|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zdrava prehrana od malih nogu

Uredništvo Ringeraje, 15.1.2013
Pričajte s vašim djetetom o tome što jede u školi, što mu se sviđa, a što mu se ne sviđa. Izdvojite zdrave namirnice od onoga što mu se sviđa i pokušajte ih uskladiti u zdrav i primjeren obrok.

image
/11


Sve počinje od nečijeg rođendana u kojekakvom lancu brze hrane. Iako se trudite svaki dan kuhati razna variva, meso i jaja s proteinima i ribu koja je zdravija od svega, nikako ne možete spriječiti dijete da proba hranu u vanjskom svijetu. No, to ne mora nužno značiti da ih ne morate uputiti u sve ono što sadrži fast food, nezdrava hrana, miješanje raznih namirnica i raznolikost obroka.

Vaše dijete još je maleno i nema smisla objašnjavati mu što su proteini, ugljikohidrati, dijeta, što koji proizvod sadrži i zašto određenu vrstu hrane moramo kontrolirano unositi u organizam. Dijete će se samo zbuniti ukoliko započnete sa fakultetskim znanjem o tome koji je odnos masti i ugljikohidrata i zašto i koliko kalija sarži banana.

Što im reći?

Kad smo bili mali često su nam govorili ''Jedi špinat i bit ćeš jak kao Popaj''. Nama je to itekako bilo u interesu jer eto nije bilo Pokemona, Yu Gi Oh-a i drugih kineskih junaka koji bi nam odvukli pažnju. Divili smo se Popajevoj snazi i bili smo uvjereni da će i nama iskočiti mišići od pojedenog tanjura špinata. Koliko god nam to danas bilo smiješno i simpatično, takve primjere bismo trebali davati i našoj djeci. Prilagodite dob i interese vašeg djeteta te ih uskladite i ubacite znanje o prehrani u njih. Primjerice, za dijete od 10 godina sasvim je prikladno da mu kažete kako će biti najbolji/a u razredu/nogometu/tjelesnom odgoju/gimnastici ili igranju igrica ako uvijek bude bio sretno.

No, da bude sretan mora imati određenu koncentraciju i svježinu svakog dana, a ta svježina i koncentracija nalazi se u prirodnim žitaricama, mlijeku, mesu, voću i povrću i onome što mama priprema za doručak i kuha za ručak. Svakako napomenite kako ste ponosni na njega što vas razumije i što u školi za vrijeme užine bira zdravu hranu. Potaknite svoje dijete time što mu uvijek u školsku torbu pripremite nešto svježeg voća i bočicu vode.

Razgovor

Razgovarajte sa svojim djetetom. Pokušajte uvijek pronaći kompromis. Nemojte nametati svoju volju i kuhinju ukoliko se djetetu ne sviđa nešto s vašeg jelovnika. No opet, nemojte mu niti dopuštati da se nekontrolirano hrani sa nezdravim namirnicama. Jednom tjedno organizirajte ručak po volji svog djeteta. Neka sam izabere što želi jesti. Ostale dane trudite se uvijek imati pod kontrolom i na oku zdravlje svoga djeteta jer to je ono najbitnije.

Kuhajte zdravu, organsku hranu s puno povrća i voća kao desert. Jasno, nije nam u interesu da nam dijete ostane gladno, i uvijek ćemo se potruditi da se naš mališan osjeća sitno i sretno. Neka jede koliko hoće, ali neka bude zdravo.

Pričajte s vašim djetetom o tome što jede u školi, što mu se sviđa, a što mu se ne sviđa. Obratite pozornost na sve što kaže. Izdvojite zdrave namirnice od onoga što mu se sviđa i pokušajte ih uskladiti u zdrav i primjeren obrok.

Kako biste izbjegli ljutite pozive ostalih roditelja jer ste rekli svojem djetetu kako čips nije obrok i kako 'Ivan iz 3.c' nije upućen u zdravu prehranu, radije mu objasnite da postoji zdravija zamjena za čips u obliku badema, oraha, orašastih proizvoda, sušenog voća i svega od čega će biti zdrav i jak i bolji na satu i na tjelesnom, te uvijek biti spreman za nove školske pothvate. Spakirajte mu voća, orašastih plodova ili slane štapiće prije nego mu date novac od kojeg će kupiti raznorazne čipseve i čokolade sumnjivih porijekla.

Naime, nismo ovdje kako bismo vam rekli da svojem djetetu trebate bilo što uskratiti, već želimo pokazati kako neke prehrambene navike od malih nogu mogu imati veliki utjecaj dok djeca budu starija i iskusnija. Jedenje brze hrane nije zdravo, i izaziva ovisnost, a mi uvijek želimo samo najbolje za naše dijete.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj dječjeg crteža
Vrlo često, pod pristiskom velike želje da nam dijete bude uspješno, napredno, kompetentno, zadovoljno... želimo procjen...
8
Pripreme na školu
O pripremljenosti djeteta za školu ovisi kako će dijete prihvatiti školu, školske obaveze,te način na koji će se nositi...
4
15 razloga zašto bi djeca trebala čitati k...
Današnja djeca ne čitaju jer su naučila da je čitanje dosadno, nezanimljivo, naporno i nekorisno. Isto kao što su naučil...
4
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!