|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?

Zamrzavanje hrane , prednosti i pogreške

Marijan Katalenić, 24.1.2011
Je li hrana koja je zamrznuta i sigurna, pitanje je koje se svake godine postavi nekoliko puta putem medija ali i od zabrinutih potrošača.

image
/11


Konfuzija nastaje iz činjenice nepoznavanja procesa zamrzavanja, promjena koje nastaju kao i činjenice da potrošači trebaju biti upoznati s time . Evo nekih informacija o tome koliko je zamrzavanje hrane sigurno .

Koja se hrana može zamrznuti?

Možete zamrznuti gotovo svu hrane. Iznimke su konzervirana hrana ili jaja u ljuski ali i druge vrste hrana koje se mogu zamrznuti ali zbog svojih sastojaka ili svojstava mijenjaju se pri odmrzavanju. Pravi primjer je majoneza ili sličan tip emulzija koje se pri odmrzavanju raspadnu, odnosno razdvoje na vodu i masnu komponentu i ne mogu se više povezati. Isti je slučaj i s raznim masnim umacima ali i s povrćem kao što je salata. Zbog visokog udjela vode, zamrzavanje i odmrzavanje salate bitno mijenja njezine karakteristike a time i podatnost za jelo. Količina vode u hrani ili jasnije raspon sadržaja vode u hrani bitan je za zamrzavanje i trajnost zamrznutih proizvoda . Tako se sirovo meso i meso peradi bolje čuva nego ako je kuhano . Pri kuhanju se gubi voda kao i zamrzavanjem pa se karakteristična svojstva gotovog kuhanog mesa više mijenjaju na lošije što je vrijeme čuvanja duže.

Je li zamrznuta hrana sigurna?

Hrana koja se čuva na -18 ° C uvijek će biti sigurna uz uvjet da se zamrzava svježa, neoštećena, mikrobiološki prihvatljiva, bez previše masnog tkiva ako se radi o mesu ili jednostavno , kvalitetna . Pravilnim zamrzavanjem se pomaže očuvanje zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane jer se usporava kretanje molekula pri niskim temperaturama što se posebno odnosi na moguće prisutne mikroorganizme . Mikroorganizmi uključujući i patogene koji su opasni sami po sebi, mogu uzrokovati bitne promjene na hrani i učiniti je nejestivom .

Da li se zamrzavanjem uništavaju bakterije i paraziti?

Zamrzavanjem na -18 o C mikroorganizmi (bakterije, kvasci i plijesni ) usporavaju metabolizam i prelaze u fazu skoro potpunog mirovanja. Nakon odmrzavanja mikroorganizmi mogu ponovo postati aktivni pod odgovarajućim uvjetima i izazvati bolesti koje se prenose hranom . Jednom odmrznuta hrana ponaša se kao i svježa hrana pa mikroorganizmi rastu istom progresijom što uvjetuje bržu termičku obradu ili potrošnju odmrznute hrane. Za razliku od mikroorganizama, paraziti kao trihinela mogu biti uništeni na niskim temperaturama ali se jasno zamrzavanje ne smije koristit za uništavanje trihinela. Neki od parazita prežive i te niske temperature,dok nakon termičke obrade niti jedan ne preživi.

Izvor: Zdravlje.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bija Baja Buf vam poklanja prekrasne nagrade!
Povodom velikog otvorenja trgovine u Tower centru u Rijeci, Bija Baja Buf vas nagrađuje!
6
BLOG: Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori
Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazim...
4
Odgovornost djece
Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava na dan kada je donesena Konvencija o pravima djece od strane Gener...
4
BLOG: Obitelj je tim u kojem učimo jedni o...
Svanuo je novi dan i novi odgojni izazov. Moje je dijete ostalo samo samnom to popodne te sam odlučila kako je to izvrst...
4





Anketa

Odvikavanje od pelena.
пеперутка16

Što vam najbolje stoji?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!