|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako majka utječe na razvoj mozga kod djeteta

Uredništvo Ringeraje, 13.9.2022
Dva mozga prikazana na slici pripadaju trogodišnjoj djeci, ali je razlika u njihovoj veličini značajna.
Ključne riječi:

image
/11


Ono što je još značajnije jeste to što se čini da promjena u volumenu i izgledu zavisi od toga kako se prema djetetu odnosila majka ili glavni staratelj.

 

Profesor Alan Shor s UCLA, koji je doprinio velikom broju istraživanja o ovom fenomenu, ističe da je rast moždanih stanica “posljedica interakcije djeteta s glavnim starateljem”, piše The Sunday Telegraph.

 

Mozgovi ovo dvoje trogodišnjaka variraju u veličini u skladu s ljubavlju koju su dobivala od svojih staratelja. To znači da rast djetetovog mozga “doslovno iziskuje pozitivnu interakciju između majke i djeteta. Razvoj moždanih sklopova zavisi upravo od toga.”

 

Članak također dodaje da od odnosa prema djeci u njihove prve dvije godine života ponekad zavisi hoće li dijete kada postane odrasla osoba imati potpuno funkcionalan mozak.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što više grlite svoju bebu, to će njen mozak imati više koristi, kaže studija

 

 

Ističe kako oštećenje koje nastaje pri zanemarivanju i drugim oblicima zlostavljanja može uzrokovati smanjenu inteligenciju, umanjenu sposobnost empatije te povećanu podložnost zavisnosti od droga i kriminala.

 

Rad odražava otkrića dječjih psihijatara i neuroznanstvenika. Istraživanja provedena 2012. godine su pokazala da djeca školskog uzrasta čije su majke o njima brinule s ljubavlju i prisutnošću u ranom razdoblju života imaju mozak s većim hipokampusom. Hipokampus je ključna struktura važna za učenje, pamćenje i reakciju na stres.

 

Izvor: Zelena učionica

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Što određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dijete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogleda...
6
Razvoj djeteta u prvoj godini života
Stvarno je čudesno što se sve dešava s djetetom od rođenja do prve godine kada od male „bespomoćne loptice“ na svom prv...
5
Korak po korak do hodanja
Malo je toga uzbudljivo kao promatrati svoje dijete kako uči prevrtati se, puzati i hodati. Evo što možete očekivati u f...
5
Dođite na Dane beba, djece i trudnica u We...
Uskoro 14. Božićno izdanje najvećeg specijaliziranog sajma za bebe, trudnice, djecu i roditelje na ovim prostorima: 22. ...
4





Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos maloj djeci?

Oznake

Sve najbolje!