|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Izvanmaternična trudnoća može se spriječiti

Uredništvo Ringeraje, 6.7.2022
Redoviti ginekološki pregledi, liječenje infekcija, izbjegavanje rizičnih spolnih odnosa i korištenje kondoma smanjuju rizik od izvanmaternične trudnoće.

image
/11


U normalnoj trudnoći, oplođeno jajašce putuje kroz jajovod do maternice, gdje se implantira i nastavlja razvijati. Međutim, kada se jajašce implantira izvan šupljine maternice, dolazi do izvanmaternične trudnoće, koja se mora prekinuti. U 98 posto slučajeva oplođeno jajašce koje ne stigne do maternice ostaje u jajovodu, ali se može slučajno usaditi u jajnike, trbušnu šupljinu ili cerviks.

Uz primjeren način života i redovite ginekološke preglede može se spriječiti i izvanmaternična trudnoća.

 

 Siguran seks je najbolja zaštita

 

 Izvanmaternična trudnoća najčešće je uzrokovana izraslinama na jajnicima koje nastaju nakon neliječenih ili loše liječenih infekcija, kaže dr. Milan Dokić, specijalista ginekologije i opstetricije na Ginekološkoj klinici Kliničkog centra Srbije.

Najčešći uzroci ovih infekcija su upalni procesi koji oštećuju jajovode, spolno prenosive bolesti, ranije izvanmaternične trudnoće, kao i rani hormonski poremećaji koji dovode do implantacije oplođene jajne stanice u jajovod ili grlić maternice.

 

Rizik od izvanmaternične trudnoće veći je kod žena koje često mijenjaju partnere, kod žena koje su se kasno odlučile na trudnoću, jer se kod njih defekti jajovoda češće javljaju nego kod mlađih žena, kao i kod pacijentica koje su liječene od neplodnosti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izvanmaterična ili ektopična trudnoća

 

Rizik možemo smanjiti promjenom navika, što znači izbjegavanje spolnih odnosa s nepouzdanim partnerima te obveznu upotrebu kondoma jer štite od spolno prenosivih bolesti i raznih infekcija, savjetuje dr. sc. Dokić i naglašava da je izvanmaternična trudnoća danas puno češća nego prije 50 godina, kada nije bilo te spolne slobode.

 

Opasno unutarnje krvarenje

Izostanak menstruacije, mučnina, povraćanje, pospanost i razdražljivost karakteristični su i za normalnu i za izvanmaterničnu trudnoću, pa trudnica u prvim tjednima trudnoće ne može ni posumnjati da nešto nije u redu.

Na izvanmaterničnu trudnoću treba posumnjati kod manjeg krvarenja i bolova različitog intenziteta u donjem dijelu trbuha, od slabih do nepodnošljivo jakih. Jaka, oštra bol uzrokovana je puknućem jajovoda, do kojeg dolazi kada jajašce zapne u uskom dijelu jajovoda. Žena tada doživljava šok, malaksala je, blijeda i često gubi svijest. Jače unutarnje krvarenje može završiti kobno, stoga je hitan posjet ginekologu ključan", objašnjava ginekologinja i navodi moguće posljedice izvanmaternične trudnoće:

 

* gubitak jajovoda

* sterilitet

* u najgorem slučaju smrt od gubitka krvi.

 

Većina pacijentica nakon izvanmaternične trudnoće ima problema sa začećem, većim brojem spontanih pobačaja i ponovljenih izvanmaterničnih trudnoća.

Puno odmora, jačanje imuniteta i liječenje infekcija pridonose potpunom oporavku, nakon čega se znatno povećavaju izgledi za normalnu trudnoću.

 

PROČITAJTE JOŠ: Endometrioza

 

Važni su rani pregledi

Rizik od mogućih posljedica izvanmaternične trudnoće možete smanjiti i izbjeći ih posjetom ginekologu odmah nakon izostanka mjesečnice. On će utvrditi je li trudnoća normalna ili ne.

 

„Izvanmaternična trudnoća otkrivena na početku trudnoće može se lakše prekinuti. Na taj način čak možete izbjeći operaciju, ili ako je nužna, barem nećete izgubiti puno krvi”, objašnjava dr. Dokić.

 

IZVOR: Ringeraja.rs

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
18
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
18
Sve što trebate znati o pregledima u trudn...
Do 37. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju u ambulanti kod izabranog ginekologa, a nakon toga trudnice s uputnicom odl...
10
Vježbanje u trudnoći
Trudnoća ne mora nužno značiti da se više ne smijete baviti sportskim aktivnostima...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!