više od 50 % trudnica pati od GERB-a i žgaravice u poodmakloj trudnoći kada fetus pritišće želudac. Pravilo manjih učestalih obroka zasigurno će pomoći kod ublažavanja žgaravice, kao i tradicionalni recept – bademi. Također, potrebno se pridržavati i ostalih uputa i savjeta o promjeni navika, a to su: 

  • dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih, najbolje 5-6 manjih obroka
  • piti adekvatne količine vode
  • jesti najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje
  • povisiti uzglavlje u krevetu
  • ne konzumirati alkohol i kavu
  • smanjiti stres
  • izbjegavati veće tjelesne napore
  • nositi udobnu i dovoljno široku odjeću


Hrana koja može pogoršati žgaravicu su: rajčice i proizvodi od rajčica, citrusno voće (limun, mandarina, naranča, grejp) i citrusni sokovi, luk i češnjak, paprika, feferoni, kava, jaki čajevi i proizvodi s kofeinom, pepermint, pržena hrana, začini (pogotovo čili, papar) i ocat te ih je potrebno izbjegavati.


Vlakana za konstipaciju


Epidemiološka istraživanja pokazuju da žene u trudnoći imaju povećan rizik za pojavu konstipacije. Rizični čimbenici uključuju dob, indeks tjelesne mase prije trudnoće, način prehrane, razinu tjelesne aktivnosti, psihološke čimbenike te povijest konstipacije. Pritom je učestalost konstipacije najveća među trudnicama starijima od 35 godina, onima koje su prije trudnoće imale indeks tjelesne mase veći od 24 te žene sa sjedilačkim načinom života. Uzroci konstipacije u trudnoći uključuju povećanu razinu progesterona u organizmu, psihološku napetost, smanjeni stupanj tjelesne aktivnosti te promjenu prehrane u svrhu zadovoljenja specifičnih nutritivnih potreba tijekom trudnoće. Progesteron je hormon koji djeluje na način da opušta mišićne stijenke organa što za vrijeme trudnoće ima zaštitnu ulogu od prijevremenog poroda. No također za posljedicu ima smanjenje peristaltike crijeva uslijed čega će njihovo pražnjenje biti usporeno. Peristaltika se dodatno usporava zbog smanjene tjelesne aktivnosti što je pogotovo izraženo kod žena koje tijekom trudnoće moraju strogo mirovati. Osim toga, kako fetus raste povećava se pritisak na krvne žile zdjelice što pogoduje pojavi hemoroida koji dodatno mogu otežati defekaciju. Neki lijekovi protiv mučnine te dodaci željeza također mogu pogodovati konstipaciji. Naposlijetku, carski rez i epiziotomija su zahvati koji mogu negativno utjecati na pražnjenje crijeva nakon poroda.


Konstipacija također može uzrokovati mučninu i smanjiti apetit, te biti uzrokom lošeg raspoloženja i potištenosti. Tijekom trudnoće izbjegava se korištenje laksativa, ukoliko to ne preporuči i ne nadzire liječnik, ali postoje male prehrambene stategije koje uvelike mogu pomoći:

  • Konzumirajte hranu bogatu neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Vlaknima su posebno bogate mekinje, svježe voće i povrće. Posebno se preporučuju jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke, sjeme psilliuma, laneno sjeme i cjelovite žitarice.
  • Svakoga dana konzumirajte barem pet serviranja voća i povrća.
  • Pijte obilje tekućine, posebice vode. Voda je najbolji prirodni 'omekšivač' stolice, a ujedno prevenira konstipaciju (zatvor).
  • Dnevno uzimajte 1-2 žlice lanenog ulja ili lanenih sjemenki umiješanih u jogurt.
  • Jedite suhe šljive i pijte mineralnu vodu bogatu magnezijem.
  • Izbjegavajte cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijski prerađenih proizvoda.
  • Tijekom dana obavezno pojedite barem jedan kuhani obrok, a neka juhe čine nezaobilazan dio svakodnevnog jelovnika.
  • Bavite se umjerenom tjelovježbom.


I na kraju, ali ne najmanje važno, ne zaboravite na dodatak prehrani posebno prilagođen potrebama trudnica i dojilja! Almagea PRENATAL OMEGA3+ inovativni je dodatak prehrani za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću. Koristan je dodatak uobičajenoj prehrani jer sadrži sve vitamine i minerale u idealnim omjerima koji su potrebni u ovom razdoblju povećanih potreba.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
16
Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
14
VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Nevjerojatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je doktori bude prije dolaska na svijet.
6
Donat Mg nagradna igra-5. i posljednje pit...
Danas imate priliku osvojiti poklon paket Donat Mg-a. Kako osvojiti pročitajte u nastavku...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!