|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Uzrok lošeg dječjeg sna

Uredništvo Ringeraja, EM, 21.11.2019
Ovo može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.
Ključne riječi:

image
Spavanje
/11


Novo istraživanje pokazuje kako predškolci koji gledaju televiziju prije spavanja znatno manje spavaju od onih koji je ne gledaju, kaže neurolog sa Sveučilišta Massachusetts, Rebeka Spenser.

 

Istraživanje je proučavalo učinak gledanja televizije na spavanje djece pomoću uređaja koji su djeca nosila na zglobovima.

 

Jedna zanimljiva činjenica koja je proizašla iz ovog istraživanja je ta da 36 posto djece u uzrastu od tri do pet godina ima televizore u spavaćim sobama, a trećina te djece zaspi gledajući neki program. Štoviše, ti programi većinom prikazuju i nasilje. Također, pokazalo se da su djeca koja su zaspala gledajući televiziju tijekom dana češće bila umornija.

 

"Roditelji pretpostavljaju kako televizija pomaže djeci da se smire i tako zaspu. Ali istraživanje pokazuje kako ta djeca ne spavaju dobro i to im ne pomaže da lakše zaspu", kaže Spenser.

 

PROČITAJTE JOŠ: Digitalne igračke nisu dobre za djecu do 2 godine

 

Istraživanje je provedeno na 470 predškolaraca iz zapadnog Massachusettsa i trajalo je 16 dana. Njihovi roditelji odgovarali su na pitanja o demografiji i zdravlju te ponašanju djece, uključujući upotrebu televizije.

 

DJECA BEZ TELEVIZORA SPAVAJU DUŽE

 

Otkrili su da predškolarci koji gledaju televiziju manje od jednog sata dnevno dobivaju 22 minute više sna od onih koji gledaju televiziju više od sat vremena dnevno.

 

Uz to, djeca bez televizora u svojoj sobi noću su spavala 30 minuta više od djece koja su TV imala. Također, djeca s televizorom u spavaćoj sobi spavala su oko 12 minuta duže tijekom dnevnog odmora i još su imala 17 minuta manje sna tijekom razdoblja od 24 sata.

 

Ovo istraživanje slijedilo je nove smjernice koje je Svjetska zdravstvena organizacija podijelila prošlog mjeseca, a koje savjetuju roditeljima da se potrude da njihova djeca manje sjede, a više se kreću kako bi bolje spavala.

 

Preporučuje se da djeca mlađa od dvije godine ne gledaju televiziju, a da se djeci uzrasta od tri do četiri godine to ograniči na sat vremena dnevno.

 

Izvor: sciencedaily.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Hoće li biti nadoknade nastave zbog štrajka?
Ovogodišnji školski kalendar propisuje kako školarci moraju imati najmanje 175 nastavnih dana u godini, a maturanti 160.
6
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4
Dozvolite djetetu da bude dijete!
Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih odgoje što bolje mogu. Međutim, ponekad rodi...
4
Pravila koja vam pomažu da budete bolji ro...
Jeste li roditelji koji ne poštuje djetetov interes, planirate li i unaprijed odrađujete sve za svoju djecu?
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!