|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kalendar dječjeg razvoja po uzrastu

Uredništvo Ringeraje, 18.8.2022
Za izreku „malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga“ znaju svi roditelji, ali im, kažu, to ne pomaže. Svima se čini da baš danas imaju najviše razloga za sekiraciju. Muke počinju prvog dana bebinog života...

image
Kad bi samo znali koliko beba malo može i koliko joj je mnogo ljubavi potrebno, ne bi se opterećivali. (FOTO: Freepik.com) www.freepik.com
/11


Da li je dovoljno jela? Koliko je porasla? Kumin sin je brže napredovao...

 

I tako dan za danom, roditelji broje, računaju, analiziraju i uspoređuju, samo da bi bili sigurni da beba raste i razvija se „knjiški“. Dani prolaze, panika ne jenjava, dileme se umnožavaju, pa u odrastanju djeteta mama i tata jedva da uživaju. Kad bi samo znali koliko beba malo može i koliko joj je mnogo ljubavi potrebno, ne bi se opterećivali. Na sreću, za sve koji ne znaju što da očekuju od djeteta postoje razvojne prekretnice.

 

Donosimo vam okvirne smjernice razvoja djeteta. Dovoljno je da se okvirno upoznate s njegovim mogućnostima i potrebama, a ostatak vremena koristite da uživate u roditeljstvu.

 

SA TRI MJESECA

 

Mogu …

pratiti kretanje, gledati predmete koji su zakačeni na vrpci, lagano pokretati ruke i noge, gugutati, podizati glavu kad ležim na trbuhu. Mogu se umiriti kad čujem poznat glas, uplašiti kada čujem glasne zvuke i buku, uživati u zagrljaju, dodirivanju i maženju. Plačem kad sam gladna i kada mi je neugodno. Uzvraćam osmjehom na osmjeh.

 

želim da…

mi roditelji nude zanimljive stvari za promatranje, da mi daju velike i mekane igračke s kojima se mogu bezbrižno igrati, da mi pjevaju i da mi pričaju. Mama da me doji ili hrani, drži me, obraća mi se toplim i nježnim glasom.

 

SA ŠEST MJESECI

 

Mogu…

biti tiha i da se neko vrijeme sama sa sobom zaigram, stavljati sve u usta, okretati glavu u pravcu zvuka, posezati za stvarima i hvatati ih. Mogu nerazgovijetno brbljati, smijati se, gugutati, uživati u dodirima i blizini onih koji me vole, a znam se i sama prevrnuti.

 

želim da…

me nude vodom u šalici za bebe, a ne u bočici, da mi pokazuju slikovnice, da me puštaju da spavam dva do tri puta tijekom dana, da me stavljaju na leđa dok spavam, da mi pričaju i da se igraju sa mnom. Lijepo je kad me hrane kašastom hranom, ali želim da me, kad primijete da mogu žvakati, ponude čvrstom hranom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razvojne prekretnice 0-6 mjeseci

 

SA DEVET MJESECI

 

Mogu…

puzati, se odazvati kada me zovu po imenu, sjediti bez ičije pomoći, prepoznati pažnju nepoznatih osoba, izgovoriti MAMA ili TATA, imitirati zvukove, stajati uz pridržavanje, udarati dvije stvari istovremeno. Znam i okretati stranice u slikovnici, razumijem što znači „ne“, „pa, pa“, „laku noć“, „lijepo spavaj“...

 

želim da...

mi mama pjeva i čita, da mi daje male komadiće kuhane hrane, da me ostavlja u krevetu bez bočice, da mi govori što radim, imenuje stvari u koje gledam, napravi mi sigurno mjesto u kom se mogu slobodno kretati.

 

SA GODINU DANA

 

Mogu…

jesti sama kašičicom i prstima, sama piti iz šalice, mahati kada mi govore „pa, pa“, prepoznati srdačnost, izgovarati nekoliko riječi, hodati dok me drže za ruke... Znam pokazati kad sam sretna, tužna, ljuta i nezadovoljna. Počinjem se zanimati za drugu djecu, želim da osoba koja se brine o meni bude u mom vidokrugu

 

želim da…

mi daju da pijem sama iz šalice, da mi dopuštaju da sama listam slikovnicu, da mi pjevaju uspavanke, tapšalice i cupkalice, da mi čitaju i da razgovaraju sa mnom, pomažu mi da naučim što smijem raditi govoreći mi „ne“ mirnim glasom, da me ne kritiziraju i ne ismevaju za ono što radim i da mi uvijek budu u vidokrugu.

 

SA DVIJE GODINE

 

Mogu…

 skakati, trčati i penjati se uz stepenice, povremeno izgovarati jednostavne rečenice, često odgovarati na pitanja sa „ne“ i „neću“, govoriti samom sebi svoje ime, učiti pravila, ali još nisam sposobna da ih zapamtim. Istraživati nova mjesta i nove stvari, ali samo ako su mama, tata ili baka u blizini dok to radim. Pokazivati ushićenje kad uzvratim poljubac ili zagrljaj, „glumiti“ dok se igram.

 

želim da…

mi pomažu u učenju novih riječi, da ostanu mirni kada me obuzmu napadi ljutnje, da mi ne govore „ne volim te kada si…“ i „ne volim te ako…“, da mi dopuste da biram čime ću se igrati, što ću obuči i što ću jesti. Da mi daju manje mlijeka i sokova kako bih imao bolji apetit da jedem „redovnu hranu“. Želim da mi odgovore na svako moje „kako“ i „zašto“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Osnovne prekretnice 7-12 mjeseci

 

SA TRI GODINE

 

Mogu…

ići sama u toalet, pričati a da me se razumije, duže se zabavljati sama, izgovarati složene rečenice, hvatati loptu, okretati pedale na biciklu, crtati ravnu liniju, imenovati šest dijelova tijela, igrati se s drugom djecom. Znam izražavati osjećaje riječima, ali i burnim reakcijama.

 

želim da…

me mama i tata učlane u dječju knjižnicu, da mi dozvole da radim lake kućne poslove, da me vode zubaru. Bilo bi lijepo kad bi me naučili sakupljati igračke, reći „molim“, „hvala“ i „izvini“...

 

SA ČETIRI GODINE

 

Mogu…

složiti sedam do 12 kockica ili dijelova slagalice, se sama obuči, penjati i spuštati niz tobogan, slušati omiljenu priču nekoliko puta. Imam svoje omiljene aktivnosti i igre, razumijem jednostavna pravila, postavljam pitanja, dijelim igračke, ali ne dam svoju omiljenu lutku. Shvaćam što je opasnost i znam kontrolirati osjećaje.

 

želim da…

mi dopuštaju da tijekom dana sama biram što ću raditi. Volim kad poštuju moj izbor hrane, kad me ne tjeraju da jedem ono što mi se ne sviđa. Želim da me nauče da ne prekidam druge dok govore, ali i da mi daju flomastere da crtam.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što više grlite svoju bebu, to će njen mozak imati više koristi, kaže studija

 

Izvor: Zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Traženje dadilje
Bliži se vrijeme vašeg povratka na posao i u dilemi ste – jaslice, baka-servis ili dadilja. To je briga s kojom se susre...
6
Njega bebe: Kako ohrabriti tate?
Ako zaista želite da se tata potpuno uključi u njegu bebe morati ćete se odmah pomiriti s činjenicom da će s bebom ravna...
4
STUDENI- Zvijezda baby kalendara za 2022
Jedanaesti mjesec u našem kalendaru već je tu i mi vam otkrivamo i našu predzadnju ZVIJEZDU koju je Komisija Ringeraja i...
4
Disanje beba
Često sam se pitala koja je tajna djetetova disanja, zašto diše tako brzo i neuravnoteženo? Kroz trudnoću dijete diše kr...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!