|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Mastitis je upala dojke koja nastaje ulaskom infekcije kroz mliječne kanaliće od površine kože prema unutrašnjosti dojke, kroz ragade na bradavici, uz oslabljen organizam majke ili iscrpljenosti i kao posljedica začepljenih mliječnih kanalića.
Ključne riječi:

image
Mastitis je upala dojke koja zahtjeva liječničku intervenciju. (Foto:freepik.com)
/11


Ragade (ispucale bradavice) su relativno čest put ulaska infekcije, a nastaju ponajprije nepravilnim dojenjem uz uvučene ili jako plosnate bradavice. Majka bi trebala prstima obuhvatiti svoje bradavice i polako stisnuti te ukoliko se bradavice ne ispupče van, nego se uvuku, radi se o uvučenim ili plosnatim bradavicama.



Mastitis se pojavljuje naglo, obično dva-tri tjedna nakon poroda, najčešće počinje jednostrano, ali može zahvatiti i obje dojke. Majka će prepoznati mastitis po tome što se njezino opće stanje mijenja, u smislu porasta temperature iznad 38.4 °C sa zimicom i tresavicom te povećanim umorom, slabošću i nedostatkom teka, a dojka će biti povećana, crvena, vruća. Koža nad upaljenim tkivom može biti napeta, glatka i sjajna.

 

PROČITAJTE JOŠ: Strah od odvajanja kod beba



Prije svega treba razlikovati mastitis od prepunjenosti dojki, što je katkad teško jer se simptomi dijelom preklapaju. Mastitis je upala dojke koja zahtjeva liječničku intervenciju, a prepunjenost dojki javlja se neposredno poslije poroda prije potpune uspostave laktacije, često obostrano. Kod prepunjenosti dojki opće stanje majke nije poremećeno, a ni tjelesna temperatura nije viša od 38.4°C. Prepunjenost dojki liječi se učenjem dojenja, redovitim izdajanjem, primjenom toplih obloga i masiranjem dojki prije podoja. Takvim općim mjerama potiče se uspostava laktacije i sprječava zastoj mlijeka u mliječnim kanalićima. Zastoj mlijeka u kanalićima  pogodan je medij za naseljavanje bakterija i ako se pravovremeno ne prepozna nastaje infekcija - mastitis.



Ragade se mogu spriječiti nošenjem tzv. „oblikovača“ u zadnjem tromjesečju. Ukoliko se do poroda takav način ne pokaže dobrim može se dojiti preko šeširića. Terapija ispucalih bradavica podrazumijeva kortizonske kreme nakon svakog podoja, obično ne duže od dva dana. Ukoliko imate ispucale bradavice savjetujte se sa svojim liječnikom ili patronažnom sestrom.
Svaka majka koja doji zna koliko su osjetljive njene bradavice te bi u skladu s tim trebala i postupati prilikom provođenja higijene. Naime, danas je napušteno mišljenje o pranju sapunima, već se preporuča samo pranje mlakom vodom i sušenje na zraku ili nježno brisanje pamučnim ručnikom opranim na 95 °C.


PROČITAJTE JOŠ: Pet činjenica o zajedničkom spavanju

Današnja terapija mastitisa podrazumijeva antibiotike. Majka, zbog svog oslabljenog organizma, mora strogo mirovati, jer u protivnom mastitis može napredovati, uzrokovati apscese (nakupine gnoja) koje treba kirurški obraditi.



Što se dojenja i mastitisa tiče, u svakom slučaju treba redovito izdajati, a sve je više preporuka da se može dojiti i na bolesnoj strani pod uvjetom da se dojenje započne na zdravoj, a dovrši na bolesnoj strani te da majka prije dojenja prstima masira dojke prema bradavici kako bi mlijeko poteklo. Ako to ne pomaže, postoje lijekovi koji bi mogli osigurati bolji izlazak mlijeka. Može se dojiti i samo na zdravoj strani, no bolesnu dojku treba i dalje izdajati, a mlijeko baciti.



Ragade:

  • Ispucale bradavice
  • Pravilna tehnika dojenja
  • Nježna higijena
  • Kortizonska krema prije podoja


Mastitis:

  • Izdajanje /dojenje uz prethodnu masažu ili terapiju lijekovima
  • Hladni oblozi
  • Antibiotici
  • Mirovanje


Mamino sunce

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dopodnevna užina: Jabuka i kvinoja
Uvođenje guste hrane mnogim je roditeljima misterija. Iznad svega se pitaju kada započeti, s čim započeti, na koji način...
5
Najapsurdnija imena u 2012. godini!
Da ima roditelja koji svojoj djeci vole davati neobična, smiješna, čak i apsurdna imena, to već znamo, no znate li koja ...
4
Nivea Baby u svakom trenutku!
Bez obzira na to jeste li trudni, pokušavate li zatrudnjeti ili ste tek rodili, NIVEA BABY je ovdje kako bi vam pomogla ...
4
Roditelji biraju
Roditelji na Facebooku odabrali proizvode za program babybonus
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!