|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

8 stvari ne smijete raditi nakon carskog reza!

Uredništvo Ringeraje, 20.7.2020
Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stijenke i maternice. Kao i nakon svake operacije, i poslije carskog reza potrebno je vrijeme oporavka pri čemu je najvažnije zarastanje ožiljka.
Ključne riječi:

image
Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stijenke i maternice.
/11


Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stijenke i maternice. Kao i nakon svake operacije, i poslije carskog reza potrebno je vrijeme oporavka pri čemu je najvažnije zarastanje ožiljka. Oporavak obično traje šest tjedana, a unutar tog perioda žena treba paziti, odnosno izbjegavati neke aktivnosti.

 

Saznajte što sve mame ne bi trebale raditi dok se oporavljaju od carskog reza:

 

1. Unutar šest tjedana poslije carskog reza izbjegavajte podizati bilo što teže od vaše bebe, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućanske poslove također pokušajte izbjegavati što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao.

 

2. Ne preporučuje se sjesti za volan barem 6 tjedana nakon poroda carskim rezom. Neki pokreti bit će vam bolni i nekoliko mjeseci nakon poroda.

 

3. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine.

Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osjetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi crijeva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora.

I ne brinite se: šavovi vam neće popucati dok vršite veliku nuždu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sex u spavaćoj sobi u kojoj je i beba – DA ili NE?

 

4. Izbjegavajte spavati na trbuhu. Spavanjem na trbuhu može se produžiti vrijeme zacjeljivanja ožiljka s obzirom na to da je šav pod pritiskom. A ionako će vam spavati na leđima vrlo vjerojatno biti najugodnije, a nekim ženama paše i spavanje na boku.

Spavanje na lijevom boku preporučuje se i u slučaju visokog tlaka. Može se dogoditi da će vam pomicanje na bok biti neugodno, možda i bolno, ali kada dospijete u tu poziciju, odnosno legnete na bok osjećat ćete se dobro.

 

5. Izbjegavajte seksualni odnos unutar šest tjedana poslije poroda. Seks prije toga može biti bolan i neugodan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

 

6. Izbjegavajte korištenje stepenica barem dva tjedna nakon carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smještena na katu, premjestite se privremeno u prizemlje kako se ne biste trebali penjati gore-dolje po stepenicama nekoliko puta dnevno. Kada počnete koristiti stepenice, hodajte polagano i pažljivo.

Zamolite nekoga da vam pomogne dok hodate kako biste se, ako je potrebno, mogli osloniti na njega. Osjetite li bol ili se umorite hodajući stepenicama, stanite i odmorite se.

 

PROČITATE JOŠ: Napitak za mršavljenje od limuna, peršina i vode

 

7. Dobijete li temperaturu ili osjećate bol koja ne prolazi, odnosno postaje sve jača, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

 

8. Izbjegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje), javnom bazenu i vrućoj kupelji sve dok vam ožiljak ne zacijeli i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Također, izbjegavajte korištenje tampona.

'Nakon zarastanja ožiljka rodilja može ožiljak mazati preparatima za brže i ljepše cijeljenje rana koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama ili pak stavljati silikonski flaster na ranu

 

Diskusija i iskusta na temi KLIK

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pripremite kućnog ljubimca na dolazak bebe
Dolaskom bebe vaš kućni ljubimac pada u drugi plan, što rezultira ljubomorom.
5
Njega bebine kože
Sigurno ste upoznati s brojnim blagotvornim svojstvima maslinovog ulja pa vas vjerojatno neće iznenaditi da se njegovi e...
4
Tabita shop
Tabita shop www.dodoty.com osnovan je 2005.godine sa ciljem da mamama pruži nešto posebno za njihove bebe, nešto origi...
4
Dodaci prehrani bitni su i za dojilje
„Bebe zaista brzo napreduju. Nakon tri mjeseca sve je puno lakše – više spavamo i više se igramo. Ali da bi bebe napredo...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!