|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Trudnoća je razdoblje velikih promjena u vašem tijelu, ali to ne znači da ćete iz temelja morati promijeniti svoj životni stil. No, nekih navika biste se trebali posve odreći.

image
U našoj zemlji je zabranjen svaki rad koji ugrožava život i zdravlje majke ili djeteta
/11


Pušenje
Bilo bi mudro da trudnoća bude povod da prekinete s tom navikom. Naime, istraživanja su pokazala da su pobačaji dva puta češći u pušačica nego u nepušačica. Novorođenčad majki koje puše u prosjeku su za 200 g lakša od djece čije majke ne puše. Već i udisanje duhanskog dima, dakle, pasivno pušenje može biti štetno za dijete.

Alkohol
Iako jedno piće, vjerojatno, ne predstavlja opasnost, neprekidno pijenje sigurno jest opasnost.

Lijekovi

Treba znati da mnogi lijekovi mogu biti štetni u trudnoći, posebice ukoliko se uzimaju u ranoj trudnoći. Zbog toga je potrebno posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja lijeka.

Rad, sport i putovanje
U našoj zemlji je zabranjen svaki rad koji ugrožava život i zdravlje majke ili djeteta, posebice težak fizički rad, kao i djelatnost pri kojoj se može očekivati štetno djelovanje zračenja, otrovnih plinova, prašine, hladnoće, toplote i dr. Zdrava trudnica smije nastaviti sa športskim aktivnostima ali bi trebala izostaviti natjecanja kao i sve vrste športova koji su povezani s izuzetno velikim naporima.

Fizička aktivnost tijekom trudnoće pokazala se zdravom za trudnice. Za trudnice bez komplikacija trudnoće preporuča se tjelovježba u trajanju 20 minuta tri puta tjedno. Šetnje, plivanje, organizirane vježbe za trudnice dobar su izbor. Sportove kao što su skijanje, planinarenje, jahanje treba izbjegavati. Iako nema razloga zabraniti putovanje trudnicama, treba biti oprezan. Obično se ne brani putovanje do 35. tjedna trudnoće. Trudnici se ne preporuča da bude vozač motornog vozila. Trudnicama se dopušta putovanje zrakoplovom do 36. tjedna trudnoće, a nakon toga zbog povećane vjerojatnosti nastupa poroda zrakoplovne tvrtke neće primati trudnice u zrakoplov.

Mamino sunce

 

Saznajte i ŠTO SE NE SMIJE U TRUDNOĆI!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Može li intimni odnos zaista "pokrenut...
Mnogi vjeruju u to da intimni odnos može "pokrenuti" porođaj kod žena koje su već blizu termina porođaja. Ima li u tom...
7
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
VIDEO: 11 savjeta kako vježbati u trudnoći
11 koraka, 11 savjeta za vježbanje tijekom trudnoće. Pobrinite se za redovnu aktivnost, dobrobit i lakši porod.
5
4 načina povezivanja s djetetom u maternici
Iako je još ne možete zagrliti i maziti, tijekom trudnoće možete se čvrsto povezati s vašom bebom.
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!