mamacita
|
Evo, upravo sam zavrsila sa citnjem prve sluzbene lektire za 2. razred sa svojim malenim. Od Andersena "Djevojcica sa sibicama". Od svih mogucih opcija, nasa uciteljica je izabrala ovu bajku za lektiru?! Malom sam poslije morala reci sta se u biti desilo sa djevojcicom, i da je eto pred smrt vidjela prividjenja svega i svacega, a na samom kraju cak je i vidjela i svoju umrlu baku. Malog sam ostavila sa tuznim licem, i obecala sam mu da cemo sutra citati "Carevo novo ruho" onako sa dusu. Covjece! I ja sam sada izbedirana. Inace volim lektire, posebno volim citati s djecom jednu stranicu oni jednu ja... naravno kada imam vremena. Lani je moj sin za 3. razred imao neku urnebesnu knjigu za lektiru, i ja i on smo se davili od smijeha. Eto, valjda je ovaj put, umjesto smijeha, na redu tuga. I to je zivot.... tj. sve je moguce u lektirama. Koje su vama knjige ostale u najboljem sjecanju kao lektire, bilo osnovna skola ili srednja? Ja se rado sjetim "Ane Karenjine" od Tolstoja i "Put k Swannu" od Marcela Prousta... ima ih jos...
|