|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?

Uredništvo Ringeraje, 7.11.2022
Htjela bih vam reći da majke ovo vrijeme provode radeći stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim točno. Naravno, povremeno skrolamo Facebookom ili se prepustimo seriji, no češće to vrijeme provodimo nadoknađujući ono što smo propustili.

image
Umorna sam, ali sam zahvalna i jednog dana će biti dovoljno vremena za spavanje. (FOTO: Freepik.com) www.freepik.com
/11


Jutros sam ustala oko 5:30. Radim ovo pet dana u tjednu kako bih sina odvela u vrtić, a kćer u školu prije nego što dođem na posao u 7:30. Bez brige, počinjem piti kavu prije nego izađem iz kuće.

 

Kad dođem na posao, natočim još jednu šalicu kave, a zatim proguram osam sati rada nevezano uz podizanje obitelji. Isključujem se čim mi završi smjena, jurim po djecu i spremam večeru čim dođemo kući.

 

Večera se često odbija jer to nisu pileći nuggets ili sir na žaru, a većinu vremena koje bih trebala jesti provodim pregovarajući sa svojom djecom oko nekoliko zalogaja graha. Na kraju, djeca i ja dolazimo u slijepu ulicu i prisiljeni smo boriti se za vrijeme kupanja umjesto za gladne mahune.

 

Moja kuća je obično katastrofa.

 

Lonci i tave zatrpavaju sudoper i prolijevaju se na radnu površinu. U svakom trenutku na kauču – ili na klupi za pranje rublja, kako je klinci zovu - nalaze se najmanje dvije hrpe rublja. Flomasteri bez čepa prekrivaju prostor ispod blagovaonskog stola, a odbačene igračke pretrpavaju hodnik. Nakon nekoliko godina pažljivog vježbanja, naučila sam se snalaziti po ovom opasnom terenu, iako moji tabani još uvijek tu i tamo pronalaze nazubljenu igračku.

 

Nisam šlampava, naprotiv. Kaotično stanje u mom domu rezultat je zaposlene obitelji i majke koja ne može pratiti ludilo. Na teži sam način naučila da je stalno čišćenje beskorisna bitka koja me samo čini nervoznom. Nered se množi kao zečevi kad imate djecu u kući.

 

PROČITAJTE JOŠ: Roditeljska grižnja savjest i zašto je zaboraviti

 

Iako sam stalno u pokretu, vrlo malo postignem između kupanja i spavanja. Pomažem uplakanom djetetu potražiti nestalu knjigu iz knjižnice, čistim tanjure i trčim za golim dijetetom kako bi se okupalo.

 

Nakon dvadeset pitanja i još više popijenih čaša vode, djeca su napokon zaspala. U tom trenutku sam smrtno umorna. Poput živog zombija selim se iz sobe u sobu, skupljam odbačeno donje rublje i dodajem ga u već prepunu košaru.

 

Znam da bih trebala ići u krevet. Moje tijelo žudi za odmorom, ali ipak idem spavati puno kasnije od ostalih ukućana.

Zašto?

 

Zato što sam majka i ovo mi je jedino vrijeme kada sam sama. To je zapravo kompromis, ili odlučite spavati ili odaberete vrijeme za sebe. Ja biram svoje vrijeme, naravno, gotovo svaku večer.

 

U ove kasne sate naš dom je potpuno tih. Čujem disanje psa pod mojim nogama, škripu i jecaj parketa i zujanje frižidera. Ovo je moje vrijeme i cijenim svaki njegov trenutak. Nema djece koja me vuku za majicu i traže još jednu užinu. Nema buke, nema kaosa, samo ja i moje misli.

 

Htjela bih vam reći da majke ovo vrijeme provode radeći stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim točno. Naravno, povremeno skrolamo Facebookom ili se prepustimo omiljenoj Netflixovoj seriji, no češće to vrijeme provodimo nadoknađujući ono što smo propustili tijekom dana.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Priča o mami "dobroj kućanici"

 

Kažu da dan nema dovoljno sati, ali majke su sposobne iscijediti sve do posljednje kapi. Trenutno je 22:30 i trebala bih spavati, ali radim. Kad završim s poslom, pripremit ću sutrašnju odjeću. Napisat ću popis namirnica koje ću sutra kupiti u trgovini na putu kući, a zatim ću pokupiti flomastere ispod stola u blagovaonici. Napunit ću košaru za igračke i perilicu posuđa, što tiše mogu. Zatim ću obući pidžamu i pročitati nekoliko poglavlja svoje omiljene knjige. Kad san zaprijeti da me odnese, oči ću držati otvorene što je duže moguće jer znam da je trenutak kada se sutra otvore završen za "ja vrijeme" i gužva opet počinje.

 

Naravno da ću biti umorna. Majke su uvijek umorne.

 

Ali čvrsto vjerujem da je zato Bog stvorio kavu. Zašto bi inače netko samljeo zrno, prelio vodu preko praha i onda to popio? Jasno, kava je dio plana. Stvoren je za majke poput mene.

 

Ne žalim se – znam da je ovo dio roditeljskog paketa. Doći će dan kada će djeca odrasti i večeri će biti mirne. Tada neću grickati mahunarke, a podovi će mi ostati relativno čisti.

 

PROČITAJTE JOŠ: 9 modernih mitova o tome kako biti dobra mama

 

Neću vas zamarati umornim klišejem, moleći vas da uživate u svakom trenutku, jer znam da je moguće biti iznimno zahvalan iako priznajete da ste iscrpljeni.

Umorna sam, ali sam zahvalna i jednog dana će biti dovoljno vremena za spavanje.

 

Izvor: Jorrie Varney za herviewfromhome.com i Ringeraja.rs

Prilagodila: Ringeraja.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Maškare - ideje za šminku
Još malo i stiže nam fašnik ili poklade, dolaze maškare, male i velike. Da bi bile male maškare što originalnije smo za ...
7
15 razloga zašto bi djeca trebala čitati k...
Današnja djeca ne čitaju jer su naučila da je čitanje dosadno, nezanimljivo, naporno i nekorisno. Isto kao što su naučil...
6
Izradite Lego kostim za maškare!
Kupovni kostimi za maškare znaju biti skupi, loše kvalitete, a i djeca ih brzo prerastu...
6
Dječje emocije
Emocije su prisutne već kod novorođenčeta. Pošto govor kod novorođenčeta još nije razvijen, novorođenče reagira na okoli...
5





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!