|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

30 komplimenata koje djeca trebaju čuti

Uredništvo Ringeraje, 11.11.2022
Pročitajte zašto biste trebali hvaliti djetetovo ponašanje, a ne izgled te kako mu to može pomoći tijekom školskog dana. Također, dobit ćete inspiraciju za 30 komplimenata kojima možete obasuti svoju djecu od danas!

image
Komplimenti na temelju ponašanja mogu potaknuti djecu da se isprave i razmisle o tome koliko su odgovorni za vlastito ponašanje. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Ako ste poput mene, onda volite davati komplimente svojoj djeci. Fraze poput "Baš si sladak!", "Pogledaj te velike plave oči!" i "Kako zgodan dečko!" često govorimo spontano. Iskreno, tko ne voli čuti da ima najslađe rupice na obrazima? Komplimenti usmjereni na izgled mogu biti zabavni i simpatični, no važno je da roditelji pronađu druge načine da pohvale svoju djecu, pogotovo kada je u pitanju kvalitetan početak školskog dana – savjetuje Emily Cline, za stranicu BabyChick.com.

 

Pročitajte zašto biste trebali hvaliti djetetovo ponašanje, a ne izgled te kako mu to može pomoći tijekom školskog dana. Također, dobit ćete inspiraciju za 30 komplimenata kojima od sada možete obasipati svoju djecu!

 

Zašto je to važno?

Komplimenti temeljeni na izgledu potpuno su izvan kontrole vašeg djeteta – da, ono može imati prekrasan osmijeh (i lijepo je čuti to s vremena na vrijeme!), ali izgled dolazi sam po sebi. S druge strane, komplimenti na temelju ponašanja mogu potaknuti djecu da se isprave i razmisle o tome koliko su odgovorni za vlastito ponašanje. Istraživanja pokazuju da komplimenti mogu imati mnogo koristi za djecu, uključujući motivaciju, suradnju, upornost i marljivo ponašanje. Ovo zvuči kao sjajan način da ohrabrite i inspirirate djecu na početku školskog dana!

 

Kao pedagog, znam da učenici napreduju kada dobiju četiri pohvale na temelju ponašanja za svaku kritiku ponašanja koju prime. Ovo pravilo vrijedi i kod kuće! Kad svom djetetu date više komplimenata, vjerojatno ćete uvidjeti da puno bolje reagira na kritike.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Imam jednu kritiku – što ću s njom?

 

30 komplimenata koje možete dati svojoj djeci za početak školskog dana

Svojem djetetu možete dati mnogo komplimenata koji ističu stvari osim njegovog izgleda. Uz sav pritisak društva i medija na djecu u vezi s izgledom, ona moraju znati da je njihova vrijednost puno više od toga.

 

Bilo da je vaše dijete ljubazno, marljivo, vjeran prijatelj ili pokazuje nevjerojatnu kreativnost, pogledajte ideje za komplimente u nastavku!

 

Komplimenti o radnoj etici:

 

1. Jako si vrijedan.

2. Sviđa mi se kako se trudiš kada naučiš nešto novo.

3. Uvijek daj sve od sebe!

4. Znaš se usredotočiti i dobro obaviti posao.

5. Kada tražiš pomoć, pokazuješ da ti je stalo naučiti više.

6. Tako dobro rješavaš probleme.

7. Volim vidjeti koliko si odlučan ispraviti svoje pogreške.

8. Nikada ne odustaj, čak ni kad stvari postanu teške!

9. Uvijek učini svoj dio kada radite u grupi.

10. Tako te je zabavno gledati kako samouvjereno prihvaćaš izazov.

 

Komplimenti za ponašanje prema drugima:

 

1. Ti si ljubazan prijatelj.

2. Lijepo je kada drugima govoriš lijepe stvari.

3. Znaš što reći kada je netko oko tebe tužan. Bravo!

4. Volim kako pomažeš drugima s osmjehom.

5. Sviđa mi se kako inspiriraš druge da naprave pravu stvar.

6. Volim kako tvoj osmjeh čini druge sretnima!

7. Znaš nježno voditi druge.

8. Tvoj razred je tako sretan što ima prijatelja kao što si ti.

9. Sretna sam što imam tako promišljenog sina/kćerku.

10. Sviđa mi se kako uvijek dijeliš svoje stvari s drugima.

 

Komplimenti o osobnom ponašanju:

 

1. Vidim kako se trudiš da budeš uredan i organiziran.

2. Jak si i zdrav.

3. Uvijek napraviš ono što te zamolim, bez prigovora. Hvala ti!

4. Sviđa mi se kako pažljivo slušaš i pratiš upute.

5. Kada treba pomoći, uvijek si tu.

6. Volim slušati tvoje kreativne ideje!

7. Radiš pravu stvar, čak i kada nitko ne gleda.

8. Tvoje samopouzdanje je zarazno!

9. Sviđa mi se koliko dobro pratiš našu jutarnju rutinu.

10. Tako je zabavno s tobom razgovarati i pjevati na putu do škole!

 

PROČITAJTE JOŠ: Pravila koja vam pomažu da budete bolji roditelj

 

Postoje dva različita načina za pristup odabranom komplimentu. Možda jednostavno želite poticati ponašanje koje vaše dijete već pokazuje. To stvarno utječe na ponašanje i pomaže vašem djetetu da ima pozitivnu sliku o sebi. Ili, možda želite poticati ponašanje koje biste željeli da vaše dijete poboljša. Na primjer, ako vaše dijete ne ide najbolje u školi, možete napraviti veliku stvar od male pobjede, potičući ga da razvije takvo ponašanje. Možete dati kompliment poput: "Jučer si predao svoj najbolji rad i zaradio si naljepnicu." Jedva čekam vidjeti što ćeš danas učiniti!”

 

Potrebno je malo truda, ali ako svojoj djeci date pozitivan kompliment na početku školskog dana, možete napraviti veliku razliku u tome kako će se ponašati i osjećati tijekom dana. I s vremenom ćete vidjeti sretniju, sigurniju djecu dok zajedno započinjete svoja jutra!

 

Odabrala i prevela Ringeraja.hr

Izvor: Ringeraja.rs; BabyChick.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Neposlušno dijete!?
U našoj je kulturi pojam poslušnosti usko vezan uz djetinjstvo i djecu. Biti dobar i poslušan krilatica je pod kojom su ...
6
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
5
Pustite dijete da se isplače
Plakanjem se vaše dijete oslobađa potisnutih emocija i to je dobro za njega. Ne osuđujte ga odmah.
5
Spolni razvoj
Spolnost je normalan dio ljudskog sazrijavanja i istraživanja. Ako u blizini djeteta pokazujemo normalan stav prema spol...
5





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!