|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sa šahom se granice uma mogu pomicati od djetinjstva

Uredništvo Ringeraje, 30.1.2023
Šah je igra za sve generacije. Zbog svog znanstvenog, obrazovnog i odgojnog značaja, šah se u mnogim zemljama izučava kao školski predmet.

image
Pokazalo se da iznimno dobri šahisti mogu biti oni koji su glazbeno nadareni i koji su nadareni za likovnu umjetnost i umjetnost općenito. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Pravim pretkom šaha smatra se Kina. S kineskih dvorova ova je aristokratska, intelektualna igra stigla u arapski svijet, a preko Italije i Španjolske u Europu. Pojavio se na sveučilištima u 17., 18. i 19. stoljeću, a zatim se sve više proširio u narodu.

 

Šah je igra za sve generacije. Zbog svog znanstvenog, obrazovnog i odgojnog značaja, šah se u mnogim zemljama izučava kao školski predmet.

 

“Šah uči djecu da budu strpljivi, da budu više koncentrirani, da donose neke odluke, na kraju postaju – to je važno za mlađe uzraste – samostalni, jer sami donose neke odluke jer jednostavno ta pravila i ti potezi koji su povučeni na ploči, povlače se i u stvarnom životu", objašnjava šahovski trener Zoran Arsović.

 

Šahovski velemajstor Velimir Ivić priznaje da mu je šah popravio koncentraciju i način razmišljanja: "U mnogim situacijama bitna je koncentracija, koju sam šahom jako popravio, jer treba igrati pet-šest sati partija." Mislim da sam dosta poboljšao svoje kritičko razmišljanje sa šahom i mislim da je vrlo koristan ne samo na visokoj razini, već za svakoga tko počne igrati šah da se može poboljšati u mnogim aspektima."

 

PROČITAJTE JOŠ: 8 jednostavnih načina kako svojoj djeci usaditi ljubav prema čitanju

 

Igrajući šah, djeca kroz niz poteza analiziraju, planiraju, organiziraju, ispravljaju i tako nesvjesno uče vrijedne životne lekcije koje utječu ne samo na njihov intelektualni, već i na socijalni i obrazovni razvoj.

 

"Morate napraviti plan što želite učiniti, a taj plan ovisi i o protivniku koji to pokušava spriječiti i možda ima neke svoje planove." Na jednostavan, intuitivan način djeca vrlo brzo usvajaju strateško planiranje“, kaže međunarodni majstor i profesor fizike i šaha Jovan Todorović.

 

Prema riječima Zorana Arsovića, cijela utakmica može biti jako dobra, kao i u životu, a onda odluči jedan potez: "Pogriješiš i jednostavno izgubiš utakmicu, a onda idu suze, ali naravno i pobjede, kada se pobijedi, postoji radost, baš kao u stvarnom životu prema životu."

 

"Postoji protivnik kojeg naučiš poštovati, ponašati se po principima fair playa." Možda će ti postati prijatelj nakon igre. Igranje šaha u šahovskoj sekciji u školi ili na turnirima dovodi do toga da djeca sklapaju prijateljstva, istakao je Jovan Todorović.

 

Uz šah postajete intuitivniji, uporniji, ustrajniji

 

Pažljivo razmišljanje i planiranje nekoliko poteza unaprijed jedna je od važnijih kognitivnih prednosti igranja ove drevne igre. Šah pomaže razvoju kombinatorike, intuicije, upornosti, postojanosti.

 

PROČITAJTE JOŠ: O ‘nasilnim’ videoigrama i njihovu utjecaju na dječje ponašanje

 

 

“Pokazalo se da iznimno dobri šahisti mogu biti oni koji su glazbeno nadareni i koji su nadareni za likovnu umjetnost i umjetnost općenito”. Upravo različite hemisfere utječu na tu kreativnu komponentu, umjetničku i analitičko-matematičku. Vrlo je moguće da kod svakog djeteta u tom trenutku jedno bude više, a drugo manje izraženo, da obje strane rade svoj posao i funkcioniraju na najbolji način“, istakao je Jovan Todorović.

 

Goethe je rekao da je igra šaha test uma, pa oni koji otkrivaju, uče i vole šah mogu testirati i pomicati granice svog uma.

 

Vi ste u pokretu.

Izvor: Ringeraja.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uskršnje priče i običaji
Europski narodi i plemena slavili su početak proljeća na proljetni ekvinocij, blagoslivljajući sjemenje raznih plodova p...
8
Uskršnje aktivnosti s djetetom
Za Uskrs se već desetljećima vežu jaja, pilići ili uskrsni zeko. Premda nemaju veze sa stvarnim povodom Uskrsa ne možemo...
5
Za tebe, koja ćeš se (jednog dana) zaljubi...
Čast mi je biti majka ovog dječaka, voditi ga dok odrasta u osobu u koju ćeš se zaljubiti. I bit će mi čast upoznati te.
4
Uzrok lošeg dječjeg sna
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
3





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!