|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

8 stvari u kojima bebe u trbuhu najviše uživaju

Uredništvo Ringeraje, 5.10.2022
Dijete se u trbuhu razvija, raste i radi mnoge druge zanimljive stvari, a najviše uživa ako uživa i mama. Sve što trudnica radi utječe i na njega. Provjerite kojih osam stvari posebno veseli bebu u razvoju u maternici.

image
Veza između majke i djeteta stvara se već tijekom trudnoće. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Veza između majke i djeteta stvara se već tijekom trudnoće

 

Čvrsta veza između majke i djeteta počinje se stvarati mnogo ranije nego što možemo zamisliti. Istraživanja su pokazala da fetus može osjetiti psihičko stanje svoje majke. Nerođeno dijete prima signale kroz majčino tijelo, tako da njezina dobrobit ima vrlo snažan utjecaj na njegovu dobrobit u njezinoj utrobi.

 

U čemu najviše uživa nerođeno dijete?

 

1. Slatka hrana

Bebe počinju razlikovati okuse između 13. i 15. tjedna trudnoće. U stvarnosti, dobro poznata trudnička žudnja za određenim haranama razvija se u trbuhu. Plodna vrećica ima okus hrane koju jede buduća majka, a budući da beba puno pije u trbuhu, navikava se na različite okuse. Dakle, ako želite da vaše dijete kasnije jede raznovrsnu hranu, hranite se tako i tijekom trudnoće. Bebe posebno vole slatku hranu jer ih to priprema za dojenje.

 

 PROČITAJTE JOŠ: 4 načina povezivanja s djetetom u maternici

 

2. Tople kupke

Kada je beba u maternici toliko velika da je lagano pritisnuta uz stijenku majčina trbuha, može osjetiti promjene temperature. Zato mu vruća kupka smeta, a može biti i opasna. Ugodna, taman topla kupka umiruje i opušta bebu baš kao i njezinu majku. Zvuk vode pomaže bebi da se opusti, a blago pod svojim srcem dodatno ćete počastiti ako pustite mlaz vode niz svoj trbuh.

 

3. Glađenje trbuščića

Receptori za dodir počinju se razvijati kod bebe oko 8. tjedna trudnoće, a oko 20. tjedna beba je dovoljno velika da osjeti vanjski dodir. U tom razdoblju beba neizmjerno uživa kada je mama mazi i mazi po trbuhu ili kada to nježno čini tata. To je izvrstan način povezivanja tate i nerođene bebe, koja je u tom pogledu tijekom trudnoće malo zakinuta. Možete koristiti prirodno ulje ili kremu za masažu trbuščića i masažu uz ugodnu, opuštajuću glazbu.

 

4. Zvuk majčina glasa

U 25. do 26. tjednu trudnoće beba počinje reagirati na zvukove izvan maternice. Kako mu vaš glas postaje jasniji, počinje ga razlikovati od drugih zvukova i lako ga prepoznaje. Tvoj glas je bebin izvor utjehe i sigurnosti, on joj daje do znanja da je sve u redu. Sjajan način da se povežete sa svojim nerođenim djetetom je da razgovarate s njim, čitate mu i navikavate ga na zvuk vašeg glasa. Bebe vole slušati i druge glasove, posebno očev, jer lakše razlikuju duboke tonove.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

 

5. Slušanje glazbe

Glazba za trudnice ima mnogo pozitivnih učinaka na bebu u maternici. Kod trudnica umirujuća glazba potiče proizvodnju hormona seratonina (hormona sreće) i endorfina koji se prenose na bebu u maternici. Kod djece glazba stimulira osjetila i pozitivno utječe na razvoj mozga. Priuštite si koncert klasične glazbe i tako izložite svoju bebu raznim ugodnim zvukovima.

 

6. Redovito kretanje

Glavna vodilja za odabir prave vježbe u trudnoći je da je vježba potpuno sigurna, praktična i da se s njom slaže vaš ginekolog. Kardio vježbe su najbolja vrsta aktivnosti tijekom trudnoće. Srce nerođenog djeteta na taj se način bolje razvija, a i djeca majki koje redovito vježbaju jača su i izdržljivija. Kardio vježbe ubrzavaju otkucaje srca, što ima vrlo pozitivan učinak na bebu u maternici.

 

7. Vaše vrijeme za odmor

Kada trudnica uzme vremena za odmor, bebi je to najbolje vrijeme za zabavu. Dok ležite, beba je posebno aktivna jer za to nema dovoljno prilika tijekom vaših dnevnih aktivnosti. Kada ne radite ništa, vaša beba ima odličnu priliku ispružiti se, izvoditi prave trbušne akrobacije i vježbati nove pokrete. Takva "pojavljivanja" obično ne traju dugo. Pred kraj trudnoće dijete se kreće od 70 do 90 minuta dnevno prema ustaljenom dnevnom ritmu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sanjaju li bebe u trbuhu?

 

8. Mamin smijeh

Ultrazvuk otkriva da fetusi počinju poskakivati kada im se majka smije zbog kontrakcije mišića za smijanje. Hormon sreće, koji se luči kada je majka dobro raspoložena i nasmijana, pozitivno utječe na to da se i beba u trbuhu osjeća odlično.

 

Trudnoća je vrijeme kada žena ima najviše pozitivne energije. Ovo je razdoblje najugodnijih osjećaja i dobro je da ga svaka buduća majka maksimalno iskoristi jer je važno za zdravlje i dobrobit nerođenog djeteta.

 

VIR: Telegraf

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam razumijeti što znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
Jeste li već preuzele svoj poklon paket u ...
Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. pripremili smo prigodne pakete s pogodnostima i poklonima, a sv...
5
Znakovi trudnoće
Neke žene odmah primjete znakove koji ukazuju na trudnoću, dok druge ne osjećaju niti jedan od tipičnih znakova, a opet ...
4
Trudnoća nakon 35. godine
Žene sve više odlučuju prvi put postati majkom u kasnijoj dobi. Broj žena u svijetu koje dobiju svoje prvo dijete između...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!