Lisica Mica
|
Hello, curke!! Upisala ja Vicine mjere u onu talijansku stranicu, a on ispao div!!!! Težak 2005 grama, a dug 43.35 cm. Mislim nekako ne vjerujem da je taj kalkulator točan, čak ni da je ultrazvuk točan...čula sam puno primjera da su žene isprepadali da je beba premala ili prevelika, pa sve bilo ok. Ali drago mi je da je od početka stalno cca 7 dana veći, nadam se da to znači da neću prenijeti, ja sam zamislila da će se on roditi oko 20.06. , a sad...šta bude bit će. Htjela sam komentirati za epiziotomiju. Ja bi je svakako htjela izbjeći jer je oporavak bez epi puno puno brži (žene mogu odmah sjediti, čak i po turski, dojiti u svim položajima...), a mislim i da oni te epiziotomije rade rutinski jer to ubrzava proces i njima pojednostavljuje stvar. Kod tiskanja je jako bitno da babice paze na međicu,da masiraju (proguglajte perinealna masaža, možemo je i mi doma raditi same sebi ili partner, kao pripremu međice, ali kad se uđe u 9.mjesec), govore ženi kad treba tiskati, a kad ne, to zahtjeva poseban angažman, a nažalost mislim da se to nekima baš i neda. U splitskom rodilištu navodno dosta drugorotkinja tj.višerotkinja prođe bez epiziotomije, malo su se šta se toga tiće pomakli sa mrtve točke. Ja planiram reći da bi izbjegla epiziotomiju ako je ikako moguće, da ću surađivati kod tiskanja i sve šta treba.. Kad sam rodila maloga nakon epi nisam mogla normalno sjediti 7 dana (nego na krivo na jednom guzu ili na kolu za napuhivanje),a i hodala sam ko na jajima, a sigurno još 10 dana nakon toga me bolilo da bi morala popiti ibuprofen. Isto tako, i ta teorija da je bolje da oni naprave epi nego da sam pukneš je također diskutabilna, kad sama žena malo pukne to je nekako prirodnije i pukne nekako tako da se koža rastegne i pukne gdje je bila najtanja (kao tkanina kad je previše rastegneš), a kad oni režu to je ravno i duboko i nekako neprirodno. Pročitajte ovde malo više ako vam se da http://www.roda.hr/portal/porod/intervencije-u-porodu/epiziotomija-mitovi-i-istine.html Ne bih htjela sad tu nešto mudrovati, to je samo moje mišljenje. Ja bih voljela šta prirodniji porod, bez prokidanja vodenjaka, bez dripa, da me puste da se krećem i bez epiziotomije, ali naravo svjesna sam da će oni odlučiti o ne daj Bože, nekoj hitnoj intervenciji ako bude potrebna i svjesna sam da je svaki porod drugačiji i nepredvidiv. Nije dobro ući u rodilište sa stavom "ja ću se dati u njihove ruke pa šta bude", treba biti svjestan svojih želja i biti svjestan toga da je naše žensko tijelo čudesno i jako i da je priroda sve namjestila tako da većina žena može roditi bez intervencija. Mi to možemo!!!! Bitno je i ostati šta dulje kući, ako porod počne sa trudovima, ne odmah trčati u bolnicu, na tečaju smo "učili" da je dobro ostati kući dok se razmak između trudova ne spusti na ispod 10 minuta ili čak 5 minuta kod prvorotkinja. A ako počne pucanjem plodne vode onda u roku od dva sata treba ići, a ako je voda mekonijska (znači da se dijete već pokakilo u nju) onda odmah. A sad kad sam sve ovo izmlila , htjedoh vam reći da sam u NKD-u kupila danas jastuk za dojenje, onaj dugi, za 119,00 kn. Super cijena!!! Pozdrav drage sutrudnice!!!!!
< Poruku je uredio Lisica Mica -- 27.4.2016 16:10:44 >