|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zelena stolica; kada je vrijeme za brigu?

Uredništvo Ringeraje, 10.8.2021
Bebina stolica je visoko na popisu briga novih roditelja. Što znače boja i konzistencija stolice? Kada je vrijeme za brigu?

image
Zelena stolica je česta pojava kod beba, posebno dojenčadi.
/11


Za zelenu boju stolice mnogi će reći da je to stolica gladi. No, zelena stolica je česta pojava kod beba, posebno dojenčadi. Iako je normalna i nikako nije znak uzbune ukoliko se pojavljuje povremeno, perzistentna zelena stolica može biti simptom bolesti.

 

Normalna boja i konzistencija stolice dojenog djeteta

 

Bebine prve stolice su gotovo crn i gust mekonij koji se nalazi u njenim crijevima u trenutku rođenja. Kada dojenje funkcionira, oko trećeg dana bebina stolica prelazi u tzv. prijelaznu stolicu koja je tamno zelenkaste boje. Otprilike petog dana, boja stolice mijenja se u žuto – senfastu boju. Od tada i do trenutka kada beba počne konzumirati krutu hranu, konzistencija stolice isključivo dojenog djeteta može biti tekuća s malenim ugrušcima. Stolica koja ne sadržava ugruške se također smatra normalnom stolicom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Boja bebine stolice

 

Uzroci zelene stolice kod beba

 

Bez obzira na ono što ste možda čuli, zelena i smeđa stolica dojenog djeteta su normalne stolice. One nisu razlog za brigu ako beba dobro napreduje i čini se dobro. Što može uzrokovati zelene stolice?

 

  • Vaša prehrana. Prehrana koja obiluje zelenim povrćem te drugom zelenog hranom i/ili sokovima, može obojiti stolicu u zeleno. Prirodne i umjetne boje mogu utjecati na boju vašeg mlijeka i bebine stolice.
  • Crijevna viroza. Kada je beba bolesna, njena stolica može promijeniti boju u zelenu, što može trajati i tjednima. Nastavite dojiti! To je najbolji način da pomognete bebi da se oporavi.
  • Prevelika količina mlijeka. Ako u vašim dojkama ima toliko mlijeka da beba uspije dobiti uglavnom samo mlijeko bogato laktozom, a ne i ono bogato masnoćama, to može opteretiti bebina crijeva i uzrokovati zelene stolice.
  • Neučinkovito sisanje. Ako otprilike petog dana života, bebina stolica poprimi zelenu umjesto žute boje, kao u slučaju s prepunjenošću dojki, to može biti znak da beba ne može efikasno povući mlijeko iz dojke kako bi dobila više masnoće iz mlijeka. Uzrok tome može biti i fizičke naravi (kao skraćeni frenulum). Za razliku od situacije s prepunjenosti dojki, u ovom slučaju bebin prirast može biti nešto niži od uobičajenog.
  • Preosjetljivost na hranu ili lijekove. Kada osjetljiva ili alergična beba reagira na lijek koji ste uzeli, na neku namirnicu iz vaše prehrane ili na namirnicu koju je sama dobila, to može uzrokovati zelenu i sluzavu stolicu. Možete primijetiti i sitne kapljice krvi u njoj, što se ne smatra ozbiljnim ili zabrinjavajućim. Preosjetljivost na hranu se javlja uglavnom u obiteljima s alergijama. Kada se ovo dogodi, možete očekivati i ostale simptome kao što su ekcem, osip i sl., kao i problemi s probavom (proljev i povraćanje), te problemi s disanjem.

 

Pruzeto: roda.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Spavanje
Kako bebu naučiti spavati? Kako svome djetetu omugućiti miran san tijekom cijele noći? To su pitanja koja si postavljaju...
5
Respiratorni sinicijski virus
Dolaskom hladnijih dana počinje i sezona brojnih virusnih infekcija, među kojima je najpoznatija gripa, od koje godišnje...
4
VIDEO: MASAŽA BEBA – rutina koja puno znači
Masaža je savršen način da se povežete s bebom, pružite joj osjećaj sigurnosti i zaštite, te je divan način kojim neposr...
3
Od glasanja do prve riječi
Razvoj i usvajanje govora u prvih 12 mjeseci...
3





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!