|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto sve više roditelja ne spava u istom krevetu?

Uredništvo Ringeraje, 13.12.2022
Mnogi roditelji priznaju da spavaju odvojeno, a trenutak kada se partneri razdvoje i zauzmu svaki svoj krevet obično je dolazak bebe. Zašto sve više roditelja ne spava u istom krevetu?

image
U obitelji je važno da postoji jasna granica između podsustava roditelja i djece. (FOTO:Freepik.com) www.freepik.com
/11


Bebe mijenjaju i nas i naše živote i naše partnerske odnose, ali sve te promjene trebaju ići u smjeru povezivanja i jačanja obiteljskih odnosa, a ne razdvajanja i udaljavanja jednih od drugih.

 

 

Zašto roditelji spavaju odvojeno?

Nekolicina roditelja tvrdi da im je odvojeni san ugodniji ili da tako spavaju zbog hrkanja, no najčešće se parovi raziđu zbog djece i to zato što majka spava s djecom, a otac je sam. Ima i mnogo roditelja koji spavaju zajedno, ali među njima ima i djece, u istom krevetu.

 

Razdvajanje nekada započne već u trudnoći, ali najčešće kada dođe dijete jer je, kažu roditelji, tako lakše. Beba ima kolike, noću doji, budi se i stvarno je lakše kad je beba uz mamu, ali gdje je tata? A kada dođe trenutak da se mama i tata vrate jedno drugom, postaje sve teže kako vrijeme prolazi.

 

Djeca su nam se uvukla u krevet - a što je s našim partnerstvom?

Svaka obitelj ima svoj ciklus i razvojne krize, kada ih prebrodimo, postajemo zreliji i spremniji za faze koje dolaze.

Kad se beba rodi, rađaju se majka i otac, odnosno iz partnerstva formiramo roditeljski par koji zajedno i saveznički brine o djeci i utječe na njihov rast i razvoj. Suroditeljstvo je zadatak koji od nas traži prilagođavanje, odgovaranje na nove zadatke i izazove, suradnju i međusobno povezivanje.

 

Lijepo je maziti se i spavati s bebom i djecom, ali jednako je važno održavati bliskost i partnerski odnos. Roditelji koji spavaju odvojeno kažu da to ne utječe na njihov brak, no pitanje je koliko to zapravo shvaćamo - kako se sve više udaljavamo.

 

 

Za djecu je važan i partnerski odnos

U obitelji je važno da postoji jasna granica između podsustava roditelja i djece. Ruše se granice, komunikacija postaje konfuzna, partnerski sustav slabi kada se stvore savezi između dva člana iz različitih podsustava – primjerice, majka i dijete s jedne strane, a otac sam ili s drugim djetetom.

 

Kada sklapamo saveze s djecom, zaboravljamo da je njima zapravo važno naše zadovoljstvo, koje s njima nema nikakve veze. Djeca žele imati zadovoljne i sretne roditelje, jer od nas uče što je zapravo život. Oni također žele izgraditi svoj sustav koji nema nikakve veze s nama. Oponašajući naše roditelje, nose nas u svijet s paketom slika koje smo stvorili zajedno kao obitelj. Svašta mogu naučiti drugdje, ali najviše o partnerstvu nauče gledajući nas.

 

Možda to nema veze s time gdje tko spava, ali ako bismo obitelj promatrali sa strane, gdje su majka i dijete u jednom krevetu, a otac u drugoj sobi ili čak na drugom katu kuće, ne možemo izbjeći pitanje, ako je on u takvom odnosu stvarno sve u najboljem redu. Kako se vi i vaš partner osjećate u vezi s tim? Je li ovo stvarno dobro za sve nas?

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako svađa roditelja utječe na psihu djeteta

 

Djecu stavljamo na prvo mjesto

Možda spavanje u odvojenim krevetima doista može spasiti brak, ali možda je ovo stvarno početak lutanja koje na kraju završi razvodom. Jesmo li možda previše pažnje posvetili djeci i roditeljstvo stavili ispred vlastitih potreba, a zanemarili ostale uloge koje imamo u životu? Nismo ništa dobro napravili ni za djecu.

 

Ogroman broj razvoda možda nije vezan uz to tko gdje spava, ali može biti vezan uz činjenicu da su nam djeca postala važnija od nas samih, naših potreba, želja, ljubavi, partnerstva... ne pitajući se gdje ćemo biti , kada će djeca početi živjeti odvojenim životom.

 

Zato je jako važno održavati partnerski odnos, jer kada djeca jednog dana odu iz obitelji i ako uspijemo spasiti brak, opet ćemo biti NAS DVOJE, zajedno, jedan s drugim i tek tada ćemo stvarno shvatiti što smo uspjeli izgraditi.

 

VIR: Bebac.com

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ali...umjesto toga držala sam te u naručju
Vrijeme leti, a ti...tako brzo rasteš. Uskoro ćeš prijeći iz krevetića u krevet. Dakle, danas će moja lista obaveza sače...
41
Samo najbolje za vašu bebu - babylove
Nije lako pronaći pelene koje će vašoj bebi osigurati bezbrižnost.
5
Dođite na Dane beba, djece i trudnica u We...
Uskoro 14. Božićno izdanje najvećeg specijaliziranog sajma za bebe, trudnice, djecu i roditelje na ovim prostorima: 22. ...
4
Kako djetetu pomoći pobijediti strah od do...
Mnogi mališani se uplaše kada se spomene doktor. Evo nekoliko savjeta da im pomognete pobijede taj strah.
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!