|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Jedna od tema koja „plaši" roditelje u njihovoj roditeljskoj zadaći je tema kako razgovarati s djetetom o spolnosti, seksualnom razvoju, seksualnim odnosima, bolestima, trudnoći....
Ključne riječi:

image
/11


Situacije u kojima roditelji razgovaraju sa svojim djetetom o spolnosti u mnogim filmovima su danas dovedene do apsurda - od čisto medicinskih objašnjenja, do analogija sa bezbroj situacija u prirodi ili društvu oko nas. Ono što je paradoksalno u takvom pristupu je što se nešto, što je normalan dio roditeljstva i odrastanja, prikazuje kao tabu, dok istovremeno prikazi seksualnosti i nagih tijela postaju svakodnevnica.

Spolni razvoj djece nedjeljiv je dio cjelokupnog razvoja djeteta kao osobe - uz intelektualni, emocionalni,  socijalni... razvoj spolnosti, seksualnosti i spolnog identiteta nešto je savršeno normalno, i zapravo nepostojanje pitanja o tome može ukazivati na neke poteškoće i razvoju djece.

Uvriježeni strah oko toga da se razgovorom o seksualnosti zapravo potiče seksualno ponašanje u potpunosti je pogrešno. Naime, brojna istraživanja su pokazala da djeca koja razgovaraju s roditeljima o spolnosti kasnije ulaze u spolne odnose i postaju seksualno aktivni.

Kako pristupiti pitanjima o spolnosti?

UKRATKO...počnite rano, koristite svakodnevne prilike za razgovor, sami inicirajte razgovore s djetetom…čak i o seksu i spolnosti općenito

Ono što treba imati na umu je da svaka djetetova dob zahtjeva nešto drugačiji pristup. Nitko ne poznaje svoje dijete toliko kao roditelj, te najbolje zna koliko u kojem trenu djetetu može reći.

Važno je imati na umu da neke, detaljnije, informacije o spolnosti i seksualnosti  djetetu ne uskraćujte radi OSOBNOG straha o daljnjih pitanja, nego zbog djetetove razvojne dobi. Zapamtite, razgovarajte s djetetom o spolnosti onda i samo onda kada je vama to u redu. Samo zato što je dobro razgovarati o spolnosti ne znači da na djetetova pitanja morate odgovarati usred druženja s prijateljima. Objasnite djetetu da ćete o tome doma razgovarati, kada ste nasamo.

Ukoliko nikako ne možete razgovarati o spolnosti sa svojim djetetom, nemojte se sramiti to reći. Nađite nekoga kome ćete moći „prebaciti" tu odgovornost (tata, teta / tetak, ujna / ujak, baka / djed, kum / kuma...) i otvoreno to recite djetetu. Ali, imajte na umu i činjenicu da je cijena „prebacivanja odgovornosti" to da nećete onda biti VI ta osoba kojoj će se dijete povjeriti ukoliko ima neka pitanja ili problema u području seksualnosti.

Nekoliko je načina na koje roditelji (uspješno) mogu izbjegavati razgovor o spolnosti:

  • Ignorirati – prikladno je u situacijama kad želite izbjeći poticanje određenog ponašanja ili svoju pretjeranu reakciju (kada predškolci dobi od 4-5 godina imaju fazu izgovaranja vulgarnih riječi).
  • Glumiti neznalicu – to znači pretvarati se da ne razumijete što dijete radi ili vas pita. Time možete prikupiti više informacija o djetetovu ponašanju, pitanju ili izjavi. Predškolci često ponavljaju riječi koje su negdje čuli ili nešto što su vidjeli, a da možda i ne razumiju njihovo pravo značenje. (primjerice, ako vas dijete pita jeste se ti i mama seksali, možete zbunjeno odgovoriti: Zlato, a što ti misliš što je seks?)
  • Reflektirati – odnosno ponoviti ili zrcaliti djetetovo pitanje, izjavu ili izraz lica. Ovako dijete zna da razumijete kako se osjeća i što ga zanima. (npr. Aha zanima te kako izgleda pišo?)
  • Postavite granice – izjavom ili ponašanjem pokažite kako je ponašanje vašeg djeteta neprihvatljivo. Jasno postavite granice i očekivanja djetetu i pritom mu pomozite da pronađe prikladne načine ponašanja. (npr. vaše dijete masturbira pred gostima – možete mu reći: To je nešto što možeš raditi kad si sam/sama, a ne pred drugim ljudima.)
  • Kazna – (vikanjem, vrijeđanje, zaplašivanjem…) u području spolnog razvoja djeteta kazna općenito nije prikladan način reagiranja na djetetovo spolno ponašanje i pitanja.


UKRATKO... podijelite s djetetom svoje osobne vrijednosti i stavove, slušajte dijete, budite iskreni, budite strpljivi, odgovarajte na djeci razumljiv način, uzimajući u obzir njihovu dob, stalno razgovarajte; neka vam ne bude dosadno ponavljati, djeci je to potrebno

Spolna edukacija traje, to nije"jedan veliki razgovor".

Nemojte čekati da dijete odraste, pa da obavite i taj razgovor. Koristite svakodnevne situacije za razgovor, od malih nogu i prvih pitanja kao što je npr "Kako se rađaju bebe", pa do adolescencije i pitanja o vrsti zaštite koju da se odabere pri stupanju u spolni odnos. Vama će biti lakše ponuditi objašnjenja uz stvarni primjer (trudna teta, ujna, strina...), a i dijete će tako lakše razumjeti. Primjerice, dok mlađoj kćeri mijenjate pelene, stariji sin vas pita gdje je sestri penis. Tada mu možete objasniti kako ga ona nema jer je djevojčica.

Budite spremni

Iako će vas pitanja o spolnosti "zdrmati" pokušajte se ne šokirati ili iznenaditi. Podsjetite se da su ta pitanja normalan dio odrastanja. To bi djeci moglo značiti da razgovor o spolnosti nije u redu ili da su time učinili nešto loše. Ako o spolnosti razgovarate s djecom dok su mala, veća je vjerojatnost da će vam doći s pitanjima i razgovorima o svojim osjećajima i kad budu adolescenti.

Podijelite s djecom svoje osjećaje, stavove, uvjerenja, vrijednosti...

Razgovor o spolnosti nije samo razgovor o seksualnom odnosu i spolnim bolestima. Razgovarajte o tome kako bi se muškarac i žena trebali međusobno ponašati. Možete imati stav o predbračnim odnosima, istospolnim vezama, o dobi primjerenoj za stupanje u spolne odnose... Recite djeci svoje mišljenje, ali im dopustite i da imaju svoje, koje može biti različito od vašeg. Isto tako, pričajte o ljubavi. Djeca trebaju čuti kako je spolnost vezana s više stvari, ne  samo uz tijelo.

Budite zainteresirani.

Sva djeca imaju pitanja o seksu. Sa zanimanjem ih dočekajte i s voljom odgovorite. Sami ih pitajte zanima li ih još nešto. Ako dijete primijeti neugodu, iznenađenost ili čuđenje na vašem licu, može se dogoditi da sljedeći put po odgovore neće doći k vama. Na dječja pitanja odgovarajte kratko, jasno, konkretno i na način koji može razumjeti. Neka odgovor sadrži samo informacije koje je dijete tražilo od vas, bez širih objašnjenja. Kad ga bude zanimalo više, ponovno će vas pitati. Uzmite si vremena - općenito, ako nešto radimo u žurbi, ne napravimo to najbolje što smo mogli. Tako je i sa spolnom edukacijom: ako se na dječja pitanja odgovara na brzinu, veća je vjerojatnost da nećemo biti potpuno zadovoljni odgovorom i ponuđenim objašnjenjem.

Pomozite djeci da imaju dobre osjećaje o vlastitom tijelu.

Ne postoje dobri ili loši dijelovi tijela. Nemojte neke dijelove tijela nazivati prljavima ili zločestima. Pomozite djeci da se nauče brinuti o vlastitom tijelu. Neka nauče koji su privatni dijelovi tijela, koji se mogu javno pokazivati. Već od četvrte godine razvija se osjećaj privatnosti, i dobro je dijete podučiti Pravilu donjeg rublja. Zaštiti svoju intimu ne znači sramiti je se. Objasnite djetetu da su neke stvari privatne, a neke javne. Ukoliko mu to objasnite jednostavno i pristupačno, djete će se brzo prilagoditi tome i naučiti gdje se čine pojedine stvari, a gdje ne.

Vježbajte razgovor o seksu s nekim drugim prije razgovora s djetetom.

Jedini način da vam postane ugodnije razgovarati o seksu jest što više razgovarati o seksu. Ako vježbom postignete da možete opušteno razgovarati o ovoj temi s prijateljima ili partnerom, najčešće stečenu opuštenost i samopouzdanje možete prenijeti i u razgovor s djecom te na taj način spremno odgovoriti na sva njihova pitanja, a i svojim ponašanjem pokazati ono što im govorite.

Odgodite, ali ne i ignorirajte.

 Ako ne znate što biste odgovorili na neko od dječjih pitanja ili se ne snađete dovoljno brzo ili je neprikladno vrijeme i situacija, sasvim je u redu odgoditi razgovor, no nipošto se takve okolnosti ne smiju koristiti kao izgovor za potpuno izbjegavanje odgovora.

Prihvatite i priznajte djetetu da ni vi ne znate sve odgovore.

Budite spremni i prihvatite da sigurno nećete imati odgovore na apsolutno sva dječja pitanja. Priznanje da niste "sveznalica" uči djecu da nitko ne može znati apsolutno sve (te da su i roditelji samo ljudi), a i da postoje druge mogućnosti pronalaska odgovora na svoja pitanja (npr. knjižnica, internet...).

I zapamtite - djeca rođenjem nemaju stav o seksualnosti i spolnosti. Dobivaju ga od društva i ponajviše od svojih roditelja,. Svojim primjerom da je seksualnost privatan, ali normalan dio razvoja svake osobe, odgojit ćete dijete koje neće imati poteškoća i problema sa prihvaćanjem svoje spolnosti i seksualnosti.

Ignoriranjem ovog aspekta dječjeg razvoja, nećete učiniti da se dijete seksualno ili spolno ne razvija, samo će to činiti bez vaše podrške.

podatci: Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
___________________________________

 

Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako naučiti djecu pristojnosti?
Pristojnost povećava uspješnost u životu.
6
TutoTod aplikacija olakšava roditeljstvo
Nedostatak edukativnih aplikacija na svjetskom tržištu prepoznao je mladi tim stručnjaka iz Zagreba. Spojem marketinške,...
6
Za tebe, koja ćeš se (jednog dana) zaljubi...
Čast mi je biti majka ovog dječaka, voditi ga dok odrasta u osobu u koju ćeš se zaljubiti. I bit će mi čast upoznati te.
5
Kreativnim igrama do pisanja
Ako vaš prvašić muku muči s pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj svijeta. Razne vježbe i igre će mu pomo...
4





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!