|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što to znači ako je vaša beba hipotonična?

Uredništvo Ringeraje, 9.6.2022
Hipotonija kod dojenčeta znači da ima niži mišićni tonus, što se vidi u sporijoj kontrakciji mišića kada se stimuliraju. Kada je potreban specijalistički tretman i što možemo sami učiniti?

image
Hipotonija nije bolest, već je to stanje nižeg mišićnog tonusa. (https://www.freepik.com/photos/baby-care`>Baby care photo created by cookie_studio)
/11


Hipotonija nije bolest, već je to stanje nižeg mišićnog tonusa.

 

Mišići se sporije skupljaju kada su stimulirani, a također teže ostaju stegnuti dulje vrijeme. To dovodi do slabije stabilnosti djetetova torza, što onda dovodi do pogrešnih pokreta – često to znači prenapregnute mišiće ramenog obruča ili stražnjeg dijela tijela. Najvidljiviji znak hipotonije je pretjerano istezanje. Neka djeca teško ostaju u istom položaju dulje vrijeme, teško drže glavu uspravno ili ispruže ruku.

 

Dijagnoza

 

Hipotonija se često uočava već u rodilištima – kada je u pitanju izraženiji oblik i beba se upućuje na specijalističke tretmane. Iako se stanje ponekad ne čini ozbiljnim, posljedice za dijete, ako se ne liječi, mogu biti teške – od kvalitete motoričkog razvoja, ali i do zaostajanja u razvoju. Ako bebin motorički razvoj nije ispravan, kasnije u adolescenciji se mogu pojaviti problemi s kralježnicom, koljenima, glavoboljama, kukovima.

Blaže oblike hipotonije uglavnom primijeti pedijatar ili sami roditelji. U slučaju da niste sigurni je li vaša beba hipotonična, obratite se pedijatru koji će vas uputiti na daljnje pretrage.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razvojne prekretnice 0-6 mjeseci

 

Uzroci

 

Uzroci hipotonije mogu biti urođeni ili stečeni. Kada govorimo o urođenim uzrocima, to su genetske promjene, defekti, bolesti, sindromi (povezani s Downovim sindromom, cerebralnom paralizom i mišićnom distrofijom), a stečeni uključuju oštećenja središnjeg živčanog sustava pri rođenju, poput nedostatka kisika ili krvarenja u mozgu.

 

Najčešći uzrok je ipak genetika – ako roditelji imaju problem s tonusom mišića, velika je vjerojatnost da će ga imati i dijete.

 

PROČITAJTE JOŠ: Osnovne prekretnice 7-12 mjeseci

 

Liječenje

Hipotoničnom djetetu pravilnim rukovanjem najviše pomažu sami roditelji, t.j. handlingom. Međutim, za djecu čiji su problemi s hipotonijom veći, samo pravilno rukovanje definitivno nije dovoljno.

Ako liječnik odluči da je potrebno dodatno liječenje, obično bebu upućuje u razvojnu kliniku, odakle se upućuje na neurofizioterapiju, gdje terapeut surađuje s roditeljima kako bi pomogao djetetu da ojača mišiće i nauči roditelje kako pravilno rukovati bebom. 

 

Preuzeto: ringeraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Biti mama nije lako - kroz ilustracije
Pogledajte niz ilustracija majčinstva, koje pokazuju realne situacije s kojima su mame suočene!
10
Dođite na Dane beba, djece i trudnica u We...
Uskoro 14. Božićno izdanje najvećeg specijaliziranog sajma za bebe, trudnice, djecu i roditelje na ovim prostorima: 22. ...
4
Zvijezda baby kalendara 2017. - listopad
Polako se bližimo kraju proglašavanja naših zvjezdica. Večeras upoznajte listopadsku zvjezdicu...
4
Učlani se u dm babybonus i ostvari pogodnosti
Stotinu pitanja u glavi, neprestana potraga za odgovorima po svim mogućim izvorima i razmjena iskustava s onima koji su ...
4





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!