|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 17:13:22   
Bebys
Je li jedno piće doista u redu?
Autor: Katy Holland, Branka Pollak
Kako se javljaju različita mišljenja o tome je li sigurno piti alkohol u trudnoći, tako raste zbrka oko tog pitanja. Dakle, smijete li uz večeru popiti čašu Merlota?

Ako ste trudni i prošlo je razdoblje jutarnjih mučnina, možda će vam jedan od najtežih izazova u nadolazećim mjesecima biti neprestano odbijanje alkohola. Priznajmo, mnogi od nas navikli su se na čašu vina kao sredstvo za opuštanje nakon napornog dana, način druženja s prijateljima ili jednostavno kao ukusan dodatak večeri.
Prije samo nekoliko desetljeća, kada su naše mame bile trudne, nitko nije smatrao da bi piće moglo naškoditi nerođenoj bebi. Tek su nedavno istraživanja, čiji rezultati upozoravaju na moguće posljedice alkohola, počela utjecati na savjete koji se daju trudnicama. 
Od tada su objavljene stotine studija, no otkrića su dovela do savjeta koji su često proturječni.    
TKO KAŽE ŠTO?


Prema nekim statističkim podatcima, više od polovice trudnica pije alkohol. No je li to problem ili nije, ovisi o izvještaju koji čitate.
U medijima se objavljuju članci o povezanosti alkohola s najrazličitijim problemima, od autizma do rascjepa nepca, kao i oni u kojima se tvrdi da bi umjereno konzumiranje alkohola ustvari moglo biti dobro za nerođenu bebu. Stoga se doista ne treba čuditi što su trudnice zbunjene.
Kakav je dakle službeni stav u svijetu? Od 2007. britanski Zavod za zdravstvo preporučuje posvemašnje izbjegavanje alkohola. Ipak, neke druge ustanove, uključujući Royal College of Obstetricians and Gynaecologists kao i Food Standards Agency, kažu da se jedna do dvije čašice pića jednom ili dva puta tjedno smatraju sigurnima, premda je apstinencija najsigurnija.

UTJECAJ ALKOHOLA


Premda se stručnjaci ne slažu posve oko toga koliko je točno (ako uopće) pića u redu, svi se slažu da alkohol može nepovoljno djelovati na razvoj nerođene bebe. Alkohol je otrov i tijelo vaše bebe ne može ga preraditi. Ako ga vi pijete, pije ga i vaša beba. Alkohol ulazi u vaš krvotok i prolazi kroz posteljicu koja bebu opskrbljuje krvlju. 
Bebino tijelo ne može preraditi alkohol na isti način kao vaše. To znači da postoji mogućnost da utječe na razvoj svih bebinih organa, od udova i crta lica do mozga i središnjeg živčanog sustava. Također, opijanje može prouzročiti pobačaj, preuranjeni porođaj i rađanje mrtvorođenčeta.

NAJGORI SCENARIJ


Konzumacija alkohola može nerođenoj bebi prouzročiti cijeli niz oštećenja pod zajedničkim nazivom: fetalni alkoholni sindrom poremećaja. On uključuje najrazličitije poremećaje, od niskog kvocijenta inteligencije do srčanih mana, teških oštećenja mozga, pa čak i smrti. Također, može uzrokovati oštećenja pluća, spolnih organa, očiju i ušiju. U stvari, alkohol može utjecati na razvoj svake stanice u tijelu vaše nerođene bebe.
Mozak je posebno osjetljiv. Bebe s fetalnim alkoholnim sindromom imaju znatno manji mozak, kojem nedostaju ključni dijelovi. Frontalni režnjevi koji su zaduženi za kritičko razmišljanje, prosudbu i zaključivanje nepovratno su oštećeni. Također, neke bebe imaju i određene karakteristike u izgledu: malu glavu, kratak nos bez philtruma (udubljenje između nosa i gornje usnice) te male, ukošene oči.

UPOMOĆ! POPILA SAM PIĆE. ŠTO DA RADIM?


Premda nema sumnje da je alkohol štetan za nerođenu bebu, mnogi stručnjaci često ističu golemu razliku između opijanja i povremenog pijuckanja. Istraživanja nisu uspjela dokazati da jedna ili dvije čašice pića jednom do dva puta tjedno predstavljaju ikakvu opasnost. 
No što je s prvih nekoliko tjedana trudnoće? Mnoge su žene zabrinute da su naškodile svojoj bebi lumpajući dok još nisu znale da su trudne. U prvih je nekoliko tjedana nakon začeća oplođeno jajašce samo nakupina stanica. Ako je alkohol nanio neku štetu, vjerojatno će prouzročiti pobačaj prije negoli uopće shvatite da ste trudni.
Ipak, posvemašnje izbjegavanje alkohola u prva tri mjeseca trudnoće najbolji je pristup. Ako znate da ste trudni ili naslućujete da biste mogli biti, zaboravite na piće. U tom je razdoblju vaša beba najranjivija. 
Dakle, možda je potpuno suzdržavanje od alkohola tijekom trudnoće ipak najbolje što možete učiniti. Devet mjeseci apstinencije može biti važno za cijeli jedan život. Fetalni alkoholni sindrom ne može se izliječiti, ali može ga se 100% spriječiti.


Članak objavljen u: TRUDNA&LIJEPA, broj 6/2010
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 17:14:59   
Bebys
cure ovo je na nasoj RR na prvoj stranici i bas me zanima sta vi kazete svaka ....
jeste li ikada bar jednu casu popile u trudnoci nekog alkohola...
i sta mislite o tome...

JA JESAM...
pivo i vino...tako tako....nekad nekako...ali u malim kolicinama..
cak sam smatrala to zdravim i dobrim...pivo za bubrege a vino za krv....
kako ste vi...user posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 17:21:48   
ninolina
ja sam si popila onak malo više kad nisam znala još da sam trudna s Tinom a poslije probala malo pive koju inače ne volim, i nikad s ni jednim više ni kapi alkohola

_____________________________

sad sam mama za 5 :)
Tin, Iva, Theo Petar, Iris, Nino Lukas

...Nikad se ne prestani smijati, čak ni kad si tužna. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh...

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 17:23:39   
leilany
ja nisam nista....a i da sam htjela,nebi mogla jer je sve letilo iz mene...user posted image


_____________________________

BEK 27.o5.o9.

(Odgovor članu ninolina)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 17:36:09   
Nika 24052006
U prvoj trudnoći sam pila 2 dana za redom (kuma imala djevojačku i vjenčanje),ali nisam znala da sam trudna.Nakon toga više ni kapi.A sad u drugoj trudnoći sa m za Božić popila čašu bambusa,ma bilo je više cole nego vina,ali dobro,i to se pika...Inače baš i nisam za alkohol u trudnoći...

_____________________________

Moje velike ljubavi
Nika 24.05.2006.
Ines 07.05.2010.

(Odgovor članu leilany)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 18:37:11   
CallamityJane
ne, nisam ni kapi,nisam ni sada dok dojim a kamoli u trudnoci user posted image
a inace ne pijem vrlo rijetko i za posebne ali bas posebne prilike priustim si casicu dvije neke zestice

(Odgovor članu Nika 24052006)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 20:35:07   
Anoniman
u prvoj trudnoći samo za vjenčanje, inače ne.

(Odgovor članu CallamityJane)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 20:55:09   
malizia
ja nisam niti kapi osim u griotamauser posted image

(Odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 21:04:16   
daniela 31
Apsolutno ništa.

_____________________________

Tara,11.02.2009.
Naša najveća ljubav
Imamo 13 zuba

(Odgovor članu malizia)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 21:07:20   
novamama
ja sam baš lumpovala, valjda taman kad sam i začela...sad ovu bebu što nosim...i nije mi baš bilo svejedno...nije mi ni sad, ali vidim da se sve ok razvija, hvala dragom bogu...

ipak, u trudnoći, kad mi je došlo, popila bih dec pive - tako bi mi ponekad pasalo!!! ili prst vina (vodoravni prst:-)) sa vodom - kao sok od vina, nakon ribljeg menija....

mislim da to nije ništa bed....

više me frka bilo na početku....

_____________________________

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu daniela 31)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 21:39:43   
pako
znala sam u prvoj,a sada i u drugoj trudnoći ponekad popiti čašu dvije pive koja mi nekad tak paše strašno, a inače je baš i nemogu smisliti!

_____________________________

PATRICK 30.04.2008. 01:55h
MATEO 06.03.2010. 01:17h

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 21:43:12   
dominik
ja sam se "ubila" na dan zaceca druge bebeuser posted image ...a znala sam popit crnog vina deci nakon ribe ili ak je bila neka festa da nazdravim...piva mi je isto pasalauser posted image ali sve po deci...nije me bas bilo strahuser posted image

(Odgovor članu pako)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 22:41:27   
L.P.

IZVORNA PORUKA: malizia

ja nisam niti kapi osim u griotamauser posted image

Potpisujem!Ali samo pokoju Griotu.user posted image

_____________________________

Nina rodjena 12.11.2006,
braco Marko 7.4.2009.
braco Ivan 2.5.2010.

(Odgovor članu malizia)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 22:44:00   
Zvonki
A sad...Nisam...Osim u zadnjoj trudnoći...Ma nisam ni znala da sam trudna a pilo mi se pivo nenormalno. Pa sam si već rezervirala termin za kliniku od odvikavanja od alkohola. Ali za par dana sam shvatila kaj je user posted image

_____________________________

.-..-.
`·.·´
?/
/?
/ \ Bože, molim Te za strpljenje...I to želim odmah sada!


(Odgovor članu L.P.)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 22:45:55   
ket
IZVORNA PORUKA: daniela 31

Apsolutno ništa.

potpisujem


_____________________________

DARISS 11.05.2009.
16 zubića

(Odgovor članu daniela 31)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:01:26   
novamama
IZVORNA PORUKA: dominik

ja sam se "ubila" na dan zaceca druge bebeuser posted image ...


ej ženo, ja bi tebi digla spomenikuser posted image user posted image user posted image user posted image
baš si me nasmijalauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu dominik)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:03:08   
Zvonki

IZVORNA PORUKA: novamama

IZVORNA PORUKA: dominik

ja sam se "ubila" na dan zaceca druge bebeuser posted image ...




E moja dominik, na kakvom smo mi forumu zapele. Sve same "čistunke" Ne nisam... ni kap...Ni guc...user posted image Jedino smo ja i ti zalile naše bebače izgleda user posted image

_____________________________

.-..-.
`·.·´
?/
/?
/ \ Bože, molim Te za strpljenje...I to želim odmah sada!


(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:03:13   
dominik
IZVORNA PORUKA: novamama

IZVORNA PORUKA: dominik

ja sam se "ubila" na dan zaceca druge bebeuser posted image ...


ej ženo, ja bi tebi digla spomenikuser posted image user posted image user posted image user posted image
baš si me nasmijalauser posted image user posted image user posted image

prvo sam se ubila pa je onda zaceta...tak nekak...mozda da nije bilo alkohola nebi ni bilo dore jer je i mm bil hik pa eto ipak ima nekaj dobroga u tome...dizi sebi prvo legendouser posted image

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:04:20   
dominik
IZVORNA PORUKA: Zvonki


IZVORNA PORUKA: novamama

IZVORNA PORUKA: dominik

ja sam se "ubila" na dan zaceca druge bebeuser posted image ...




E moja dominik, na kakvom smo mi forumu zapele. Sve same "čistunke" Ne nisam... ni kap...Ni guc...user posted image Jedino smo ja i ti zalile naše bebače izgleda user posted image


pa tvoj odgovor me zacudio...ja sam ti odmah rekla cime te smatramuser posted image ...ajd neka neka...pa sta im fali... osim kaj dora kad vidi casu pive zicauser posted image

(Odgovor članu Zvonki)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:05:41   
pepeljuga
ja zacela tonija jampiuser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ništa u životu nije tako loše, da nebi moglo biti i gore, ali ni tako dobro da nebi moglo biti bolje!! :))


(Odgovor članu dominik)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:05:43   
novamama
IZVORNA PORUKA: Zvonki


IZVORNA PORUKA: novamama

IZVORNA PORUKA: dominik

ja sam se "ubila" na dan zaceca druge bebeuser posted image ...




E moja dominik, na kakvom smo mi forumu zapele. Sve same "čistunke" Ne nisam... ni kap...Ni guc...user posted image Jedino smo ja i ti zalile naše bebače izgleda user posted image


krivo, i ja sam u tom klubuuser posted image

_____________________________

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu Zvonki)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:06:47   
novamama
IZVORNA PORUKA: pepeljuga

ja zacela tonija jampiuser posted image user posted image user posted image user posted image



user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ča je život vengo fantažija....

(Odgovor članu pepeljuga)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:08:21   
Zvonki
E jesu sad svi hrabri. Odoh ja s ovog foruma, ovdje sve pijane mamice user posted image user posted image user posted image

_____________________________

.-..-.
`·.·´
?/
/?
/ \ Bože, molim Te za strpljenje...I to želim odmah sada!


(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:08:23   
mala pcelica
mislim da ne škodi časa pive ili vina na dan u trudnoći

_____________________________

?"Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."

(Odgovor članu novamama)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Piće i trudnoca! - alkohol
1.3.2010 23:10:06   
dominik
to ova vecernja smjena pijanaca sad dolaziuser posted image ...user posted image za cure...mislim treba to obavit pijanuser posted image

(Odgovor članu mala pcelica)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:







Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!