|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tata radi, mama čuva bebu... Tko ustaje noću?

Uredništvo Ringeraje, 8.7.2020
Ako se samo malo zagledate u prošlost, dovoljno je možda samo pitati vaše bake i djedove, shvatit ćete da su muškarci tradicionalno bivali pošteđeni poslova oko prljavih pelena, bočica i noćnih obroka.

image
Tata ne čuva bebu. Jer tata nije bejbisiterica nego - tata
/11


Ako novopečeni tata ide na posao svakog dana, da li bi trebao biti "pošteđen" ustajanja tijekom noći? Što vi mislite?

 

U današnje vrijeme, očevi imaju mogućnost da nakon rođenja bebe uzmu "rodiljni" ili roditeljski dopust, ako se tako dogovore s majkom djeteta.

 

Ali, to se i dalje dešava prilično rijetko. U teoriji zvuči super, ali koliko očeva poznajete koji su iskoristili tu mogućnost? Statistika kaže da je lani u Hrvatskoj prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje samo 137 muškaraca koristilo rodiljni dopust,(53.630 žena), dok je 1325 muškaraca koristilo roditeljski dopust (29.306 žena)

 

I tu dolazimo do pitanja da li bi trebalo "hranitelju porodice" omogućiti u prvim tjednima po rođenju bebe da noću mirno spava, s obzirom na to da preko dana ide na posao, ili bi "noćne smjene" mama i tata trebali dijeliti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Plač djeteta u prvim tjednima života

 

Ako se samo malo zagledate u prošlost, dovoljno je možda samo pitati svoje bake i djedove i shvatit ćete da su muškarci tradicionalno bivali pošteđeni bilo kojih aktivnosti oko prljavih pelena, bočica i noćnih obroka. Muškarci starije generacije vjerojatno (ako su sasvim iskreni) mogu doslovno na prste izbrojati situacije u kojima su se pozabavili pelenama i pranjem guze.

 

Danas, su se stvari ipak promijenile, i nekako se podrazumijeva da će i tata sudjelovati u odgajanju bebe, ako ne baš sasvim rame uz rame s mamom, onda bar pružajući moralnu podršku. Ako mama doji bebu, ponekad je ok da se probudite i pravite joj društvo. Jer ponekad... to može potrajati, beba spava i sisa, možda i ne sisa ali se mazi, i mama sjedi do u beskraj, u mraku ili polumraku, u bebinoj sobi i možda je pomalo i usamljena...

 

Ima, naravno, i dalje očeva koji ne shvaćaju zašto je to važno. I OK, ne možete ih urazumiti. Ali "pa ja idem na posao ujutro" nije argument.

 

Jer mama ujutro, kad tata ode na posao ne spava. Nego dane provodi dajući sve od sebe da beba raste lijepo i sretno, dajući sve od sebe da toj bebi izgradi svijet u kakvom želi da njeno dijete raste.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kupanjac i krevet, ritam i rutina spavanja

 

Umor sustigne i mame, znate... I zato je važno ne da povremeno "uskočite", da biste joj "pomogli", nego da shvatite da ste vi toj bebi roditelj koliko i vaša partnerica.

 

Tata ne čuva bebu. Jer tata nije bejbisiterica nego - tata.

 

Ono što možete napraviti u tim prvim tjednima je napraviti nekakav plan tako da oboje uspijete uhvatiti malo sna "u komadu" tijekom noći.

 

Tako ćete oboje biti odmorniji i bolje raspoloženi, bolje ćete se slagati i što je najvažnije, više ćete uživati u vašoj bebi. Oboje.

 

Izvor: Mondo

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Život i zdravlje- Merkur osiguranje!
Novi program- MOJ IZBOR -Isplata naknade za rođenje prvog i trećeg djeteta i majci- osiguraniku i ocu- osiguraniku.
4
Poriluk, celer, mrkva, prosena kaša i janj...
Uvođenje guste hrane mnogim je roditeljima misterija. Iznad svega se pitaju kada započeti, s čim započeti, na koji način...
4
Gubitak tjelesne težine u prvim bebinim da...
Obroci još uvijek nisu obilni i dijete koliko god da jede još ne može dobivati na težini a dešava se da jedan dio obroka...
4
Zvijezda baby kalendara 2021 - Glasanje je...
GLASANJE za "Zvijezda baby kalendar za 2021" je započelo ali još uvijek možete poslati fotografije vaših mališana i to...
4





Anketa

Perilica posuđa
inesica

Koliko često koristite perilicu posuđa?

Uvijek, nista ne perem rucno (65%)

Samo kad imam jako puno posuđa za oprati (12%)

Rijetko (23%)


Broj svih glasova: 84

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!