|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Učenje vožnje bicikla bez pomoćnih kotača

Uredništvo Ringeraje, 18.8.2020
Dijete će naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotača tek kad to samo poželi...

image
Neka dijete prilikom vožnje uvijek i bez iznimke koristi kacigu.
/11


Kako odabrati bicikl i opremu po mjeri djeteta?


Dobar bicikl treba imati:

 

  • nožnu torpedo kočnicu (na pedalama)
  • ručnu kočnicu
  • mogućnost podešavanja visine sjedala
  • zaštitu na lancu
  • mogućnost skidanja pomoćnih točkova
  • zaštite od spužve na upravljaču
  • kvalitetne gume sa zračnicama

 

 

Poželjno je i da bicikl bude lagan, iako je većina biciklića za djecu koji se mogu kupiti vrlo teška. Ipak, probajte pronaći što lakši.


Neka dijete prilikom vožnje uvijek i bez iznimke koristi kacigu. Ubrzo će dijete samo steći naviku nošenja kacige pri svakoj vožnji. Naša preporuka je da kupite kacigu za bicikl koja ima mogućnost podešavanja širine po opsegu glave pa će ju dijete moći nositi više godina. Kaciga se mora dobro učvrstiti da se ne miče na glavi djeteta, a remen treba biti zategnut ispod brade.


Dobro je koristiti i štitnike za koljena, ruke i laktove, koji će zaštititi dijete pri eventualnom padu.


Prilikom kupnje dječjeg bicikla, bitno je odrediti pravilnu veličinu kotača.

Donosimo mali vodič za odabir bicikla prema dobi i visini djetata.

 

 

 

Kako ohrabriti dijete prije same vožnje

 

Dijete će naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotača tek kad to samo poželi. Nikako ne treba siliti dijete da uči voziti bicikl, ako to ne želi, jer motivacija je osnova za svladavanje ove vještine. Osim motivacije, potrebna je i fizička spremnost, tj. koordinacija i držanje ravnoteže, i psihička spremnost, tj. samopouzdanje.

 

Većina djece je spremna za učenje vožnje biciklom između četvrte i desete godine. Obično roditelji žele da njihova djeca sve naprave što ranije, kako bi se mogli pohvaliti. Ali svako dijete se razvija i uči na svoj način i svojim tempom. Pritom veliku ulogu igra i djetetov karakter: imate li malog “hazardera” ili “ziheraša”? Mali “hazarderi” će prije probati razne stvari bez puno pripreme i lakše preuzeti rizik. Mali “ziheraši” će, s druge strane, dobro proučiti sve detalje, pripremiti se i onda obično kasnije, ali sigurnije preuzeti rizik pokušaja i ostvariti zamišljeno.

 

Nikako nemojte pokušati naučiti dijete voziti bicikl na način koji se često preporuča: “učitelj” vožnje obeća djetetu da će ga stalno pridržavati i da ga neće pustiti, a potom ga usred vožnje pusti. Takvim trikom nećemo naučiti dijete voziti bicikl, već ćemo samo izgubiti njegovo povjerenje.

 

Prije same obuke vožnje, bitno je s djetetom razgovarati:

 

Saznajte kako se osjeća. Vrlo je vjerojatno da će se dijete neopisivo veseliti učenju vožnje, ali će osjećati i strah od mogućeg pada i samog neuspjeha. Pokažite djetetu da razumijete njegove strahove, ali zadržite smirenost i objasnite mu da je normalno da se boji. Ipak je vožnja biciklom bez pomoćnih kotača velika stvar.

 

Ne silite, ali ne dopustite ni odustajanje na prvu. Ako silimo dijete na učenje bilo čega, brzo će izgubiti motivaciju. Još gore, ako silimo dijete na nešto za što nije spremno, možemo vezati negativne osjećaje uz tu aktivnost i stvoriti strahove za cijeli život. Stoga je potrebno pronaći balans između previše forsiranja i prelakog odustajanja. Bitno je zadržati strpljivost, ali i upornost. Kad vidimo da je djetetu dosta, možemo mu predložiti pauzu ili mu možemo naglasiti da napravi samo mali korak u pokušaju: npr. neka samo proba podići noge na pedale, ali ih može odmah spustiti.

 

Pomognite djetetu da osjeti da kontrolira situaciju. Pošto su novi izazovi nepredvidljivi i strašni, pomognite djetetu da osjeti kontrolu nad njima, tako da mu ponudite izbore u kojima će samo donijeti odluku: Mogući izbori su: koliko minuta želiš da pričekamo prije novog pokušaja, želiš li da stojim i gledam ili da trčim uz tebe?

 

Ne ubjeđujte krivim argumentima. Kad je dijete preplavljeno osjećajima i uzbuđenjem, krivi argumenti samo će pogoršati situaciju. Ne ubjeđujte dijete kako je vožnja biciklom zabavna, kako će mu se svidjeti ili još gore kako se svi njegovi prijatelji već voze bez pomoćnih kotačića.

 

Pokažite djetetu da vjerujete u njega. Pokažite djetetu kako vjerujete da može naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotača, kako biste ga ohrabrili. Pokažite da vjerujete da je već dovoljno velik i spreman da pokuša, uz našu pomoć i podršku.

 

Pohvalite pokušaj. Kad dijete smogne hrabrosti i pokuša nešto novo, vrijeme je za malu proslavu. Ispričajte djetetu slijed događaja kroz zabavnu priču: kako se bojao, kako je smogao hrabrosti i pokušao, kako je bio siguran i kako je bilo zabavno. Naglašavanjem pozitivnih iskustava nakon “strašnih” i rizičnih situacija jačamo djetetovo samopouzdanje.

 

Kako naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotača u samo 30 minuta?

 

Prije vožnje bicikla bez pomoćnih kotača dobro je da dijete ima iskustva u vožnji tricikla, bicikla za ravnotežu bez pedala i bicikla s pomoćnim kotačima kako bi već ranije izvježbalo ravnotežu i okretanje pedala.

 

 

Podesite sjedalo i upravljač bicikla na visinu djeteta. Dijete mora moći staviti puno stopalo na tlo.

Pustite dijete da se upozna s biciklom: sjedne i digne se sa sjedala, gura bicikl uza sebe.

Pokažite djetetu kako funkcioniraju nožna i ručna kočnica, ali pustite ga da na početku koči i nogama, ako se tako osjeća sigurnije.

Recite djetetu da se lagano odguruje nogama kako bi vježbalo ravnotežu, ali nemojte ga pridržavati i gurati na biciklu. Ponavljajte ovu vježbu sve dok dijete ne savlada držanje ravnoteže.

Kad svlada ravnotežu, recite djetetu da se odgurne i da podigne noge na pedale i krene okretati. Ponavljate i ovu vježbu sve dok se dijete ne osigura u pedaliranju.

Kad dijete svlada i pedaliranje, pokažite mu kako se koči. Vježbajte kočenje i nožnom i ručnom kočnicom.

 

 Ne zaboravite pohvaliti i ohrabriti dijete tijekom učenja. Više puta :)

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Savjeti o disciplini
Roditelji trebaju djeci postaviti granice kako bi djeca znala što će mu roditelji tolerirati, a što neće, odnosno uvjete...
4
Sami izradite adventski kalendar
Zgodan način da razveselite djecu i zajedno budete kreativni u ovim hladnim danima.
4
Božićna predaja
Božićni blagdani obiluju brojnim običajima. Neki nalaze uporište u kršćanstvu, a neki su samo posljedica komercijalizaci...
4
Dobitnica profesionalnog fotkanja
Nakon dugog vijećanja, žiri je odabrao najdirljiviji komentar...
4





Anketa

.
пеперутка16

.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!